Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

"Lekker veel ruimte"

Op pad met de nieuwe Prius

Het is de vijfde Toyota op rij voor John Lekkerkerk uit Oude-Tonge. Sinds begin september rijdt hij in de allernieuwste Prius. Tijdens een ritje naar de Grevelingendam vertelt hij over zijn nieuwe aanwinst: "De hybridetechniek vind ik mooi en de stoelen zitten heerlijk. Het is een hele geriefelijke auto."

"Dit is een showmodel dat door de garage werd gebruikt voor proefritten, we vielen voor de prachtige kleur. Hiervoor hadden we ook een Prius, maar dan een ouder model. Het voordeel is dat het nieuwe model meer bagageruimte heeft, ruim 500 liter. Dat is handig voor mijn golfspullen, Lekkerkerk slaat drie keer per week een balletje op de golfbaan in Melissant. De nieuwe auto heeft een speciale bergstand, daarmee kan de auto in een lage stand de berg op en af. Het nieuwe model is ook wat luxer van binnen en er kan een trekhaak op worden gemonteerd."

De Oude-Tongenaar is niet alleen fan van de slimme techniek van Toyota, maar vooral ook van de dealer in Dirksland. "Bij Toyota Flakkee worden we altijd goed geholpen. Er staat altijd een leenauto klaar en ze hanteren vaste prijzen voor een onderhoudsbeurt. Misschien zijn we wel meer trouw aan de garage dan aan het merk."

De vorige Prius is in de familie gebleven, de zoon van Lekkerkerk rijdt er in. "Mijn kleinzoon noemt het de 'rode raceauto met een turboknop'. Hij bedoelt daarmee de sportstand." Op de rustige weg langs het Grevelingenmeer gaat de sportstand van de nieuwe Prius even aan. De auto trekt dan verrassend snel op. Je wordt echt in de leren stoel gedrukt. Lekkerkerk: "Als je wilt ben je als eerste weg bij het stoplicht met deze Prius. Zelf ben ik een rustige rijder, ik scheur niet." Dat blijkt wel uit het verbruik, gemiddeld rijdt hij ruim 1 op 23. "Ik heb ook weleens 1 op 30 gehaald."

Onderweg laat Lekkerkerk verschillende technische hoogstandjes zien. "In de voorruit wordt de snelheid weergegeven en ook de routeplanning. Dat is handig, want daardoor hoef je niet meer steeds naar beneden te kijken. De cruisecontrol houdt automatisch afstand tot de auto voor je. En er zit een systeem op dat gaat piepen als je over de belijning heen gaat. Pas moest ik op een drukke dijk regelmatig over de strepen van de fietsstrook om tegenliggers ruimte te geven, toen kreeg ik een waarschuwing dat het tijd was voor een beetje rust en een kopje koffie…"

Lekkerkerk is ondernemer in ruste, hij heeft altijd in de techniek gezeten. Zijn bedrijf verkocht warmte-isolerende materialen voor de industrie. De techniek van een hybride auto fascineert hem. "De truc is de CVT automaat. Die schakelt zo soepel, dat je het nauwelijks merkt. En de auto is heerlijk stil, je hoort de motor nauwelijks. Daarnaast blijft het mooi dat de auto zuinig is door allerlei slimme technieken. Zo wordt er tijdens het remmen stroom opgewekt en slaat de motor uit als de auto stilstaat. Allemaal kleine dingen die er samen voor zorgen dat de auto zuinig is."

Na afloop van de rit verschijnt er een rapport op het display. Daarop staan zaken als de afgelegde afstand en het gemiddeld verbruik. Het rapportcijfer is een 7,8. Lekkerkerk: "Dat is toch best netjes."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding