Afbeelding
Foto:

Private lease

Hoe werkt dat?

Voor een vast bedrag per maand een nieuwe auto rijden. Dat klinkt veel mensen als muziek in de oren. Private Lease wordt daarom steeds populairder. Wat zijn de voor- en nadelen?

De simpele uitleg van private lease is dat je voor lange tijd een auto huurt. De verhuurder zorgt voor de auto, verzekering en onderhoud en reparatie. Als huurder betaal je een vast maandbedrag en hoef je dus niet in één keer het geld op tafel te leggen voor een nieuwe auto. Het maandtarief is afhankelijk van de gekozen auto en het aantal kilometers. In veel gevallen wordt er een contract afgesloten voor een langere periode, bijvoorbeeld twee of drie jaar.

Het voordeel van private lease is dat je vooraf precies weet wat de kosten zijn voor de auto. Je hebt dus nooit meer te maken met onverwachte kosten voor een grote reparatie, of schade. Daarnaast regelt de leasemaatschappij het onderhoud en de verzekering, dus het scheelt ook wat regelwerk. Het nadeel van een auto leasen is dat de auto nooit jouw eigendom wordt, dus als het contract is afgelopen kan je de auto niet verkopen of inruilen. Een aandachtspunt is dat het leasen van een auto wordt geregistreerd als een krediet bij het BKR, dat kan invloed hebben op de hoogte van het leenbedrag bij het afsluiten van een hypotheek.

Natuurlijk wil je nu weten wat het eigenlijk kost om een auto te leasen. Daar is geen kant-en-klaar antwoord op te geven, omdat de prijs afhankelijk is van verschillende factoren. Het is wel belangrijk om vooraf goed naar het contract te kijken. Let dan onder andere op het eigen risico, pechhulp, hoe het wordt afgehandeld als er meer kilometers worden gereden dan in het contract staat en of het maandbedrag tijdens de contractduur kan worden verhoogd. Leasen kan zowel bij een leasemaatschappij als bij een specifiek merk.