Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Cor Struik, chef werkplaats Axxi Auto

De naam van de rubriek 'Vakman in beeld' zegt 't natuurlijk al: hij of zij die – in het kader van dit blad, 'Onderweg op Goeree-Overflakkee' – heel veel weet over zijn vakgebied, geeft een kijkje achter de schermen van diens professie, van zijn of haar dagelijks werk. In deze eerste aflevering van 'Vakman in beeld' is dat Cor Struik, chef werkplaats bij Axxi Auto Dirksland. In woord en beeld neemt hij u mee in de ins en outs van zijn beroep, wat er allemaal bij komt kijken en hoe hij zijn werk beleeft. De vakman in beeld dus, een persoonlijk verhaal.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Welke automonteur had 't al niet in z'n jongensjaren: graag sleutelen aan brommers? Bij de inmiddels 38-jarige Cor Struik was het niet anders. Leren was niet z'n favoriete bezigheid, met z'n handen bezig zijn zoveel te meer. Aanvankelijk dacht 'ie dat elektrotechniek iets voor 'm was en koos hij deze richting op de Tech in Middelharnis. Maar het was niet echt wat hij er zich van voorstelde. Automotoren, dát was toch 't mooist en die weg sloeg hij in. In Rotterdam volgde hij een werk-en-leer opleiding en liep hij stage, is daarna bij Auto Bakker te Dirksland gaan werken, werd later automonteur bij Autobedrijf Jan van Dijk en maakte tien jaar geleden de overstap naar Axxi Auto Dirksland. Hij begon hier als monteur, maar is er nu al weer vijf jaar chef werkplaats.

Werkdruk nodig
"Een prachtige baan", vindt Cor. "Het mooiste vind ik de afwisseling tussen nog wat sleutelwerk doen en het veelzijdige dat aan m'n functie vastzit. Ik heb werkdruk nodig en wil graag actie hebben, dán ben ik in m'n element. En bij Axxi Auto ís het topdruk. Dat hebben we eigenlijk zelf over ons heen geroepen door onze extreme service. En dat brengt veel werk met zich mee, waarin je als chef werkplaats steeds met van alles tegelijk bezig bent en continue moet schakelen. Het ene moment doe je dit, het volgende moment zit je daar, veel telefoontjes tussendoor, klanten van advies dienen, monteurs begeleiden, prijsopgaven maken, schade-expertise, nazorg leveren, enz. En natuurlijk iedere ochtend, samen met collega Kelly, tien man aan het werk zetten om de werkplaats draaiende te houden. Ja, het werk hier is helemaal 'mijn ding'."
Bovendien, zegt Cor, zitten wij in de moeilijkste tak van sport. "Je krijgt hier alle soorten auto's om je oren en je moet alle merken kennen. Natuurlijk sta je hierin er niet in je eentje voor want we hebben de nodige connecties met de merkdealers opgebouwd, die we in complexe gevallen altijd kunnen inschakelen. Daartegenover zijn wij op het gebied van onderdelen bestellen de grootste klant bij hen. Over en weer is dat dus prima geregeld."

Niet te vergelijken
Het automonteurswerk van pakweg twintig jaar geleden en nu is niet meer te vergelijken, vertelt Cor. "Tegenwoordig zijn auto's gewoon computers en alles wordt elektronisch aangestuurd. Natuurlijk, het mechanische aspect blijft, die basis is hetzelfde gebleven. Maar als in de mechaniek iets vastloopt, laat de elektronische aansturing het afweten. En andersom: als er een storing in de elektronica zit, gaat het mechanisch ook niet goed meer. Toch zijn storingen nu veel meer softwarematig, waar je alleen je vingers achter krijgt als je de software van de auto uitleest. Ook zie je dat kapotte onderdelen repareren er vrijwel niet meer bij is. Is een onderdeel kapot, dan loont 't niet meer om het te repareren maar wordt 't meteen vervangen."
"En nóg iets, tegenwoordig zitten de auto's standaard zó vol met allerlei voorzieningen – denk aan airco, airbags, sensoren, met alle bijbehorende elektronica – dat de compartimenten in de auto's tjokvol zijn gebouwd en je er maar heel moeilijk meer bij kunt als daar wat te repareren valt. Reparaties zijn daardoor dikwijls priegelwerk geworden en kunnen daardoor meer tijd kosten dan vroeger."

Listig
"Door al die elektronica en softwarematige aansturing is het vandaag de dag vrijwel onbegonnen werk om als hobbymonteur nog zelf aan je auto te knutselen", vervolgt Cor. "Olie verversen, koelvloeistof bijvullen, e.d., gaat nog wel, maar het vervangen van remblokken kun je dikwijls al niet zelf meer omdat het terugzetten van de remklauw in veel gevallen ook al met de computer gebeurt. Zelfs het zelf inbouwen van een stereo-installatie in je auto kan ronduit listig zijn omdat 't van het ene op het andere moment de autocomputer om zeep kan helpen en je auto compleet in storing schiet.
Het beeld van een automonteur die als vakman primair met sleutels, tangen en schroevendraaiers op een auto afstapt, is dus verleden tijd. Is een auto 'in storing geschoten', wordt 'ie allereerst op de laptop aangesloten. Pas dan weet je meer."
En wat als Cor zelf met pech langs de weg komt te staan? "Dat heb ik maar één keer gehad! In een proefritauto, omdat de benzine op was!", lacht hij. En je zult altijd zien dat je juist dan geen telefoon in je broekzak hebt, dus heb ik gewoon een voorbijganger staande gehouden en gevraagd of ik even diens telefoon mocht gebruiken. Het was nog een klant ook…"

Voldoening
Wat 'zijn' klanten betreft vindt Cor het van het grootste belang om een heel goede relatie met ze te onderhouden. "Daar doen we alles voor, zéker ook op het gebied van service. Bijvoorbeeld: standaard wassen en stofzuigen wij iedere auto die bij ons in de werkplaats geweest is. En is een klant ergens niet over te spreken, gaan we daarover niet in discussie, maar dan heeft de klant gewoon gelijk en lossen wíj dat op. Daardoor kan ik echt zeggen dat we alleen maar tevreden klanten hebben. Wat ik wél eens lastig vind is als een bij ons gekochte auto regelmatig problemen geeft. Af en toe heb je zo'n wagen. Daar heb je dan gewoon geen grip op, maar je bent er wel het aanspreekpunt voor. Het zijn in m'n werk de vervelendste ervaringen als een klant van ons met zó'n exemplaar blijkt te zitten, terwijl je daar verder weinig tot niets aan kunt doen. Maar gelukkig hoort dat tot de uitzonderingen. Daartegenover is het 't leukst om klanten supertevreden naar huis te zien gaan. Dát geeft voldoening en dan zeg je: dáár doe je 't voor!"

Verliefd
Nog één 'persoonlijke' vraag. Heeft Cor als vakman voorkeur voor een bepaald automerk? "Ja, Duitse auto's doen mij toch 't meest. Mercedes, Audi, BMW, Volkswagen. Die uitstraling, die degelijkheid, dat comfort, die prestaties, daar krijg je toch 'n bepaald gevoel van, daar word je toch wel een beetje verliefd op…"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding