Afbeelding
Foto:

Banen, banen en banen

Er zijn drie belangrijke redenen waarom de FOGO de economische strategie Smart Water voor Goeree-Overflakkee creëerde: banen, banen en banen. Mensen volgen het werk. Waar mensen werken, willen ze wonen. Meer inwoners vergroot het financiele vermogen van ons eiland en zorgt dat basisdiensten zoals een ziekenhuis, scholen, transport en recreatie faciliteiten kunnen blijven bestaan. Het steunt ook andere lokale ondernemers, zoals de detailhandel en de zakelijke dienstverlening. Maar nog belangrijker, het geeft Goeree-Overflakkee slagkracht in de regio en de wereld.

Volgens de LISA Stichting, de arbeidsdatabank van Nederland, hebben Groot-Rijnmond en het eiland Goeree-Overflakkee meer dan 25.000 banen verloren de afgelopen 4 jaar. De trend in 2016 laat nog steeds een vergelijkbare daling zien. De impact van deze daling op ons eiland is enorm.

Helaas, het slechte nieuws blijft komen. Over dezelfde periode hebben we een onevenredig verlies van hoogopgeleide banen op het eiland gezien. Industriële sectoren hebben gesneden in productie dat geresulteerd heeft in het ontslaan van managers, technici en commerciële medewerkers. Dankzij de stabiliteit en de incidentele groei in de lokale onroerend goed- en toerismesectoren zijn we in staat om een groot aantal laaggeschoolde banen te behouden.

Hoewel velen van dit laaggeschoolde werk afhankelijk zijn en het de werkgelegenheidscijfers opleukt, komen economieën die denken dat dit welvaart met zich mee brengt van de koude kermis thuis. Florida, bijvoorbeeld, heeft een onevenredig grote afhankelijkheid van lager betaalde servicebanen. Dit, gecombineerd met hun gebrek aan lokale innovatie maakt hun economische toekomst onzeker. Hun gemiddelde baan/opleiding -verhouding was drie procent onder het nationale niveau in 2008, een daling van twee procent sinds 2001. Omdat de inkomensniveaus nu zo laag zijn, heeft meer dan 45% van de Florida huishoudens problemen om elke maand rond te komen.

Onze focus moet liggen op hooggekwalificeerde banen. De toevoeging van een hooggekwalificeerde baan leidt meestal tot de toevoeging van laaggeschoolde banen; het omgekeerde is zelden waar. In een recente studie van de Rijksuniversiteit Groningen bestudeerden onderzoekers de ontwikkeling van de 57 steden tussen 1999 en 2013 en toonden aan dat hoogopgeleide werknemers het aantal lager geschoolde banen lieten toenemen in de horeca.

Met de focus op het creëren van hooggekwalificeerde banen, zullen we belangrijke keuzes moeten maken; moeilijke economische keuzes. Deze strategische keuzes zullen ons in staat stellen om te innoveren en een welvarend eiland te realiseren. Dat is precies wat Smart Water doet. Met Smart Water kiezen we voor innovatie op het gebied van Water & Leven, Water & Voedsel en Water & Energie. Met Smart Water als onze economische strategie zullen we niet alleen zorgen voor werkgelegenheid maar ook voor de economische welvaart van toekomstige generaties op Goeree-Overflakkee.

Mike Dreisch
Secretaris FOGO