Ruud de Haan maakte een proefrit met de allereerste waterstof personenauto.
Ruud de Haan maakte een proefrit met de allereerste waterstof personenauto. Foto: Hans Villerius

Ruud de Haan rijdt proef met eerste waterstof personenauto: De Hyundai ix35 Fuel Cell

Het was voor Ruud de Haan, manager van de Middelharnisse Gamma vestiging, even heel wat anders dan een bouwmarkt besturen, toen hij vorige week op pad ging met één van de meest innovatieve personenauto's die momenteel op de aardbodem rondrijden: één waterstofauto! Door Hyundai dealer Garagebedrijf W. van Trigt, met vestigingen in Zuidland en in Oostvoorne, was hij uitgenodigd om een proefrit te maken met deze wagen, de Hyundai ix35 Fuel Cell. En als tegenliggers goed hebben opgelet, zagen ze achter de voorruit van de Hyundai een gezicht waarvan een en al verbazing sprak…

Tekst en foto's: Hans Villerius

Gamma Middelharnis en Hyundai dealer Van Trigt werken wel vaker samen. De afgelopen Paasdagen was Hyundai in de bouwmarkt present, met een leuke leaseactie, en ook de tweede helft van vorige week was het Zuidlandse autobedrijf er vertegenwoordigd, toen van woensdag t/m zaterdag de Gamma weer haar Plantjesdagen hield. Te midden van de vele kleurige bloemetjes stond daar ook de op waterstof rijdende Hyundai, recht voor de winkelingang, zodat 'ie wel op móest vallen. Alhoewel, uiterlijk is er niets bijzonders aan de auto te zien, dan alleen dat de ix35 gewoon 'n hele mooie auto is om naar te kijken. De blauwe en groene stickers op de glanzend witte lak vertellen dat deze wagen op waterstof rijdt, dat je geen wegenbelasting betaalt en slechts vier procent bijtelling hebt als je deze Hyundai als auto van de zaak rijdt. Ook in het interieur is er niets van te merken dat de auto op een heel speciale brandstof rijdt. Alleen als je de achterklep opent zie je dat de laadvloer zo'n tien centimeter naar boven komt: eronder is de waterstoftank aangebracht. Voor het overige zie je er helemaal niets bijzonders aan. En dat moest ook niet, want de Hyundai ix35 Fuel Cell bedoelt verder ook een heel normale auto te zijn.

Andere beleving

Maar ga je in deze wagen rijden, dan wordt 't wél anders en krijgt autorijden een heel andere beleving. Vandaar het verbaasde gezicht van proefrijder Ruud de Haan achter 't stuur. Meteen al bij het starten van de motor. "Druk de startknop maar in…", nodigt verkoopleider Bart Wesdorp van Garagebedrijf Van Trigt hem uit. En Ruud doet het. "Zo, die draait…", klinkt het uit Barts mond. "Maar er gebeurt helemaal niks?!", reageert Ruud niet gelovend. "Je hoort of voelt toch helemaal niks?" Het is net als bij een elektrische auto: van het starten van de motor neem je niets waar. Alleen een melding op het dashboard geeft aan dat de motor is ingeschakeld. De waterstof-Hyundai heeft een automatische transmissie. Ruud hoeft, met ingetrapt rempedaal, de versnellingspook alleen maar naar 'D' te bewegen, het rempedaal los te laten en… volkomen geluidloos zet de wagen zich in beweging. Alleen het rollen van de banden over de bestrating is hoorbaar. Genietend van een comfortabele zit in deze hoogzitter en van een mooie blik op de weg vanuit deze zitpositie kan even verder de snelheid wat omhoog. Dan ga je de elektromotor wel horen: een zacht licht zoemend geluid laat zich horen. Het doet een beetje denken aan een metro die wegrijdt.
Terwijl de auto vaart maakt staat – of liever: zit – Ruud perplex van het trekvermogen dat de motor levert. "Dat komt", zo legt verkoper Bart Wesdorp uit, "doordat een elektromotor geen kracht hoeft op te bouwen, zoals bij een conventionele auto. Het volledige vermogen is meteen beschikbaar. Vandaar die trekkracht."
Soms heeft Ruud de neiging om, net als in z'n eigen handgeschakelde auto, op- of terug te schakelen. Maar dat is een maar een paar keer. Trouwens, de auto schakelt in het geheel niet. Van stilstand naar topsnelheid gaat 't 'in één streep' door. En andersom natuurlijk ook. "Je gelooft jezélf toch niet als je dit meemaakt? Zó stil, zóveel vermogen, géén schakelmomenten; hoewel het heel even wennen is, is 't eigenlijk wel heel comfortabel zo!", lacht Ruud.

