Afbeelding
Foto:

Solaes: Lokaal ondernemen uit idealisme

Businessmodel? Als Jan-Willem Kramer, Joost van Welsenis en Cees de Knegt die term horen, moeten ze hard lachen. "Wij hadden gewoon een goed idee", zegt Van Welsenis, al bekend van Goed voor Goed, "dan heb je helemaal geen businessplan nodig." Het goede idee van het drietal was om Flakkees bier te gaan brouwen en dat te verkopen aan liefhebbers, horeca en slijters én op gezette tijden te tappen in het proeflokaal aan de Oostdijk/Oost Krakeelstraat in Sommelsdijk. Begin volgend jaar kan het genieten van Solaes-bier beginnen.

Zomaar een dergelijk goed idee uitvoeren, dat gaat natuurlijk niet. Je hebt in ieder geval een pand, vergunningen, een brouwketel en geld nodig. Kramer, Van Welsenis en De Knegt zijn al geruime tijd bezig om alles voor elkaar te krijgen. Het pand is er: het voormalige Café Dana, dat straks deels in oude glorie zal herrijzen, inclusief de bierpomp en de kassa van toen. Ze vonden het met behulp van SMB. De vergunningen zijn binnen en de brouwketel van Chinese makelij is onderweg naar Sommelsdijk.

Crowdfunding

Dan het geld. Jan-Willem Kramer, de brouwer van Solaes-bier: "Omdat er wat vertraging was bij het verlenen van de vergunningen, hadden we meer tijd om na te denken. Dat leidde ertoe dat we kozen voor een grotere brouwinstallatie. Op die manier halen we het meest optimale uit de ruimte die we hebben en zijn we in één keer klaar. Anders hadden we later een grotere installatie moeten kopen en zou de investering groter zijn."

Dat betekende wel dat er meer geld nodig is om te kunnen starten. Daarom startten Kramer en zijn kompanen een crowdfundingactie. Wie Solaes geld geeft, krijgt er wat voor terug: een feest met muziek, bier en hapjes uit de streek. Het evenement is op zaterdag 8 april en de plaats van handeling is de Menheerse werf. De actie heeft al aardig wat extra geld opgebracht. "Na de lancering, begin oktober, was er direct een piek. Daarna zijn de aanmeldingen lekker door blijven lopen. Misschien is een kaartje voor het feest een mooi alternatief voor een kerstpakket", roept Cees de Knegt, ook bekend van Goedgekeurd, bedrijven op om dit Flakkeese initiatief te ondersteunen.

De grootste uitdaging is echter om voldoende bier te brouwen. In de brouwerij, die straks duizend liter per maand gaat produceren, is nog geen druppel Solaes gemaakt, maar de vraag stijgt met de dag. De komst van het Flakkeese bier – nadat er eeuwen niet is gebrouwen op het eiland – zingt rond en veel mensen staan te popelen om dit nieuwe streekproduct te proeven. Mocht Solaes uiteindelijk te weinig capaciteit hebben om aan de vraag te voldoen, dan is er de mogelijkheid om aanvullend een andere brouwerij in te schakelen. "Maar ons pand in Sommelsdijk blijft de etalage van Solaes."

Eclectisch bier

Die etalage bevat bieren die zich onderscheiden. Kramer: "Wij wijken af van het traditionele Belgische model van dubbel, tripel en een zwaardere variant. Solaes-bier is meer eclectisch, met bijvoorbeeld Amerikaanse invloeden. We kiezen uit een groot palet en brouwen complexe bieren met een eigen gezicht. Voor de bierliefhebber." De Knegt en Van Welsenis beamen dat direct. De laatste: "Maar met een gemiddeld biertje zouden we ook al een eind komen, gewoon omdat het Flakkees is."

Dat was inderdaad een belangrijk onderdeel van het goede idee. "Wij willen Flakkee een eigen bier geven. Dat is één, onze belangrijkste motivatie, zonder commerciële gedachte. Maar niet minder belangrijk is dat we dat willen realiseren met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben", zegt Jan-Willem Kramer, die zijn grote hobby, bierbrouwen, nu meer in de eilandelijke schijnwerpers voortzet. Cees de Knegt: "Dit is maatschappelijk verantwoord ondernemen." En Joost van Welsenis, die ook bij Goed voor Goed op deze manier werkt: "Dat maakt Solaes nog meer van het eiland."

Uit de streek

Van het eiland, dat blijkt ook uit de andere producten die het publiek in het proeflokaal zal aantreffen, zoals worst, brood, kaas en gerookte ganzenborst uit de directe omgeving. Cees de Knegt, die de catering onder zijn hoede heeft: "Misschien is dat wel ons businessmodel: uit de streek. Lokaal ondernemen uit idealisme."

kader: Bedrijfsborrels en teamuitjes

Interessant voor bedrijven: Solaes biedt niet alleen de mogelijkheid om in plaats van een kerstpakket een kaart voor het crowdfundingfeest op 8 april weg te geven, maar – na de opening begin 2017 – ook gelegenheid tot bedrijfsborrels en teamuitjes. Daarnaast is het proeflokaal een platform voor eilandelijke food-bedrijven die hun producten in combinatie met bier onder de aandacht willen brengen.

Afbeelding
De initiatiefnemers van de bierbrouwerij: Jan-Willem Kramer, Joost van Welsenis en Cees de Knegt. (V.l.n.r.).