Afbeelding
Foto: Hans Villerius

"Of het nu om een camper gaat of caravan, bij beide ben je op buiten gericht"

DIRKSLAND – Wie anders op het eiland zou iets, of juist alles, over kamperen, toercaravans en campers kunnen zeggen dan… inderdaad, de vakman op dit gebied: Cor Melissant Caravan/Camper/Kampeer te Dirksland. In deze aflevering van 'Vakman in beeld' is niet slechts één vakman aan het woord maar zijn 't er twee, waarvan er één vrouw is: Janneke van der Linden. En samen, vader en dochter, geven ze een kijkje achter de schermen van hun business.

Als eigenaar van het veelzijdige bedrijf dat Cor Melissant heeft – met zowel een autobedrijf, een caravan/camperhandel met werkplaats als een kampeerwinkel – vertelt hij vooral over de rijdende en verrijdbare vakantieverblijven die hij verhandelt, in onderhoud heeft en waaraan hij alle schades repareert. Janneke heeft de kampeerwinkel onder haar hoede en heeft 't met name over die tak van sport. En natuurlijk vullen ze, waar nodig, elkaar aan.

Ontwikkelingen

Ruim achttien jaar 'zit' Cor inmiddels in de caravans en campers, zodat hij de ontwikkelingen op het gebied van kamperen van de pakweg laatste twintig jaar volledig heeft meegemaakt. Wat waren de meest in het oog springende ontwikkelingen?
"De caravaneigenaar van vandaag de dag hecht aan meer comfort en luxe", reageert Cor. "Vroeger waren caravans primitiever uitgevoerd en was het kamperen daar ook op ingesteld. Nu is het uitrustingsniveau van caravans veel hoger. Alles zit alles erop en eraan. En je ziet dat campings in hun voorzieningenniveau daar ook in meegroeien."
"Daarnaast zie je de laatste tijd dat door terroristische dreigingen vliegen minder populair is geworden en een aantal reisbestemmingen worden gemeden. Daarvoor in de plaats kiezen mensen er nu dikwijls voor om met de caravan op vakantie te gaan. De verkoop van caravans zie je daardoor toenemen. Voor de caravanhandel niet slecht is, maar toch is dit een ontwikkeling waar je niet blij van wordt…"
"Een andere ontwikkeling is de groei van het aantal campers. Waren er in 2007 in Nederland nog 45.000 camperbezitters, vorig jaar stond dit aantal al op 95.000, dus meer dan een verdubbeling!"
Hoe dat komt? "Het zijn vooral senioren die aan de camper gaan. Kinderen zijn de deur uit, de ouders krijgen meer tijd beschikbaar en kiezen ervoor om heerlijk van rust en van de natuur te gaan genieten. Sommigen sluiten zelfs een hypotheek af voor aanschaf van een nieuwe camper. Tegen anderhalf procent rente momenteel kan dat heel aantrekkelijk zijn. Ten opzichte van het aantal caravanbezitters in Nederland – 600.000, waarmee Nederland qua bezit de hoogste caravandichtheid ter wereld geniet – heeft de camper echter nog wel een slag te maken."

Camper of caravan?

Zijn 'camperaars' en 'caravangangers' duidelijk verschillende groepen vrijetijdbesteders?
"In principe kun je zowel met de caravan als met de camper dezelfde invulling aan je vakantie geven", geeft Cor aan. "Maar in de praktijk zie je wel dat camperaars meer voor vrijheid kiezen en meer gericht zijn op de natuur. Met een camper kom je makkelijker op speciale plekjes dan met een caravan. Bovendien is de camper zelfvoorzienend, niet afhankelijk van aansluitingen. Je trekt dus heel makkelijk van het ene plekje naar het andere. Je start de motor en je rijdt weg. Bij een toercaravan komt daar meer voor kijken. Die moet je waterpas zetten, stabiliseren en aansluiten op nutsvoorzieningen. Met een caravan, zo zou je kunnen zeggen, kies je vooral voor een vakantie waarbij je gericht bent op een vast verblijfplekje en op de gezelligheid en de sfeer die je op de camping beleeft. Maar of het nu om een camper gaat of om een caravan, wat vakantie-invulling betreft ben je bij beide op buiten gericht."

