Afbeelding
Foto:

'Gouden toekomst voor Goeree-Overflakkee'

"Na de watersnoodramp is het eiland opnieuw opgebouwd en opgebloeid. Als je die lijn doortrekt gaat Goeree-Overflakkee een gouden toekomst tegemoet." Wethouder van der Vlugt hoopt dat Smart Water de economie een extra impuls geeft. "Het eiland moet the place to be worden voor water gerelateerd wonen, werken en recreëren."

Getijdencentrale
'Een nieuw icoon van de Nederlandse deltatechnologie,' zo wordt de getijdencentrale beschreven in een informatiebrochure. Het project past naadloos bij de visie van Smart Water. De wethouder vertelt over de laatste stand van zaken. "Het loopt lekker. Momenteel moeten we wachten tot de minister haar besluit heeft genomen om getijde terug te brengen op de Grevelingen, maar ik verwacht zeker dan dat de getijdencentrale er gaat komen. De planning is dat de centrale in 2021 of 2022 voor het eerst draait. Een projectgroep met gespecialiseerde bedrijven en de betrokken overheden heeft alle mogelijkheden in kaart gebracht. Om de energie van eb en vloed te benutten wordt een getijdencentrale met een vermogen van 25 tot 30 megawatt gerealiseerd. Dit is vergelijkbaar met 8 tot 10 moderne windturbines. Naar verwachting levert de getijdencentrale stroom voor minimaal 25.000 huishoudens."

"Het is een project dat niet alleen Goeree-Overflakkee, maar Nederland als waterland op de kaart zet. Een getijdencentrale met een klein hoogteverschil en visvriendelijke turbines is uniek in de wereld. De innovatieve techniek is een mooi exportartikel. Het project zorgt voor een hoognodige impuls van de waterkwaliteit in de Grevelingen. Het water staat nu stil, waardoor er schimmelachtige toestanden ontstaan. Slecht voor duikers, vissers, watersporters en alles wat in de Grevelingen leeft. Door de doorlaat tussen de Noordzee en de Grevelingen ontstaat er straks een halve meter hoogteverschil, bij eb 25 centimeter lager dan het huidige pijl en bij vloed 25 centimeter hoger. Het project is goed voor de lokale economie, is een publiekstrekker en de bouwwerkzaamheden zorgt voor werkgelegenheid op het eiland."

Eiland vermarkten
Van der Vlugt is als wethouder verantwoordelijk voor eilandmarketing. "Het vermarkten van Goeree-Overflakkee draagt bij aan het behalen van de doelstellingen van Smart Water, met acquisitie kunnen we gericht bedrijven aantrekken. Goeree-Overflakkee is de laatste jaren stevig op de kaart gezet. Eilandmarketing en eilandacquisitie liggen in elkaars verlengde."

Smart Water zet in op innovatie, dat is ook één van de zes speerpunten van de gemeente. De energieke wethouder somt moeiteloos een aantal voorbeelden op: "De visserijsector in Stellendam loopt ver voorop op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Op het gebied van landbouw wordt er gezocht naar mogelijkheden om een grootschalige, innovatieve proefboerderij op te zetten, met daaraan gekoppeld een voorlichtingscentrum. Er wordt gebouwd aan Greenpoint, het duurzaamste tankstation met waterstofvulpunt in Nederland. En er wordt nagedacht over Sheerwind." Sheerwind is een nieuwe techniek waarbij wind wordt opgevangen in een toren, door een trechter naar beneden wordt gestuwd en in een horizontale buis op grondniveau een turbine aandrijft. Het is een moderne variant van de windmolen.

Energy Highway
"Op dit moment vindt de meeste innovatie al plaats in sectoren die direct en indirect te maken hebben met het water rondom Goeree-Overflakkee. Denk aan visserij, scheepsbouw en toerisme. Daarom is Smart Water een goede keus. Het is uniek dat we omringd zijn door water, terwijl het eiland toch goed ontsloten is. Al moeten we wel werken aan de N59. We willen daar graag een Energy highway van maken, waarbij de doorstroming en veiligheid sterk wordt verbeterd en er slimme technieken worden gebruikt om energie op te wekken.

Plattelandsgemeenten in Nederland hebben te maken met vergrijzing en ontgroening. Van der Vlugt: "Als gemeente zeggen we: 'Krimp willen we niet'. We hebben daarom een denktank gevormd met ondernemers, zorginstellingen en andere betrokkenen om na te denken over oplossingen. Samen gaan we de situatie kantelen. Als dit op ons mooie eiland niet kan, kan het nergens."

Over zijn persoonlijke motivatie zegt Van der Vlugt: "Ik wil het eiland verder helpen en de vitaliteit waarborgen voor de toekomst. Ik ben supertrots op wat we als gemeente samen met andere partijen hebben gerealiseerd de afgelopen jaren. Je merkt dat de gemeente flexibel kan opereren. Zo is de zeehondenopvang in Stellendam in korte tijd gerealiseerd. En de Galathese haven bij Ooltgensplaat is van een vluchthaven een jachthaven geworden. Bij de jachthaven worden nu ook plannen uitgewerkt voor een natuurspeeltuin, dat wordt echt een pareltje. Het is fijn om te zien hoe goed het gaat met Goeree-Overflakkee."