Monique Sweep.
Monique Sweep. Foto: Martijn de Bonte

Een Flakkeese digitale munt

"Het is te interessant om te laten liggen," Monique Sweep wil graag aan de slag met een lokale munt op Goeree-Overflakkee. In andere gebieden en steden in Nederland is er al lokaal geld ingevoerd. In de praktijk blijkt dat er daardoor meer geld wordt uitgegeven in de eigen regio en er dus minder geld verdwijnt naar de 'overkant'.

"Het eiland is een mooi afgebakend gebied, waar veel mensen elkaar kennen en vertrouwen. Daarom is Goeree-Overflakkee erg geschikt voor een lokale munteenheid. Het lijkt me leuk om te kijken of het hier werkt." Succesvolle voorbeelden zijn de Sardex op Sardinië, Bristol Pounds en dichter bij huis: de Zwolse Pepermunt en BredaGeld.

Hoe werkt het?

De ideeën van Sweep zijn gebaseerd op het boek 'Eigen Geld Maken: @nder geld'. Het @-teken staat voor het feit dat het online geld is. Er komen dus geen tastbare munten of briefgeld in omloop. Iedere lokale munt is één euro waard, iedere lokale munt wordt gedekt door een euro die in een kluis ligt. Dat werkt als volgt: particulieren, bedrijven en organisaties kunnen lokale munten kopen met euro's. De euro's komen op een geblokkeerde rekening. Na een vastgestelde periode, bijvoorbeeld drie maanden, mogen de deelnemers hun lokale geld weer omwisselen voor euro's.

Deelnemers aan het lokale geld hebben een eigen internetrekening, die er hetzelfde uitziet als een reguliere internetbetaalrekening. Bij de lokale internetrekening hoort een betaalpas, of app waarmee contactloos kan worden betaald. Het belangrijkste verschil met een gewone bankrekening is dat er alleen op het eiland mee kan worden betaald. De software Cyclos zorgt ervoor dat het geld lokaal rouleert, waardoor er meer geld op het eiland wordt uitgegeven. Het heeft geen zin om het lokale geld op te sparen of op te potten, want er wordt geen rente betaald over spaargeld. Het doel is dat het geld blijft rouleren.

Ondernemers op Goeree-Overflakkee hebben er baat bij als het goed gaat met de andere bedrijven op het eiland. Bedrijvigheid zorgt voor banen, meer bewoners en vooral ook extra geld voor de regio. Door het personeel bijvoorbeeld een bonus te geven in lokaal geld weet de ondernemer zeker dat het geld uitgegeven wordt op het eiland. De bonus kan dus niet worden uitgegeven bij bijvoorbeeld bol.com, aankopen waarbij het geld verdwijnt van het eiland. Goed voor de lokale economie en dus uiteindelijk goed voor u als ondernemer. Op Sardinië, net als Goeree-Overflakkee een eiland, zijn er 3.000 bedrijven lid van het lokale betaalsysteem. Per bedrijf is er sinds de introductie gemiddeld €30.000,- extra omzet gerealiseerd door de invoering van de Sardex, dat is de naam van de lokale munt.

Terug naar Goeree-Overflakkee. Stel dat er op het eiland 500 mensen een eenvoudige, nieuwe fiets willen kopen. Die kost op het eiland € 330,-, online kan dezelfde fiets worden gekocht voor € 300,-. Als iedereen de fiets online koopt verdwijnt er € 150.000,- van het eiland, geld dat niet meer terugkomt in de lokale economie. Als de mensen allemaal hun nieuwe fiets bij de fietsenwinkels op het eiland kopen geven ze samen €165.000,- uit bij lokale bedrijven. Geld dat de fietsenwinkel gebruikt om zijn winkel te verbouwen, zijn personeel te betalen, belasting te betalen, fietsen in te kopen of een nieuwe bedrijfsauto aan te schaffen. In de meeste gevallen blijft het geld dus op Goeree-Overflakkee.

Lokaal geld helpt om de positieve effecten van lokaal kopen in te zien. Op de korte termijn levert de goedkope fiets van de overkant dertig euro voordeel op, voor de lange termijn dragen drie tientjes meer bij aan de economische ontwikkeling van Goeree-Overflakkee. En stel hypothetisch dat iedereen in de toekomst zijn nieuwe fiets online bestelt, blijft er geen fietsenmaker over op het eiland. Dat betekent dat iemand die bijvoorbeeld een fietsband wil laten vervangen daarvoor naar de overkant zou moeten.

In andere regio's zijn er ondernemers die een collega-ondernemer een renteloos krediet verstrekken in lokale munten. De reden is dat ze geloven dat het bedrijf van de collega iets toevoegt aan de economie in de regio, daarom is de geldverstrekkende ondernemer er op de lange termijn zelf bij gebaat om zijn collega financieel te ondersteunen.

Geld lokaal uitgeven is goed voor de omzet van bedrijven, goed voor de kas van de gemeente, goed voor de woningmarkt, scholen en nog veel meer. Uiteindelijk is iedereen gebaat bij een sterke economische regio. Sweep is ervan overtuigd dat een Flakkeese munt hieraan kan bijdragen.

Afbeelding