Afbeelding
Foto:

8 vragen over de Speed pedelec

1. Wat is het eigenlijk?
Het is een combinatie van een e-bike en een brommer, die ook wel high-speed bike wordt genoemd. Een uit de kluiten gewassen fiets met een krachtige motor en accu, die het trappen versterkt. Als er stevig wordt doorgetrapt kan er een snelheid van 45 km/h worden bereikt.

2. Wat is het officieel?
Op dit moment valt de Speed pedelec nog in de categorie snorfiets. Vanaf 1 januari veranderen de regels en vallen de high-speed bikes in de categorie bromfiets. Dat betekent dat een gele kentekenplaat verplicht is, net als het dragen van een (fiets)helm en het bezitten van een bromfietscertificaat.

3. Is het handig?
Een Speed pedelec is handig voor mensen die iedere dag een afstand afleggen die te ver is voor een gewone fiets. Bijvoorbeeld als je werk 25 of 30 kilometer van huis is. Door middel van een high-speed bike kan de afstand opeens sneller en met minder inspanning worden afgelegd. Met een volle accu kan er ongeveer een uur worden gefietst. Het is dus handig als de accu op school of het werk kan worden opgeladen.

4. Wat kost een high-speed bike?
De prijzen variƫren globaal van krap drieduizend tot ruim zesduizend euro. Het verschil zit 'm met name in de motor en de capaciteit van de accu's.

5. Hoe hard kan je in de praktijk?
De trapondersteuning stopt bij 45 kilometer per uur. In de praktijk is het lastig om die maximale snelheid lang vol te houden, want daar moet behoorlijk voor worden getrapt. De meeste gebruikers van een high-speed bike fietsen tussen de 30 en 40 kilometer per uur.

6. Wat is het verschil met een gewone elektrische fiets?
De Speed pedelec versterkt het trappen. Als er veel kracht wordt geleverd zorgt de motor ook voor veel ondersteuning, als er niet wordt getrapt stopt de motor. Bij een gewone elektrische fiets kan de kracht van de motor worden ingesteld en maakt het niet uit of er hard of juist helemaal niet wordt mee getrapt.

7. Zijn er bijzondere modellen?
Jazeker. Er zijn ook high-speed mountainbikes. Ideaal om met een hoog tempo over het strand of door de bergen te scheuren.

8. Is het leuk?
Een ritje op de Speed pedelec is gezond en goed voor het milieu. Dat geeft sowieso een goed gevoel. En het is ook leuk, vooral het feit dat je zonder al te veel inspanning andere fietsers voorbij zoeft.

Afbeelding
Afbeelding