Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Wim en Sita van der Ree: "De E-bike geeft je veel meer fietsplezier!"

Nog nooit hadden ze op een elektrische fiets gezeten, maar sinds kort hebben ze er allebei een: het echtpaar Wim en Sita van der Ree uit Sommelsdijk. Bij 2Wielers Dirksland kochten ze de 'E-bike van het jaar 2016', de Giant Elegance E+. En met deze aanschaf zijn ze zeer in hun nopjes.

Door Hans Villerius

Hoewel je ze 't totaal niet zou geven, allebei niet, gaan de leeftijden van Wim en Sita al richting de tachtig. Hij is 78 en zij een jaar jonger. Wim heeft jarenlang hardgelopen, maar na een hartoperatie is hij daarmee gestopt. "Je moet er toch ook 'n kéér mee stoppen", lacht Wim. Maar veel lichaamsbeweging bleef er daarna niet over. Sita zit op gym en aquasport, dus zij houdt 't lijf wel soepel. Maar sámen wat doen, en buiten? Ja, tijdens vakanties in de omgeving van Zoutelande, dan gaan de fietsen mee achterop de caravan. Of in het weekend, in Ouddorp. Maar liefst niet met teveel wind. En juist daar schort het nogal eens aan, zeker in de kuststreek. Op een 'authentieke' fiets kan het dan best zwaar werken zijn. "Arbeidsintensief", noemt Wim het. Heerlijk daarom dat er de elektrische fiets is, vinden hij en z'n vrouw, én dat ze er sinds kort een hebben.

Moeiteloos

Met z'n drieën stappen we bij 2Wielers Dirksland op de fiets, om 'ns te horen hoe het fietsen op een E-bike de twee bevalt. Meteen bij het wegrijden valt op hoe makkelijk de fiets zich in beweging zet. Met slechts een lichte pedaaldruk voel je hoe een heel subtiele stuwing de gang er extra makkelijk inzet. En ook bijdraagt de vaart erin te krijgen en te houden. "Nee, 't is niet dat ik zo nodig in sneller tempo wil fietsen", relativeert Sita. "Ik rijd liever rustig, om volop van de omgeving te kunnen genieten. Twaalf kilometer per uur vind ik hard zat. Maar doordat fietsen met een E-bike totaal niet vermoeiend is, stap je óók met meer wind gerust op de fiets en worden je fietstochtjes ongemerkt langer."
Na een eindje moeiteloos door natuurgebied De Kleine Gooye en langs de tulpenvelden rondom Dirksland te hebben gefietst, krijgen we tegenwind. "Als vanzelf ben je geneigd nu extra kracht te gaan zetten, maar… dat hoeft helemaal niet", merken Wim en Sita. "Met één tip op de toets van het computertje op je stuur schakel je over naar wat meer trapondersteuning en je zoeft zonder weerstand te ondervinden door de tegenwind heen. Da's heel apart, én fijn!" Ook een hellinkje op gaat met 't grootste gemak.

Bewuste keus

Voordat ze hun E-bikes kochten, hebben ze verschillende fietsen van verschillende merken geprobeerd. Maar ze kozen met overtuiging voor deze Giant. "De andere merken zijn ongetwijfeld ook goed, maar deze fietsen passen gewoon helemaal bij ons, bij ons postuur, we zaten er 't comfortabelst op, ze leken gewoon helemaal bij ons aan te sluiten", zegt Sita. "Bovendien", zegt Wim, "kwam deze fiets veel stabieler over. Wegoneffenheden of een kleine beweging met het stuur voelde ik bij de andere fietsen door 't hele frame heen, maar bij de Giant totaal niet. En bij déze zit de elektromotor middenin, bij de trappers. Daardoor is het extra gewicht van de motor op de allerbeste plaats terecht gekomen. Geen topwicht aan de voor- of achterkant, maar precies in 't midden. En als je ziet hoe klein de motor is, hij valt amper op." Ook vond 't echtpaar het super dat ze bij 2Wielers zo'n goede, duidelijk uitleg kregen voordat ze hun fietsen kochten.

Meer fietsplezier

Is er dan helemaal niets waar ze aanmerkingen op hebben, wat ze minder geslaagd vinden? "Tja", zegt Wim, "we hebben de fietsen nog maar zo kort dat we er nog niks negatiefs aan opgemerkt hebben. Je zou 't als nadeel kunnen zien dat een elektrische fiets een stuk zwaarder is dan de traditionele. Als ik deze jongens aan de caravan wil bevestigen, zal dat wel even flink tillen zijn. Maar dat heb je met elke elektrische fiets. Eén geluk: de accu kun je eraf halen en dat scheelt al gauw een paar kilo."
"Ken je 't bîehouwe…?!", roept Wim over z'n schouder naar Sita, die achter 'm rijdt. "Jaeet!", klinkt het terug. Samen zijn ze 't erover eens dat een E-bike hen beduidend meer fietsplezier geeft.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding