Waarom zou je?

Eén van de meest fascinerende vragen in het leven is en blijft toch wel de vraag: Wáárom? Kleine kinderen weten dat als geen ander. Kinderen tussen de 2 en 4 jaar oud stellen die vraag dan ook zo'n 200 keer per dag (naar beneden afgerond). Waarom is een konijn zacht? Waarom kan ik niet slapen? Waarom groeit mijn haar? Waarom? Waarom? Waarom?

Het is ook niet zo gek dat 'het waarom' kinderen zo intrigeert. Het is namelijk de meest existentiële vraag waar we ons mee bezig houden. Of in ieder geval zouden móeten houden. Want naarmate we ouder worden lijkt het wel alsof we die vraag gaan schuwen. Waarschijnlijk omdat deze zo moeilijk te beantwoorden is. We stellen onszelf dan liever de vraag 'Wat gaan we doen om onze doelgroep te bereiken?' of 'Hoe zorgen we dat we input van onze gebruikers krijgen?' Oók niet onbelangrijk, maar vaak wordt de vraag 'waarom' we iets doen toch wel erg gemakkelijk overgeslagen, terwijl het de belangrijkste van alle vragen is.

Simon Sinek (auteur, spreker en consultant, 1973) weet die 'waarom-vraag' naar waarde te schatten, om deze vervolgens een plek te geven in zijn theorie over The Golden Circle, waarmee hij aantoont dat de bedrijven die communiceren vanuit het 'Waarom?' het meest succesvol zijn. Door steeds vanuit deze vraag te communiceren ben je namelijk het meest authentiek en dat creëert affectie en begrip bij je doelgroep. Wát je doet en hóe je dat doet kan namelijk pér dag verschillen, maar de reden waaróm je dat doet vertelt mensen écht wie je bent en waar je voor staat. En dat brengt je dicht bij je klanten.

Aan mij de taak om mijn opdrachtgevers met die vraag te confronteren en samen naar een antwoord te zoeken. Waarom doe je wat je doet? Waarom is dat zo belangrijk? Waarom zouden je klanten dat willen? Waarom? Waarom? Waarom? … Ik ben als een kind zo blij met het werk dat ik doe.