Afbeelding
Foto:

'Puur, eerlijk, duurzaam, uit de streek – ik zou niet anders willen'

Advertorial

Nee, voor een broodje kroket moet je er niet naar binnen stappen. Daar zijn andere 'eetwinkels' voor, zegt Elles Hagens. "Zo vul je elkaar mooi aan." Bij Elles, de eetwinkel waarmee ze anderhalf jaar geleden begon in hartje Middelharnis, serveert in de eerste plaats gerechten van pure, natuurlijke, onbewerkte ingrediënten, zoveel mogelijk afkomstig uit de streek. Dat laatste ook omdat ze graag samenwerkt met ondernemers uit de nabije omgeving.

De moeder van Elles Hagens kon heel goed koken. Daardoor kwamen haar eigen kookkunsten pas tot ontplooiing nadat ze op zichzelf was gaan wonen. "Ik ontdekte dat ik graag in de keuken bezig ben. Maar ook toen besefte ik nog geen seconde dat je van koken ook je beroep kunt maken", vertelt Elles, die tot 2013 als juriste werkzaam was bij het ISGO en de gemeente Middelharnis.

Honderd procent

Het ondernemen was haar niet helemaal vreemd. "Ik houd wel van organiseren en uitdagingen. Zo heb ik bij het ISGO een ondernemingsraad opgezet en begon ik met een collega een bedrijf dat bedrijfsuitjes organiseerde. Toen heb ik geleerd dat je ergens honderd procent voor moet gaan."

De droom om een eetbedrijf te beginnen realiseerde ze na een oriëntatie op de horecamarkt in Middelharnis, het oppikken van de trends, gesprekken met ondernemers en een dagje meelopen in een restaurant. "Mijn drijfveer is dat ik hou van koken voor andere mensen. Verder vind ik belangrijk dat je weet wat je eet. Daarom gebruik ik eerlijke ingrediënten, waarvan je weet waar ze vandaan komen, hoe ze verbouwd worden en welke invloed ze hebben. Dat natuurlijke heeft altijd al mijn aandacht gehad. Sinds ik zakgeld krijg ben ik lid van Natuurmonumenten en ik heb ook een cursus voor natuurgids gevolgd. Puur, eerlijk, duurzaam – het zijn best beladen termen, maar vanuit de overtuiging die daarbij hoort ben ik aan de slag gegaan. Ik zou niet anders willen."

Elles wilde een zaak, een eetwinkel, maar wachtte rustig af tot er zich een goede locatie aandiende. "Dat is belangrijk om kans van slagen te hebben." Uiteindelijk vond ze het pand aan de Nieuwstraat, dat sinds mei 2015 open is, na een succesvolle crowdfundingactie om de financiën voor het interieur bijeen te brengen. De zaak is licht en sfeervol ingericht met – geheel aansluitend bij wat er in de keuken gebeurt – natuurlijke, pure materialen. Voor de tafels en het plafond is sloophout gebruikt en de stoelen zijn afkomstig uit een school.

Catering

Voordat Bij Elles openging was Elles echter al druk in de weer met catering. "Een van de beste bedrijfsonderdelen, dat grotendeels draait op mond-tot-mondreclame: van het ene feestje rol je in het andere feestje."

Het duurzame en lokale slaat duidelijk aan, al zijn er ook wel mensen die moeten wennen aan pastinaaksoep of groene paprikasoep. Veel waardering is er voor de streekproducten. Eieren, kaas, vlees, brood, groente, appels en peren – het komt grotendeels uit de regio. "Je helpt elkaar als ondernemers in de omgeving en je doet zaken met elkaar. Dat vind ik plezierig."

Van het eerste jaar heeft Elles geleerd dat de lunchkaart te uitgebreid was. Die is inmiddels aangepast, evenals de openingstijden. Door dat laatste ontstaat er meer tijd voor de catering en workshops koken en taarten bakken. Bij Elles heeft zich ook ontwikkeld tot de thuisbasis van kookclubs. Daarmee is de zaak veel meer dan een lunchroom, waar overigens ook dagelijks een warme maaltijd wordt geserveerd.

Koken en bakken doet Elles graag, dat is duidelijk. Daarnaast blijkt het ondernemen haar in het bloed te zitten. "Niets gebeurt op de automatische piloot, je bent constant aan het bijsturen. Ondernemen is plannen, de logistiek regelen, de administratie bijhouden, de marketing… Maar in de eerste plaats ben je erop gefocust dat alles goed gaat. Je bent immers wel verantwoordelijk voor het slagen van iemands feestje."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding