Afbeelding
Foto:

Vitaboost in Den Bommel

"Gat in de markt"

"Wij zijn allemaal intrinsiek gemotiveerd bij Vitaboost. We willen niet snel geld verdienen maar eraan bijdragen dat iedereen gelukkig en gezond kan zijn." In Den Bommel zit een jong bedrijf dat natuurlijke voedingssupplementen maakt. De strategie? "Als een product werkt gaat het vanzelf lopen."

Mark Alves is productontwikkelaar bij Vitaboost: "Een nieuw product is snel bedacht, het goed ontwikkelen is een stuk moeilijker. Wij willen een assortiment opbouwen met producten voor iedere levensfase, van kind tot volwassene." Marketing & Brand Manager Ferry Falkenburg vult aan: "Ieder jaar willen we een paar nieuwe producten op de markt brengen."

Er is volgens Vitaboost een gat in de markt tussen de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes in de schappen van de supermarkt en de medicijnen die door artsen worden voorgeschreven. De eerste werken vaak niet, de tweede hebben vaak vervelende bijwerkingen. Ferry Falkenburg: "Wij maken producten die werken, anders brengen we ze niet op de markt. Dat onderzoeken we vooraf met klinisch onderzoek, waarbij proefpersonen het nieuwe product gebruiken. Omdat we alleen natuurlijke ingrediënten gebruiken zijn er geen bijwerkingen.

Het meest opvallende product is B-Well, een supplement waardoor mensen die last hebben van stemmingswisselingen zich beter gaan voelen. "Mensen merken na 48 uur al verbetering. We verkopen het nu een paar maanden en we hebben nog niemand gehoord die zegt dat het niet werkt. De werking is vergelijkbaar met iedere dag een uur lang in de zon buiten lopen, een kilo chocolade en verse vis eten. Het zorgt ervoor dat je beter in je vel zit."

Vitaboost is opgericht door Johan Kamphuis, de directeur van Bioriginal, een bedrijf op hetzelfde adres in Den Bommel, dat natuurlijke oliën produceert en levert aan bedrijven. Dat is echt business-to-business, Bioriginal levert bijvoorbeeld aan Becel en Nutricia. Met VitaBoost richt hij zich sinds ruim een jaar rechtstreeks op de consument. Bij de aparte B.V. werken vijf mensen die allemaal hun eigen expertise hebben. Productontwikkelaar Mark Alves is bijvoorbeeld opgeleid en parttime werkzaam als neuropsycholoog en er zit verder ook een voedingsspecialist en een kinderpsycholoog in het team.

De producten worden verkocht in de eigen webshop en via Bol.com. Daar hebben we voor gekozen omdat het goed is voor de naamsbekendheid. Als ons product in Google als eerste naar voren komt bij Bol.com wordt het product alsnog bij ons gekocht. De bestellingen samenstellen en versturen doet Vitaboost zelf. Ferry Falkenburg: "Op die manier hebben we veel controle en houden we direct binding met de klant. De bestellingen pakken we in als een cadeautje, dat is leuk voor de klanten."

Groeikansen zien ze nog genoeg. "Momenteel zijn we bezig met het ontwikkelen van een product voor kinderen met concentratieproblemen. Onrustige kinderen krijgen nu vaak ritalin voorgeschreven, maar dat zorgt soms voor nachtmerries, vlakke emoties en andere rare dingen. Als we ouders vertellen waar we mee bezig zijn, dan vragen ze als eerste: 'Wanneer kan ik het kopen?'. We promoten onze producten op beurzen en op social media. We hebben ook verschillende huidverzorgingsproducten, die verkopen we rechtstreeks aan de consument, maar ook via schoonheidssalons. Van de 100 klanten is er één man en 99 vrouw."

In de markt van voedingssupplementen en cosmetische producten zijn volgens de mannen van VitaBoost veel producten verkrijgbaar die niet werken. Mark Alves: "Hele volksstammen kopen het, terwijl het totale larie is. Uit onderzoek is ook gebleken dat de hoogte van de prijs een positief invloed heeft op het placebo-effect." Dus bij een product dat niet werkt, maar wel duur is, hebben veel mensen het idee dat het product doet wat het beloofd. Ferry Falkenburg: "Grote merken besteden enorme bedragen aan marketing om hun producten in de markt te zetten, terwijl de werking niet is bewezen. Op veel producten staat bijvoorbeeld dermatologisch getest, maar dat zegt niks." Mark vult aan: "Als het product is getest op vijf ratten die er allemaal aan zijn doodgegaan, is het ook getest."

"Daar willen wij ver bij vandaag blijven. Wij willen niet snel geld verdienen, de eerste prioriteit is dat een goed product maken die werken. Daar geloven wij in. Dan komt de groei vanzelf."