Afbeelding
Foto:

Minder faillissementen

Het aantal faillissementen in Nederland daalt gelukkig snel. Van 900 op het hoogtepunt van de crisis is het aantal nu gedaald naar 300 per maand. Met 1,7 miljoen ondernemingen (dat is inclusief 1 miljoen ZZP'ers) is dat betrekkelijk laag.

Als interim-manager en accountant-adviseur ben ik intensief betrokken bij faillissementen en intensief beheer. Voor ondernemers is het een emotioneel proces met enorme impact, zowel zakelijk als privé. Uit eigen ervaring weet ik dat veel faillissementen voorkomen hadden kunnen worden.

Het ligt toch meestal aan 'de omstandigheden'?

Sommige bedrijven stellen dat zij failliet zijn gegaan omdat hun markt is ingestort, de bank het krediet heeft opgezegd of een grote klant failliet is gegaan. Hoezo? Dit geldt toch ook voor andere ondernemers. Waarom kon die klap niet door het bedrijf worden opgevangen? Slechts in uitzonderlijke gevallen heeft dit soort omstandigheden echt invloed.

Het paard van Troje

Een faillissement duidt vaak op (te) grote ambities: een risicovolle acquisitie, een nieuwe prestigieuze bedrijfshuisvesting, nieuwe winkels/vestigingen en/of nieuwe product-marktcombinaties. Het overkomt vaak ondernemers met een grote geldingsdrang. Soms zijn het ook structureel hoge privé-uitgaven. Veel bedrijven onderschatten de impact van bepaalde keuzes die door de jaren heen zijn gemaakt. Men haalt 'Trojaanse paarden' binnen, die later de 'bleeders' achter het faillissement blijken te zijn.

Succes

Hoe succesvoller een bedrijf is, hoe lastiger het wordt om kritisch te zijn. Dat geldt niet alleen voor de ondernemer, maar ook voor de stakeholders. Bedrijven die vroeger succes hadden, kunnen op een gegeven moment toch de fout in gaan. Kijk maar eens naar de scheepvaart. Enige jaren geleden een paradepaardje en nu gaat men aan collectieve overinvestering en overcapaciteit ten onder. Stel jezelf en je team daarom regelmatig de vraag: waardoor zou het mis kunnen gaan in ons bedrijf? Als je dat weet, kun je als bedrijf op tijd maatregels nemen."

Het complete Team

Ook ondernemers hebben een achilleshiel. Soms zijn zij te gedreven, of te eigenzinnig bezig met nieuwe zaken en het opbouwen van een voorsprong. Of ontbreekt er een kritisch geluid, dat zorgt voor tegenspraak en de besluitvorming verdiept. Of is er geen goede financiële functie die de cashflow en de resultaten kritisch analyseert, bewaakt en rapporteert. Juist in crisissituaties wordt er een groot beroep gedaan op management en control skills, dat is dan belangrijker dan ondernemen.

Ondernemers zijn gewend om hun problemen zelf op te lossen en vragen niet snel om hulp. Als het slechter gaat, bestaat de neiging vast te houden aan gemaakte keuzes. Luisteren naar anderen en hulp vragen wordt dan heel moeilijk. Men gaat door met meer van hetzelfde.

Crisismanagement

Ondanks alle goede bedoelingen kan een bedrijf plotseling op omvallen staan! In zulke situaties is snelheid van handelen geboden. De liquiditeit om de lopende uitgaven te betalen dient te worden geborgd. Liquiditeitsmanagement inclusief betalingsregelingen met leveranciers, banken en belastingdienst zijn essentieel. Voor de iets langere termijn wordt de financiële situatie van de onderneming, de huidige bedrijfsvoering en de strategie beoordeeld. En er moet worden gewerkt aan een herstelplan. Er is dan geen tijd meer voor experimenten. Laat u bijstaan door een ervaren adviseur recovery en herstructurering. Succes blijft mogelijk, maar grijp het moment.

Ik wens u veel voorspoed in 2017!