Commissaris van de Koning vaart over het Haringvliet

Samen met onder andere burgemeester Ada Grootenboer, Steef Visser en Ton Plooy maakte Commissaris van de Koning Jaap Smit een vaartocht over het Haringvliet. De tocht was onderdeel van een vaartocht van de commissaris door de hele provincie. Onderweg sprak de fervente zeiler met gasten over de actuele ontwikkelingen

Tijdens de tocht over het Haringvliet werd er gesproken over Kierbesluit. In 2018 worden de Haringvlietsluizen op een kier gezet als de waterstand op het Haringvliet lager is dan op zee. Dat is belangrijk voor de internationale vismigratie. Op deze manier kunnen trekvissen waaronder zalm en zeeforel de sluizen passeren richting hun paaigebieden die stroomopwaarts liggen. Het openzetten van de sluizen zorgt er ook voor dat zout water kan binnenstromen waardoor het westelijk deel van het Haringvliet gaat verzilten. Inname van zoet water blijft op het Haringvliet gegarandeerd ten oosten van de lijn Middelharnis en het Spui.

Naast het Kierbesluit werd ook gesproken over de bestuurlijke energie die op Goeree-Overflakkee is ontstaan na de gemeentelijke fusie in 2013. De provincie stelt: "Ondernemers, de gemeente en organisaties uit het maatschappelijk middenveld werken eensgezind samen aan de ontwikkeling van het eiland en opgaven die spelen. De werkwijze op Goeree zou als voorbeeld kunnen dienen voor andere regio's."

Bij aankomst in de gemeentehaven van Middelharnis werden de commissaris en zijn gasten ontvangen door een Shantykoor dat enkele mooie zeemansliederen ten gehore bracht. Met een diner op de kade, waarbij naast de daggasten ook wethouder Arend Jan van der Vlugt en gedeputeerde Han Weber aanschoven, werd de week afgesloten.