Veiligheid

Zijn er dingen waar je speciaal op moet letten als je met de caravan of camper op stap gaat?
"Bij een caravan is het heel belangrijk dat je die goed belaadt, zodat de verhouding tussen de trekkende auto en de caravan in balans is en de caravan stabiel achter de auto meerijdt", legt Janneke uit. "Als er te weinig druk op de kogel van de trekhaak en te veel gewicht achter de caravan-as rust, gaat een caravan tijdens het rijden snel slingeren of zelfs scharen, met alle gevolgen van dien. Het best kun je zware dingen laag en rond de as van de caravan plaatsen. Lichtere spullen kunnen wel een hoger plekje krijgen. Bij een camper speelt dat minder, want daar is de camper zelf ook auto, maar voor voldoende stabiliteit is het ook hier natuurlijk van belang dat je alles gelijkmatig verdeelt, tussen de vooras en de achteras."
"Daarnaast is regelmatig onderhoud erg belangrijk. Allereerst met het oog op de gasinstallatie die zowel campers als caravans hebben. Maar ook remmen, lagers, banden en het onderstel zijn voor de verkeersveiligheid van belang."

Kampeerwinkel

Cor Melissant Caravan/Camper/Kampeer is een allround bedrijf dat alles biedt wat met kamperen te maken heeft. Ook schadeherstel aan caravans. Hiervoor is het bedrijf aangesloten bij schadeverzekeraars, die in geval van schade caravansbezitters vanuit heel Zuidwest Nederland naar het Dirkslandse caravanbedrijf sturen. Dat levert een hele winter werk op, want schadeherstel aan caravans brengt veel werk met zich mee.
Daarnaast is er de kampeerwinkel, die Cor twaalf jaar geleden overnam en waarmee binnen zijn bedrijf de kampeertak compleet werd gemaakt. Van meet af is Janneke bij de kampeerwinkel betrokken geweest en heeft ze die verder helpen uitbouwen tot wat het nu is.
"Het is mooi als je naast verkoop, onderhoud/reparatie en schadeherstel aan caravans ook alles op het gebied van kampeerbenodigdheden in huis hebt", weet Janneke. "Dan ben je echt allround en kun je klanten aan alles helpen. Voor wat betreft een kampeerwinkel gaat dat verder dan waar je in eerste instantie aan zou denken. Natuurlijk gasflessen, gasbrandertjes om op te koken, kacheltjes, barbecues, tenten, spanlijnen en haringen. Maar tijdens het kamperen heb je ook huisraad nodig. Dus kop en schotels, bekers, borden, bestek of wijnglazen vind je hier eveneens. Of koelboxen, licht tuinmeubilair, buitenkleding, verbandtrommeltjes, het hoort er allemaal bij."
"Natuurlijk is het in een kampeerwinkel het drukst als de campings weer open gaan", vertelt Janneke, "maar zelfs in de winter zie je klanten, bijvoorbeeld rond Sinterklaas en Kerst, als het cadeautjestijd is. Of mensen die op wintersport gaan. En vanwege het uitgebreide assortiment zijn het niet alleen kampeerders die hier komen, of mensen die outdoor activiteiten hebben, maar met zo'n breed assortiment heb je voor elk wat wils."
Kun je jezelf als kampeerwinkel ook onderscheiden? "Ja", weet Janneke. "Door persoonlijke aandacht te geven en wanneer nodig duidelijke tekst en uitleg. Dat onderscheidt je van megawinkels, waar je alleen je boodschappenwagen kunt vullen, af kunt rekenen en weer weg bent." Goede Service is altijd belangrijk, óók wanneer je gaat kamperen!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding