Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Rijden met de Renault Kadjar: "Het is genieten!"

Een uitgesproken liefhebber van Franse auto's is hij, Jan-Willem Driesprong uit Dirksland. Alle drie de automerken die de Franse nationaliteit dragen heeft hij al gereden, maar over Renault is hij wel in bijzondere zin te spreken. En niet alleen dat, maar ook over de Sommelsdijkse Renault dealer, diens service, klantbenadering en betrouwbaarheid is hij méér dan tevreden. Alles bij elkaar reden genoeg om bij aankoop van een volgende auto wéér voor Renault te gaan. En wát voor één…? Na er nu zo'n acht weken mee gereden te hebben, geeft Jan-Willem graag een rij-impressie over de… Renault Kadjar!

Natuurlijk, het blijft altijd een kwestie van smaak. Maar als je de Kadjar ziet staan, zie je een auto met allure. Een prachtig ontwerp, met rondom een intrigerend lijnenspel aan z'n lijf, een snuit met uitstraling en een achterkant die even sportief als chique oogt. Maar dat laatste geldt eigenlijk van héél de wagen. Zeker in de glimmend zwarte Bose uitvoering zoals Jan-Willem 'm heeft, met 19 inch wielen met beauty's van velgen onder de koets. Een auto met persoonlijkheid, met charisma, een ware verschijning. Nee, 't is niet voor niets dat de nieuwe eigenaar en zijn vrouw er hélemaal voor 'vielen' toen ze er een proefrit mee maakten – en meer dan dat: ze de auto zelfs een weekend lang mee mochten nemen naar huis! Het betrof een demomodel van Autobedrijf Koese zelf, het introductiemodel toen iets meer dan een jaar geleden de Kadjar op de markt kwam. Dit exemplaar fungeerde dus als visitekaartje, vandaar dat 'ie voorzien is van alle denkbare luxe die er maar op kan zitten. En waar Jan-Willem best mee in z'n nopjes is…

Relaxed en comfortabel

"Toen ik stopte met werken wilde ik een auto met een hoge instap en hoge zit, met een comfortabel rijgedrag en een complete uitrusting. Een auto waar je relaxed mee kunt toeren en waar je na een paar uur rijden net zo ontspannen uitkomt als dat je erin stapte", zegt Jan Willem. "Het uiterlijk van de Mégane spreekt me niet zo aan, maar dat van de Kadjar zo veel te meer: niet al te klassiek, maar robuust en ook iets sportiefs. Met zowel deze auto als met de Captur maakten we een proefrit. Voor ons was de Kadjar het hélemaal, we waren meteen verkocht! Het zitcomfort van de stoelen, hoog, met rondom een heerlijke lichaamsondersteuning. Een perfecte vering, niet hard of stug, maar comfortabel, met toch 'n tikje sportiviteit. En een geweldig rijgedrag, de auto ligt als een blok op de weg, ook in het bochtenwerk of bij stevige zijwind. Bovendien heeft de motor veel power. Als je echt goed op wil trekken, wordt je gewoon in je stoel gedrukt. Toch is het geluidsniveau van de motor in het auto-interieur heel bescheiden. Je merkt nergens aan dat 't een diesel is. De bediening is eenvoudig en overzichtelijk. Ook die van het navigatiesysteem, de telefoon en de audio-installatie. Via één royaal touchscreen/display op het dashboard bedien je alles, zodat je intussen toch de weg in de gaten kunt houden. En dan de kwaliteit van de geluidsinstallatie! Die is van Bose. Fenomenaal! Ik heb deze auto aangeschaft toen ik stopte met werken, maar een voertuig met zulke eigenschappen is natuurlijk ook een voortreffelijke wagen voor zakenmensen, die dagelijks veel kilometers rijden."

Geen ijdel geklap

Graag wil Jan-Willem bewijzen dat z'n woorden geen ijdel geklap zijn. Dus opent hij uitnodigend z'n autoportieren om plaats te nemen in het stijlvol uitgevoerde auto-interieur, voor een ritje in de Kadjar naar een paar geschikte plekjes in de buurt om een aantal foto's bij deze rij-impressie te maken. Eén druk op de start/stopknop aan de voorkant van het dashboard schakelt de motor in, die met z'n cilinderinhoud van bijna 1500 cc een mooie 110 pk's levert. Maar meteen wegrijden doet Jan-Willem nog niet. Eerst laat hij zien hoe eenvoudig je via het touchscreen de diverse apparatuur aan boord bedient. En natuurlijk: de Bose installatie moet klinken! Als hiervan het volume wat harder wordt gezet, is 't alsof de deuren van een concertzaal opengaan en je daar binnenstapt. Dit dankzij de surround speakeropstelling in het auto-interieur. Dan gaat het volume weer naar standje zacht en zet Jan-Willem de Kadjar in z'n 'achteruit'. Na eerst altijd handgeschakelde auto's te hebben gereden, mag hij 't nu met een automaat doen en dat bevalt 'm prima! Op het display verschijnen twee beelden. Het ene laat de hele auto vanaf de bovenzijde zien. Door middel van sensoren die rondom in de carrosserie zijn aangebracht wordt in beeld gebracht hoe dicht je zowel voor, achter als zijdelings langs objecten gaat. Het andere beeld laat via een achteruitrijcamera zien hoe het achter de auto eraan toegaat. Zowel veilig als comfortabel. De hoge zit doet weldadig aan en geeft een aangenaam uitzicht. Het glazen dak boven je hoofd draagt daar natuurlijk zeker aan bij. En tijdens het rijden blijkt klip en klaar dat Jan-Willem niet heeft overdreven in zijn enthousiasme over z'n nieuwe voertuig. Dat 't rijden erin is zoals hij 't samenvatte: "Het is genieten!"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding