Afbeelding
Foto:

Rij-impressie Mini Clubman Cooper
Kleintjes worden groot

Het is even wennen: een Mini die bijna zo groot is als een BMW 3-serie Touring. De nieuwe Clubman heeft een enorme groeispurt doorgemaakt, maar gelukkig is hij nog net zo sympathiek en karaktervol als altijd.

De nieuwe Mini Clubman is 27 centimeter langer en 9 centimeter breder dan de Mini vijfdeurs. Gezien de lengte van 4,25 meter is het niet verrassend dat je in de Mini Clubman prima achterin kunt zitten. De bagageruimte meet minimaal 360 liter. Elk detail in het interieur is precies zoals je verwacht: alles is hetzelfde als in de drie- en vijfdeurs Mini. De achterdeurtjes verwijzen echter naar de originele Mini Clubman Estate en zijn niet altijd handig. Eerst moet het rechterdeurtje open voordat links open kan.

Krachtig en stil
Wij gingen op pad met de Mini Clubman Cooper met de 1,5-liter driecilinder turbobenzinemotor. Met 100 kW en 220 Nm presteert hij fenomenaal, de trekkracht is wonderbaarlijk. Tegelijkertijd loopt hij mooi stil. Bij 120 km/uur in de zesde versnelling draait de motor slechts 2.500 t.p.m.

Hij stúúrt ook zoals je van een Mini verwacht: lekker direct, mooi vlak in bochten. De wegligging is top. Maar zo strak en hard als de driedeurs Mini is de Clubman niet. Het is een gezinsauto, die comfort biedt. De nieuwe Mini Clubman kost in de One-uitvoering 24.490 euro. De Clubman Cooper is er voor 27.490 euro.

Kader: Vers van de pers is de Clubman ALL 4. De naam zegt het al, een Mini met vierwielaandrijving. Op de weg worden alleen de voorwielen aangedreven, maar voor het ruigere werk komt de aandrijving van de achterwielen goed van pas. Handig voor op het strand, in de sneeuw, of in de modder.

Afbeelding
Afbeelding