Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Rini Bustraan: "Als bandenspecialist zien we het als onze taak om goed te adviseren"

SOMMELSDIJK – In de rubriek 'Vakman in beeld' poseert ditmaal een bandenspecialist. Eén die op Goeree-Overflakkee al decennialang een begrip is. Vroeger als Kastelein Banden te Sommelsdijk. Maar na overname door Profile Tyrecenter Rinus Roon, zo'n tien jaar geleden, werd op het eiland Profile Tyrecenter Kastelein een bekende naam als het over banden gaat voor zowel personenauto's, landbouw- en grondverzetvoertuigen en trucks. Inmiddels is Rini Bustraan eigenaar van het bedrijf, met vestigingen in Sommelsdijk, Sint Maartensdijk en Zierikzee, en hij vertelt over zijn vakgebied: banden, wielen en vulkaniseren van rubber op ijzer.

Volgens Rini is zijn vak een heus specialisme. "Een band is een hightech product. Er worden topmaterialen in verwerkt voor optimale prestaties. En om ze te monteren en af te stellen heb je specialistische apparatuur nodig."

Expertise

Maar het vraagt ook expertise, legt Rini uit. "Voor personenauto's en trucks, maar in het bijzonder als het om landbouw- en industriële toepassing gaat. Als bandenspecialist voor die sector moet je, bij wijze van spreken, zelf ook een halve agrariër zijn, die weet wat 'n boer met z'n trekker wil, welke grond hij moet bewerken en hoe weinig schade de grond op mag lopen als daar met een stel grote tractorbanden overheen gegaan wordt. Duur aangekochte grond moet immers optimaal presteren en zo min mogelijk schade oplopen. Met betrekking tot bandengebruik kun je daar helemaal op inspelen, onder andere door met lage bandenspanning te rijden, te kiezen voor speciale bandentypen, materialen, maten, e.d. Tussen tractorbanden zitten zo ontzettend veel verschillen. En de ontwikkelingen daarin gaan steeds door, met nieuwe technieken en nieuwe maatvoeringen. Veel gecompliceerder dan autobanden of banden voor trucks. Een buitenstaander heeft daar geen idee van. Maar als bandenspecialist voor de agrarische sector, en ook voor grondverzetwerk, moet je dus wel weten waar je 't over hebt. Het gaat niet maar alleen om verkoop of montage, maar je moet vooral ook kunnen adviseren en de taal van de boer spreken. Tegen de agrariër zeg ik dan: vertel maar voor welk gebruik, op welke grond, voor welke toepassing je banden zoekt, dan weten wíj wel wat je nodig hebt. In Nederland zijn slechts tien, hooguit vijftien bandenspecialisten die op deze manier bezig zijn. Daar horen wij ook bij. Doordat we hier altijd in een agrarisch gebied gevestigd zijn geweest, heeft deze sector een belangrijk stempel op onze bedrijven gezet. Zo'n 40 á 45 procent van onze omzet komt uit de agrarische sector. De rest komt van personenauto's, trucks en industrieel verkeer."

Prijs/kwaliteitverhouding

Niettemin, ook over autobanden is wel het een en ander te zeggen. "We zijn geheel merkonafhankelijk, dus in principe kunnen we alles leveren. Maar ook voor consumenten, voor personenauto's, vind ik dat we een adviserende taak vervullen. Wil iemand op de goedkoopste band rijden? Dan kan dat natuurlijk. Maar we informeren klanten wel altijd over de invloed van de kwaliteit van de band op veiligheid en rijgedrag van de auto. Voor banden geldt dikwijls, zonder dat 't een verkooppraatje is: hoe duurder, des te beter de kwaliteit. Het is echt duidelijk van invloed. Dat heeft te maken met verschillende factoren. Hoe hoog is de rolweerstand van de band op het wegdek, hoe slijtagegevoelig is de band, hoeveel geluidsproductie geeft het rollen over de weg? Het gaat over zowel comfort als veiligheid. Dat leggen we klanten graag uit, zodat ze een zo goed mogelijke keus kunnen maken, passend bij waar ze zelf waarde aan hechten. Een topsegmentband kiezen hóeft natuurlijk ook niet. Belangrijk is dat klanten zich bewust zijn van een goede prijs/kwaliteitverhouding."

