Afbeelding
Foto:

Centrum van Middelharnis wordt Bedrijveninvesteringszone

Vanaf 1 januari is het Bedrijveninvesteringszone (BIZ) City Center Goeree-Overflakkee een feit. Een ruime meerderheid van de ondernemers aan D'n Diek en rondom de haven heeft voorgestemd. Daarmee pompen de ondernemers in ieder geval vijf jaar lang 60.000 euro in het centrum, dat wordt besteed om het gebied aantrekkelijker te maken.

Wat is het?
In een BIZ, een afgebakend gebied, betalen alle ondernemers – dus niet alleen de leden van de ondernemersvereniging – vijf jaar lang een bijdrage ter verbetering van de professionaliteit en aantrekkelijkheid van het gebied waarin ze werken. De hoogte van de bijdrage hangt af van de WOZ-waarde van het pand van de ondernemer. In Middelharnis gaat het om 350, 450 of 550 euro per jaar. De gemeente int de bijdragen en draagt deze volledig af aan City Center Goeree-Overflakkee. De investeringen die de BIZ doet komen naast de kosten voor de openbare ruimte die de gemeente op zich neemt. Goeree-Overflakkee telt nog twee Bedrijveninvesteringszones: in Oude-Tonge en in Stellendam.

Waarom nu?
Volgens Peter Visser, waarnemend voorzitter van Stichting City Center Goeree-Overflakkee, is dit hét moment om met een BIZ te beginnen. Hij noemt alle ontwikkelingen die in en rond het centrum van Middelharnis in gang zijn gezet of in voorbereiding zijn, zoals de aanpak van het Spuiplein, de locatie Parel van de Delta en de Nieuwstraat, de verdere invulling van Het Diekhuus en de komst van een slechtweervoorziening als de Menheerse Werf. "Daar mag van de zijde van de ondernemers wel wat tegenover staan. Je móet in beweging komen", aldus Visser, die ook wijst op de link tussen het winkel- en horecagebied en de cultuurhistorische locaties in Middelharnis en Sommelsdijk.

Hoe is het tot stand gekomen?
Een BIZ is niet zomaar gerealiseerd. Een voorwaarde is dat minimaal de helft plus één van de ondernemers een stem uitgebracht moet hebben. Dan volgt vereiste nummer twee: ten minste twee derde moet voor de BIZ stemmen. En ten slotte geldt de eis dat de opgetelde WOZ-waarde van de voorstemmers groter is dan de WOZ-waarde van de tegenstemmers.

Hoe gaat het nu verder?
Wat nu volgt is onder meer het samenstellen van een zevenkoppig bestuur en het afstemmen met de Stichting Hart van Goeree van de activiteiten in 2017. De Ondernemersvereniging Middelharnis zal de taken en contracten overdragen aan de nieuwe stichting. De eerste financiële bijdrage komt in mei, na het innen van de belastingen, maar de stichting kan wel in maart een voorschot tegemoet zien.