Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

"Je moet elkaar wat gunnen"

"Innovatie is lonend, zeker op de lange termijn", dat verzekert het directie-duo Kees Koese en Marcel Santifort van Elektro Westhoeve. Het bedrijf, met vestigingen in Stellendam en Ouddorp, is dan ook op het gebied van innovatie één van de koplopers in hun branche. En hun branche is breed: van het aanleggen van de elektriciteitsvoorziening in woonhuizen tot aan het ontwikkelen van hypermoderne apparatuur in de meest moderne (vissers)schepen. Leon Padmos, directeur van Scheepswerf Padmos met vestigingen in Bruinisse, Stellendam en Ierland, werkt nauw samen met de Elektro Westhoeve in verschillende projecten. Graag geven de drie ondernemers toelichting op hun samenwerking en bijzonder op hun gezamenlijk streven naar innovatie.

De activiteiten en de doelstellingen van Smart Water wordt door de heren Koese en Santifort van harte onderschreven. Al geruime tijd werken zij nauw samen met Scheepswerf Padmos aan de ontwikkeling van moderne vissersvaartuigen van het Masterplan Duurzame Visserij (MDV). De MDV 1 is al succesvol aan de slag en in Frankrijk worden wordt een aantal kleinere MDV-schepen gebouwd. Daarnaast wordt er druk gewerkt aan de MDV 3 een schip waar allerlei nieuwe technieken worden toegepast. Leon Padmos benadrukt de vele voordelen die de samenwerking tussen beide bedrijven al decennia lang biedt. "Je kent elkaar goed en je weet wat je aan elkaar hebt en daardoor is er wederzijds vertrouwen".

De drie ondernemers benadrukken dat innovatie belangrijk is voor de continuïteit van een bedrijf. Volgens Leon Padmos moet een bedrijf heel actief zijn, als het gaat om het toepassen en onderzoeken van vernieuwingen, "want stilstand is achteruitgang".

Het met succes realiseren van vernieuwingen kan soms wel wat langer duren. Kees Koese geeft een voorbeeld: "Een tijdje geleden waren de olieprijzen voor de visserij zó hoog dat men soms van de besomming maar nauwelijks de brandstof kon betalen. We hebben toen veel onderzoek gedaan naar brandstof besparende maatregelen. Nu is de behoefte daaraan wat minder". Het bedrijf heeft hier veel van geleerd en bij de ontwikkelingen in het kader van het MDV is van die kennis dankbaar gebruik gemaakt. Ook de ontwikkelingen van het pulsvissen ging met vallen en opstaan, maar momenteel zijn Elektro Westhoeve en Padmos een grote speler op de markt van de pulsvisserij.

Met de zeescheepvaart en in het bijzonder de visserij blijven Elektro Westhoeve en Padmos meedenken. "De ontwikkelingen van technieken gaat steeds verder en daar maken we gebruik van". Zo krijgt men vanuit het bedrijfsleven vragen of stelt men zelf de vragen: "Moeten we wel dieselolie blijven gebruiken en hoe kunnen we de energie die op het eiland gewonnen wordt opslaan?" De technische onderneming is dan ook actief bij de eilandelijke werkgroepen, waarin ondernemers nauw samenwerken aan innovaties op het gebied van besparing, opslag en winning van energie. We volgen de grotere projecten zoals getijdencentrale in de Brouwersdam, een mogelijk zonneveld op zee, Grevelingen of Haringvliet. Mogelijke visplaatsen bij windmolens in zee met onderwatertechnieken".

De drie ondernemers zijn een groot voorstander van samenwerking tussen bedrijven in de regio. "Je kunt van elkaars kennis en specialiteiten gebruik maken". Marcel legt uit dat er met veel bedrijven wordt samengewerkt, zoals Padmos en Maaskant Shipyards, maar ook met diverse bouwbedrijven en architecten. Verder wordt er samengewerkt met metaalbedrijven in de regio. Hoewel sommige activiteiten van verschillende samenwerkende ondernemingen elkaar overlappen is Marcel niet bang voor concurrentie: "we hebben allemaal onze specialiteiten, zo is mijn ervaring en ondernemers op het eiland gunnen elkaar wel wat". Ook scheepsbouwer Padmos onderschrijft het belang van een goede samenwerking in de regio. Hij noemt scheepstimmerbedrijf Ytama, de Coöperatie en Redert als belangrijke partners in het Stellendamse havengebied.

Een ander voorbeeld van nauwe samenwerking is te zien in het MDV-project waar verschillende bedrijven gezamenlijk de schouders onder hebben gezet. Aan de MDV-schepen is zelfs op twee scheepswerven (Padmos en Hoekman uit Urk) aan gewerkt. "Dat komt niet veel voor dat twee scheepswerven aan één project werken", benadrukt Leon Padmos".

Door voorop te lopen met vernieuwingen hebben beide bedrijven hun vleugels ver uit kunnen slaan. Zo is er veel werk in Frankrijk, waar de vissersvloot drastisch vernieuwd wordt, maar ook in Duitsland, Engeland en Ierland is men actief. Door actief in te spelen op veel ontwikkelingen in hun branche heeft het Ouddorpse bedrijf - dat binnenkort in het geheel naar Stellendam verhuist - economisch goede vooruitzichten. Ook Leon Padmos ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet, zeker nu het beter gaat in de visserij en de brandstofprijzen laag zijn.

Maar uit het gesprek met de ondernemers blijkt, dat er een punt is dat hen zorgen baart en dat een gezonde ontwikkeling van het bedrijf in de weg zou kunnen gaan staan. En dat is het werven van technisch goed opgeleid personeel. Volgens Marcel komen er relatief weinig jongeren van school bij hen binnen. Om technische mensen binnen te krijgen werkt het bedrijf samen met diverse technische scholen op het eiland. Maar het blijft lastig om de juiste mensen binnen te krijgen. Het probleem is ook bij andere ondernemers in de regio bekend. Na hun middelbare opleiding blijven de jongeren veelal als gevolg van stages, bij bedrijven werken in de Europoort. "Wij hebben alle ruimte voor jongeren om door te groeien", legt Marcel uit, bijvoorbeeld in een werken en lerentraject. "Je begint met het aanleggen van een groepenkast in een nieuwbouwwoningen en een paar jaar later, zit je in het vliegtuig onderweg naar een karwei in het buitenland. Je kunt hier heel goed doorgroeien". Ondanks de vele pogingen die, door het bedrijfsleven, de gemeente en de onderwijsinstellingen, in het werk worden gesteld om aankomend elektrotechnici hier te houden is het resultaat nogal pover.

Voor de twee bedrijven en hun technici blijft het een uitdaging om steeds weer te zoeken naar nieuwe technieken die toegepast kunnen worden in hun vakgebied en dat vergt veel kennis en creativiteit. "Wij leveren geen iPads, wij zijn niet goed in lopendebandwerk, maar we leveren maatwerk, want ieder schip is verschillend en wordt volledig aangepast aan de wensen van de klanten", aldus Leon Padmos van de scheepswerf die vooral actief is op het gebied van de visserij en de sleepvaart.

"Het leveren van dit 'maatwerk' doet Elektro Westhoeve graag in nauwe samenwerking met andere bedrijven. Smartwater is meer dan MDV voor ons. Wij ontwikkelen op dit moment diverse machines die met water en voedsel te maken hebben. Tevens zijn we bezig met waterstof opslag en distributie. Toepassingen bedenken die voor het eiland een meerwaarde kunnen leveren . Dit doen we samen met TU Delft, van Peperstraten, van Putten en de gemeente".