Zomer of winter

En dan heb je ook nog verschil tussen zomer-, winter- en vierseizoenenbanden. Wat adviseert de bandenspecialist?
"Goed dat je daarnaar vraagt. Door de benaming zomer- en winterband worden deze banden, logischerwijs, geassocieerd met het jaargetijde, waarbij je bij winterbanden vooral denkt aan sneeuw en hagel. Maar het gaat beslist ook om andere dingen. Met de zomerband heb je een veel kortere remweg. Voor de verkeersveiligheid absoluut een must wanneer je vol in de remmen moet. Maar als straks de buitentemperatuur verder daalt, naar onder de 7 graden, dan verhardt het rubber van de zomerband. Een slechtere grip op de weg is het directe gevolg. En zeker als over niet al te lange tijd de suikerbieten weer van het land worden gehaald, met modder óp de weg en vocht en mist bóven de weg, dan heb je voor de gladdere en hardere zomerband de meest fatale omstandigheden om van de weg te vliegen. De zachtere winterband met z'n andere en bredere profiel geeft, naast een betere waterafvoer, een veel betere grip in omstandigheden als sneeuw, ijs en slik en komt dan als onbetwiste winnaar uit de bus. Daarnaast is er nog de vierseizoenenband. Een soort compromisband, die eigenlijk geen vlees is en geen vis. Onder normale omstandigheden presteren ze best aardig. Voor bestuurders die qua veiligheid en comfort tevreden zijn met een zesje is het dan ook een geschikte band. Wie de lat wat hoger legt, zal zeker voor een zomerband en voor een winterband gaan. Ook hier zien we als specialist de taak om goed te adviseren, maar uiteindelijk geldt opnieuw: 't is net wat de klant zelf wil."

Uitlijnen

Iets dergelijks geldt ook voor het uitlijnen van de auto. "Daarbij gaat 't erom dat de wielen ten opzichte van elkaar in een rechte stand, in een recht spoor, onder de auto staan. Doen ze dat niet dan merk je dat niet heel erg, maar het effect is er wel degelijk. Het geeft de auto een iets onrustiger rijgedrag, maar vooral bandenslijtage en het brandstofgebruik nemen toe. Door m'n werk kijk ik, waar ik ook kom, altijd naar banden onder auto's. 't Is gewoon een soort automatisme geworden en vaak kun je het zien of voelen als een auto of tractor niet goed staat uitgelijnd.
Uitlijnen is overigens iets anders dan het uitbalanceren van de banden. Mensen verwarren dat weleens. Maar bij uitbalanceren zorg je met het aanbrengen van een stukje lood op de juiste plek tussen band en wiel dat onbalans tijdens het draaien van het wiel wordt opgeheven en de door onbalans ontstane trillingen tijdens het rijden worden opgelost."
Uitbalanceren doen we altijd, bij het verwisselen van de banden. Voor de uitlijning voeren we standaard een check uit en geven we een rapportje mee met, wanneer nodig, het advies de auto uit te laten lijnen. Maar 't is aan de klant wat 'ie met het advies doet. Een dergelijke check doen we voor alle klanten trouwens ook altijd op de conditie van de accu. Niets is zo vervelend dan onverwachts met een auto te staan die niet wil starten. Bij een accu kun je dat aan zien komen, dus kun je dat voorkomen door een slecht geworden exemplaar tijdig te vervangen."

Verhuizen

Op dat punt aangekomen, kan Rini het niet laten om ook nog even te vertellen dat de Profile Tyrecenter vestiging in Sommelsdijk over een aantal maanden gaat verhuizen naar bedrijventerrein Oostplaat te Middelharnis én dat dan het dienstenpakket fors uitbreidt. Naast bandenspecialist wordt deze vestiging dan ook, net als de andere twee vestigingen, centrum voor volledig onderhoud en apk van alle merken auto's. De naam Kastelein verdwijnt dan uit de bedrijfsnaam. Die zal dan, ook net als bij de andere vestigingen, voortaan Profile Car & Tyrecenter Rinus Roon luiden.

Afbeelding