Afbeelding
Foto:

Team 'Kranig op weg' naar de Noordkaap

Speciale koelvloeistof, olie, banden en motorverwarming. In januari naar de Noordkaap rijden vergt de nodige voorbereiding. Jaap en Lenie Boeter van J. Boeter Kraanverhuur en Transport zijn er momenteel druk mee bezig. Ze nemen met hun Volkswagen Tiguan deel aan Navigate North. Op 17 januari vertrekken ze voor een tocht van 7.000 kilometer naar het ijzige noorden van Europa.

Dit jaar is het evenement voor de vijfde keer. Jaap Boeter: "Eigenlijk is het een puzzelrit, maar dan in het groot." De deelnemers krijgen iedere morgen de coördinaten van de eindbestemming van die dag. Ze moeten zelf de slimste route bepalen. Er zijn punten te verdienen voor de kortste en snelste route, alle auto's worden gevolgd door middel van GPS. Te hard rijden wordt afgestraft met minpunten. Iedere avond ontmoeten de teams elkaar in het hotel, verder zijn de duo's in de auto op elkaar aangewezen. De één rijdt, de ander navigeert. Iedere dag wordt er zo'n duizend kilometer afgelegd.

De route is een verrassing, alleen de eindbestemming staat vast: de Noordkaap. Dat is niet alleen het bovenste puntje van Noorwegen, maar ook het noordelijkste punt van Europa. Jaap Boeter: "Je gaat of door Denemarken en Zweden, of langs de andere kant van de Oostzee, door Litouwen, Letland, Estland en Finland. Ik weet wel dat hoe noordelijker je gaat hoe rustiger het wordt."

Jaap en Lenie Boeter hebben er zin in: "We zien het als een mooi avontuur en er wordt geld ingezameld voor het goede doel." Ze hebben gekozen voor de Maag Lever Darm Stichting, die werkt aan een betere toekomst voor mensen met maag, - darm- en leverproblemen.

Deelnemers van eerdere jaren zijn enthousiast over de eindeloze besneeuwde landschappen, de lol onderling en de spanning van de wedstrijd. Jaap en Lenie Boeter: "We zullen de andere teams versteld doen staan van ons teamwork! We gaan ervoor!"

Afbeelding
Afbeelding