Bedrijf verkopen? Maar aan wie?

Bedrijf verkopen? Maar aan wie?

Door: Cees van Vliet (Associate Director IMAP DB&S Corporate Finance)

Veel ondernemers zoeken naar een potentiële koper voor hun bedrijf. We horen al jaren over de vergrijzing en de duizenden bedrijven die te koop zijn of te koop komen. Maar wie is nu die koper? En is jouw onderneming wel aantrekkelijk voor een koper? Is het zoeken naar een speld in een hooiberg of kun je je kansen vergroten door je te verdiepen in een potentiële koper?

Veel bedrijfsopvolgingen vinden plaats binnen de familie of het bedrijf wordt overgedragen aan het zittend management. Maar als opvolging ontbreekt moet er gezocht worden naar een externe koper. Er zijn twee groepen potentiële externe kopers te onderscheiden. De financiële koper enerzijds en de strategische koper anderzijds.

Een financiële koper is een investeerder die geen of beperkte activiteiten heeft in de branche. Een strategische koper is een bestaande onderneming die zijn activiteiten wil verbreden of wil groeien door middel van een overname. Bijvoorbeeld een concurrent, leverancier of buitenlandse partner. Soms is sprake van een combinatie als een financiële koper al een participatie in een onderneming heeft en door middel van een zogenaamde buy and build strategie wil groeien.

Een strategische koper kijkt vooral naar versterking van zijn bestaande activiteiten en is op zoek naar synergievoordelen. Dit kunnen commerciële voordelen zijn zoals een breder producten- of dienstenpakket of het toetreden tot een nieuw marktsegment. Het overnemen van een onderneming kan succesvoller, sneller en effectiever zijn dan zelf een dergelijke positie opbouwen. Andere voordelen zijn het samenvoegen van locaties, afdelingen of activiteiten om schaalgrootte te creëren en kosten te besparen.

Een financiële koper kijkt vooral naar de onderneming zelf en zoekt naar continuïteit en groeimogelijkheden. Een belangrijke rol is weggelegd voor het bestaande managementteam of het nieuw toe te treden managementteam. Dat moet in staat worden geacht om de continuïteit en of groei mogelijk te maken. Met het kapitaal van een financiële partij kan de groei versneld worden of kunnen in de toekomst weer nieuwe bedrijven worden overgenomen. Marktpositie, afhankelijkheid van DGA en grootte zijn belangrijke factoren voor een financiële koper. Bedrijven die marktleider zijn in hun branche of een unieke propositie hebben zijn aantrekkelijk. Het realiseren van bovengemiddelde resultaten kan daarbij positief werken maar kan ook een afbreukrisico vormen.

Een strategische koper kan meer (synergie)voordelen halen en kan in theorie daarom een hogere prijs betalen. Anderzijds is er veel privaat kapitaal beschikbaar voor bedrijfsovernames en is de rendementseis op geïnvesteerd vermogen gedaald. Dit maakt het mogelijk voor financiële kopers om concurrerende prijzen te bieden. Er zijn veel financiële kopers met een lange termijnfocus. Die investeren om en goed dividend te ontvangen in plaats van een snelle verkoop.

Welke koper voor jouw bedrijf geschikt is hangt van veel factoren af en uiteraard ook van de wensen. Wij kennen veel kopers en kunnen snel een overzicht maken van mogelijke (internationale) kopers.

IMAP DB&S beschikt over jarenlange fusie- en overname ervaring bij MKB ondernemingen, sectorkennis en een internationaal netwerk. Dat maakt dat wij in staat zijn de best mogelijke koper te vinden voor onze klanten.

Cees van Vliet, cvanvliet@dbens.nl of 06-15896182