Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Annie de Geus had direct een klik met dé fiets

Vier verschillende fietsen probeerde ze. Maar het was direct duidelijk welke het zou worden. "Je gaat erop zitten en je voelt het gelijk: dit is hem", zegt Annie de Geus. Een klein jaar geleden kocht ze een Trek TM-500 bij Fits in Middelharnis en nu ze een tijdje heeft rondgereden op deze elektrische fiets, is haar enthousiasme nog niet afgenomen. Integendeel. "Super", kwalificeert ze de rijeigenschappen en het comfort van haar Trek.

De fiets is van een Amerikaanse fabrikant, die heel veel doet aan ontwikkeling. Over elk onderdeel is nagedacht, en ook over de vorm – de geometrie – van het product. Het resultaat is een lichte, sportieve fiets. Licht? Slechts 24 kilo, inclusief accu. Niets rammelt, niets kraakt. Met iets bredere banden kleeft de TM-500 aan de weg, wat de berijder veel zekerheid en rijplezier geeft.

Annie de Geus beaamt dat onmiddellijk. "Ik had hiervoor ook een elektrische fiets. Op een gegeven moment ging de accu vervelend doen. Eén keer was-ie zelfs leeg toen ik onderweg was. Dat was wel zwaar toen ik helemaal op eigen kracht naar huis moest rijden…"

Fiets die meedenkt

Bij Fits probeerde ze meerdere fietsen uit. De Trek TM-500 stond haar meteen aan. "Hij zat lekker en fietste geweldig, ik had er direct een klik mee." Nieuw was dat dit type fiets was uitgerust met een display waarop niet alleen het aantal afgelegde kilometers is te zien, maar ook de besparing in vergelijking tot autokilometers. Annie de Geus laat haar display zien. 715 kilometer, wijst de digitale totaalteller aan. De kosten daarvan bedragen 1 euro, terwijl een automobilist voor dezelfde afstand 47 euro kwijt is. Met de CO2-calculator kun je zelfs zien hoeveel bomen je hebt uitgespaard door op de fiets te stappen. De display bevat ook navigatie. Zet de route erin die je wilt afleggen en je weet ook gelijk of dat haalbaar is met de stroom die de accu kan leveren. Inderdaad: een fiets die meedenkt.

"Kijk, er zijn vier verschillende standen: eco, tour, sportief en turbo. Ik fiets het meest in de sportieve stand. Heerlijk ontspannen, maar ik houd wel van doorrijden. Ik rijd iedere dag, samen met een vriendin. Dat is goed voor de gezondheid en je blijft in beweging. We rijden gerust 30, 40 kilometer. Zo kom je op de mooiste plekjes: via Herkingen over de buitendijk naar Bru, bijvoorbeeld." Maar Annie de Geus gebruikt haar fiets niet alleen voor sportieve en recreatieve rondjes. Boodschappen haalt ze er ook mee. "Kijk, ik heb twee fietstassen. Dat gaat prima."

Accu

Met een lege accu heeft ze nog niet gestaan, zoals ze met haar vorige elektrische fiets meemaakte. Dat zal bij deze Trek ook niet zo gauw gebeuren. De Sommelsdijkse is bovendien zeer te spreken over het geringe geluid van de Bosch-motor. "Je hoort hem nauwelijks, en met een beetje wind helemaal niet."

Zo fietst ze tot volle tevredenheid op een prachtig vormgegeven rijwiel dat in Harderwijk is ontwikkeld en in Duitsland uit de fabriek komt. Van een merk, Trek, waarop ook wielergrootheden als Fabian Cancellara en Bauke Mollema hun wedstrijden rijden. Niet voor niets spreken kenners wel over dé fiets. En dat geldt voor iedereen die een proefritje heeft gemaakt op deze allround e-bike, die ook als mountainbike verkrijgbaar is en binnen afzienbare tijd zelfs in een Ferrari-rode versie.

Voor Annie de Geus was er geen enkele twijfel. Niet over de fiets waarop ze nu elke dag haar rondje rijdt. En ook niet over de fietsenzaak waar ze al jaren over de vloer komt. "Ik ben uitstekend geholpen bij Fits. Heel klantvriendelijk. Ik had bijvoorbeeld wat moeite om die display in te stellen, maar dat was zo geregeld."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding