Afbeelding
Foto:

Meer mogelijkheden met mavo

Advertorial

Leerlingen op de mavo van de Prins Maurits worden sinds een paar jaar breder voorbereid op hun toekomstmogelijkheden. Naast de theoretische vakken van hun sector werken zij aan overstijgende (werknemers)vaardigheden van een leven lang leren en ontwikkelen.

Verruim je blik!

"Mijn persoonlijke doel is om leerlingen een bredere kijk te geven op de wereld. Ik vind dat je als docent leerlingen best mag aanmoedigen om hun blik te verruimen. Kijk om je heen! Het helpt natuurlijk niet als een docent dat vanaf de zijlijn roept. Daarom probeer ik zelf ook voortdurend mijn blik te verruimen. Zo geef ik naast natuur- en scheikunde samen met twee collega's ook het vak Dienstverlening & Producten (D&P)." Aldus een bevlogen docent Heleen Westhoeve. Het vak is bedoeld voor de loopbaanoriëntatie (LOB) en bereidt leerlingen voor op de beroepskeuze. In feite is de mavo een theoretische afdeling, maar met D&P sluipt er toch een beroepsgericht vak in het programma.

Op onderzoek uit!

"Binnen D&P is er een compleet programma opgezet In het kader van LOB voor Techniek, Economie en Zorg en Welzijn. Zo komen er in mavo- 1 jonge technici in de klas vertellen wat de techniek allemaal te bieden heeft. In het tweede jaar organiseren we een kleine ontwerpwedstrijd. In het derde jaar volgt een groot project: de uitvinderswedstrijd. Dat is voor de leerlingen echt een grote ontdekkingstocht in samenwerken, onderzoeken, ondernemen en oplossingsgericht werken. Bij deze ontwerpwedstrijd zijn ook ondernemers uit de regio betrokken. Door middel van excursies, gastlessen en speeddates met ondernemers uit de regio worden de leerlingen voorbereid op hun sectorkeuze."

Reflecteren

"Juist dit soort uitstapjes zorgen ervoor dat leerlingen hun kijk op de arbeidsmarkt verruimen. Los van die ervaring is het natuurlijk heel belangrijk om aan zulke projecten en excursies een vervolg te geven. In de les reflecteren we dan ook altijd. Ik vraag heel gericht rond: wat heb je geleerd? Wat sprak je aan? Waar zou je meer van willen weten? Het mooie van techniek is dat het een verbindend element is in alle sectoren. Er ontstaan door alle technologische ontwikkelingen voortdurend nieuwe beroepen. Niet alleen in de techniek zelf, maar ook bij zorg & welzijn en economie."

Doorontwikkeling

Koen Goedegebuur (teamleider mavo) ziet mooie kansen voor de leerlingen in de omgeving. "Het zijn van oudsher deze leerlingen die naar het mbo niveau-4 doorstromen en daadwerkelijk praktisch aan de slag gaan als beroepsbeoefenaren in de omgeving. Om nog beter in te spelen op de behoefte in de omgeving en de mogelijkheden voor leerlingen, zie ik de volgende stap voor me: leerlingen gaan zich in de derde klas een aantal dagdelen oriënteren/ meewerken binnen de sector waar zij verder in willen. Als tegenprestatie maken zij een sectorwerkstuk/onderzoek in opdracht van betreffend bedrijf, organisatie of instelling. Een prachtige win-win situatie waarbij we elkaar, ondernemer en onderwijs, de komende periode wat te bieden hebben."

Afbeelding
Afbeelding