Afbeelding
Foto:

Zelfrijdende Volvo's de weg op

Volvo organiseert in China een grote praktijktest waarbij particulieren autonome auto's testen op de openbare weg. Bij het project zijn ongeveer honderd auto's betrokken. Volvo stelt dat met autonoom rijdende auto's het aantal auto-ongelukken drastisch kan verminderen, omdat tot wel 90 procent van het aantal ongelukken te wijten is aan menselijke fouten.

Om het project mogelijk te maken, overlegt Volvo met diverse Chinese steden over zaken als vergunningen, regelgeving en infrastructuur. Volgens Volvo is het van groot belang dat de Chinese overheid autonoom rijden stimuleert en dat er ook regels worden opgesteld. 'Autonoom rijden heeft zóveel voordelen, daarom moeten overheden snel voor wetgeving zorgen waarmee autonome auto's worden toegelaten op de openbare weg. De auto-industrie is wat dat betreft afhankelijk van de overheid', zegt Håkan Samuelsson, president en CEO van Volvo Cars.

'Autonoom rijden draait niet alleen om technologie, maar ook om de juiste wet- en regelgeving', zegt Samuelsson. 'Ons uitgangspunt is dat zowel de publieke als de private sector moet profiteren van nieuwe technologieën en industrieën.'