Techniek

Bart wijst op een display op het dashboard, dat een soort systeemstroomschema laat zien binnen de wagen. "Dit toont de actuele 'route' van de energiestroom in de auto. Vanaf de waterstoftank naar de brandstofcel, die de waterstof omzet in elektriciteit. Daarvandaan gaat de opgewekte stroom naar de elektromotor, die de voorwielen aandrijft. Wordt er geremd of staat de auto stil, dan wekt de wagen meteen ook stroom op. Kijk maar, de pijlen hier geven het precies aan."
"Wat 'n techniek zit hierin!", reageert Ruud. "Daar moet wel een prijskaartje aan hangen?" "€ 66.000", antwoordt Bart, "terwijl de kilometerprijs ongeveer elf cent bedraagt. Want voor € 56 heb je een volle tank en daar rijd je zo'n 500 kilometer mee."

De allereerste

De door Ruud gereden kilometers tijdens de proefrit vormden zijn allereerste praktische kennismaking met de wereld van de duurzame automobiel. Weer terug in zijn kantoor van Gamma Middelharnis vragen we naar zijn bevindingen. "Fantastisch, zoveel power", reageert hij meteen, "maar ook raar om zonder het motorgeluid te rijden dat je altijd gewend bent. En dan het idee dat je met een bak waterstof achterin rijdt…"
Voor Hyundai was het ontwikkelen van de ix35 Fuel Cell bepaald níet de eerste stap op het gebied van auto's met een duurzame brandstofvoorziening. "Al zo'n 16 jaar is Hyundai hiermee bezig en in het jaar 2000 was er al een eerste proef met het model Santa Fé", vertelt Bart. "Met die proef als vertrekpunt is in de jaren erna de waterstofauto verder ontwikkeld en is gewerkt aan de ix35 Fuel Cell. Die wordt nu in beperkte serie geproduceerd. De allereerste personenauto die op waterstof rijdt!", zegt Bart niet zonder trots. "Na de zomer volgt de Hyundai Ioniq, een middenklasse model, waarbij de koper kan kiezen tussen een drietal schone aandrijflijnen. Met als klap op de vuurpijl een volledig elektrische variant. En volgend jaar komt er ook een compact hatchback model op waterstof, die naar verwachting een uitstekende prijsstelling krijgt!"

Nadelen

Zitten er ook nadelen aan de waterstof ix35? "Het enige wat ik zou kunnen noemen", zegt Bart, "is dat de waterstofversie tijdens het rijden een tikkeltje logger aanvoelt dan de 'gewone' versie. Bij de waterstofauto voel je dat 'ie meer gewicht achterin heeft. Daardoor lijkt 'ie – maar alleen ten opzichte van de benzineversie – in bochten of bij flink remmen een fractie meer voortgeduwd te worden." "Nou, daar heb ik niks van gemerkt hoor", reageert Ruud.

"En verder is het natuurlijk zo dat er nog niet veel plekken zijn waar je waterstof kunt tanken", geeft Bart aan. "Maar dat zal gaan veranderen. En omdat hier, op Goeree-Overflakkee, binnen redelijk afzienbare tijd ook een tankstation zal komen met een pomp voor waterstof, vinden wij het een goede zaak om in deze omgeving deze unieke auto voor het voetlicht te halen."
Dat is vorige week dus vier dagen lang gebeurd. Met als podium de Gamma van proefrijder Ruud.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding