Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Autospotter Wilco Blok:

Bijzondere auto's op een mooie manier vastleggen

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Veel autoliefhebbers die hobbymatig iets met auto's hebben zie je de gelukkige eigenaar zijn van een of meerdere mooie oldtimers. Ze verzamelen ze, restaureren ze, of rijden ermee, en in de rubriek 'Autoliefhebber' zijn inderdaad al meerdere keren mensen met díe passie voorbij gekomen. Maar dat je ook op een ándere manier autoliefhebber kunt zijn, dát bewijst Wilco Blok uit Stad aan 't Haringvliet.

In het dagelijks leven is Wilco als architect werkzaam bij Studio Architecture te Middelharnis, in zijn vrije tijd is hij veelvuldig met auto's 'bezig'. En het is zíjn liefhebberij om bijzondere auto's, exclusieve wagens of prototypen op de gevoelige plaat vast te leggen en deze op social media te publiceren. Al een geruim aantal jaren is hij op deze manier actief, zodat hij inmiddels een enorme verzameling foto's heeft opgebouwd, die hij overzichtelijk geordend en gerubriceerd digitaal heeft opgeslagen.

Gecamoufleerd

Binnen de wereld van exclusieve auto's en speciale auto's weet Wilco flink de weg. Hij heeft zelfs een netwerk aan contacten die hem tippen wanneer hij met z'n camera wel 'ns een mooie slag zou kunnen slaan. Het gaat dan vooral om prototypes die autofabrikanten op de Nürburgring in het Eifelgebergte in Duitsland testen. 'Gecamoufleerde' auto's die vooral voor duurzaamheidstesten op deze baan worden gezet en waarbij het uiterste van de wagens wordt gevergd.

"Het is maar een aantal weken in het jaar dat de Nürburgring voor deze autotesten in gebruik is, meestal in het voorjaar en in het najaar", weet Wilco. "Via connecties vanuit m'n netwerk kan ik me op de hoogte stellen wanneer er daadwerkelijk wordt proefgereden. Maar welke merken er verschijnen of met welke typen ze op de ring komen, dat weet je van tevoren nooit. Het blijft altijd een verrassing." Terwijl Wilco vertelt, laat hij op z'n laptop heel wat foto's langskomen die hij op de Nürburgring maakte. En z'n gedetailleerde kennis over automerken en -modellen blijkt enorm, zeker ook waar het wagens betreft die je op de openbare weg niet veel tegen zult komen. "In het camoufleren van hun testwagens zijn de fabrikanten meesters. Veelal denk je een bepaald model te zien rijden, maar als je 'm beter kunt bekijken kom je er bijvoorbeeld achter dat de carrosserie van model A gebruikt is op een ander onderstel. Je ziet dan dat ergens de verhoudingen niet kloppen en begrijp je dat ze het nieuwe onderstel testen van een toekomstig model." Het mag duidelijk zijn dat deze variant van autofotografie voor de serieuze liefhebber de nodige verrassingen biedt.

Exclusief

Maar ook andere gelegenheden zijn een eldorado voor deze hobby, vertelt Wilco. "Op verschillende plekken, ook in Nederland, heb je Cars and Coffee evenementen. Een ontmoetingsplaats waar eigenaren van bijzondere auto's samenkomen om een bak koffie met elkaar te doen en elkaars auto's te bekijken. Natuurlijk kunnen ook anderen er een kijkje nemen. Een pracht moment om te fotograferen!"
Ook rally's zijn leuk, evenals een bezoek aan de Autobeurs in Genève. "'t Is maar een uurtje vliegen, dus daar zit je zo. Op de beurs daar staan de nieuwste modellen van exclusieve auto's prachtig opgesteld, uitstekend verlicht. Fantastisch om te fotograferen."
En niet te vergeten de Mille Miglia: een 1000 mijl lange autorace die jaarlijks in Italië wordt verreden met auto's die stammen uit de periode 1927-1957. "Hier zie je echt de meest exclusieve auto's. Er zijn soms exemplaren bij die vier á vier en een half miljoen euro waard zijn. Dat staat en rijdt daar gewoon rond."

Social media

De foto's die Wilco maakt, publiceert hij op Instagram en op Facebook, onder de naam Wilco Blok Automotive Photography, in keurig overzichtelijke volgorde. Soms levert hij foto's van prototypes aan bladen en websites, maar dat is meer uitzondering dan regel en daar is 't hem verder ook niet om te begonnen. Iedereen kan gewoon meegenieten van al het moois dat Wilco vastlegt.

Verslaafd

Zijn passie voor auto's ontwikkelde Wilco al in z'n jongensjaren. Zijn vader is z'n arbeidzame leven lang al werkzaam in de autobranche. Al vroeg las hij het blad 'Autoweek', met daarin vanzelf ook foto's van prototypes automodellen én van de Nürburgring. Autoliefhebbers kwamen in zijn vriendenkring en via één van hen is hij aan de autofotografie op de Nürburgring verslingerd geraakt. Hij werd nog gewaarschuwd: als je eenmaal gaat, ben je verslaafd. Achteraf kan hij dat alleen maar beamen. "Eén maal proeven betekent smaken naar meer. Bijzondere auto's, die in slechts geringe aantallen gemaakt zijn, op een mooie manier vastleggen." Daarvoor gebruikt hij een spiegelreflexcamera met een 18-200 mm objectief. "Met zo'n lens kun je breed aan de slag, van een mooie groothoek- tot een fijn telebereik zonder dat je lenzen hoeft te wisselen."
Wilco heeft niet het jaarrond 'werk' aan z'n autoliefhebberij. Eropuit gaan om auto's te fotograferen gebeurt met vlagen, wanneer er daadwerkelijk wat te fotograferen valt. In periodes waarin dat niet het geval is gaat hij met z'n gemaakte foto's aan de slag om ze in een fotobewerkingsprogramma te bewerken. Want iedere digitale fotograaf moet weten: dán pas zijn je foto's echt af.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding