Afbeelding
Foto: Provincie Zuid-Holland

'Smart Water-ondernemers kijken verder vooruit'

Ook de provincie Zuid-Holland is betrokken bij Smart Water. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (CDA) vertelt wat ze ervan vindt en wat de rol van provincie is.

Is het bijzonder dat ondernemers zelf met een visie op de economische toekomst van de regio komen? Is het niet vaker de overheid die dat doet?
"Vaker nemen de overheden het initiatief en betrekken ze het bedrijfsleven in de ontwikkeling van een visie. Maar gelukkig komt het initiatief steeds meer van ondernemers zelf. Een gezamenlijk toekomstbeeld van ondernemers maakt de samenwerking met overheden krachtig.
Voor Goeree-Overflakkee is er samenwerking ontstaan tussen overheden en bedrijfsleven om Energy Island te ontwikkelen. Smart Water raakt aan die ontwikkeling en geeft kansen voor economische spin-off op het eiland. Het plan benut de kracht van dit gebied, waarin het onderscheidend is in duurzame ontwikkelingen en waar bedrijven van kunnen profiteren om te innoveren met nieuwe producten en in nieuwe markten. Bijzonder is dat het bedrijfsleven op Goeree-Overflakkee die kansen ziet, dat concreet omzet in een programma en overheden daarin betrekt. Deze ondernemers kijken verder vooruit."

Is de insteek die op Goeree-Overflakkee is gekozen, Smart Water, echt onderscheidend?
"Dit is zeker onderscheidend in Nederland omdat andere regio's met veel water net niet die voordelen hebben: de ligging aan zee met rivieren, binnenwater, nabij de metropool, en als onderdeel van een sterk water- en delta-topcluster in Zuid-Holland. Het thema water is ook voor recreatie en de innovatieve landbouw enorm van belang. Twee sectoren die voor Goeree-Overflakkee groeimogelijkheden bieden. Het Haringvliet speelt daarin een belangrijke rol als strategische zoetwatervoorraad en door het deltanatuurproject. Daarnaast zijn er sterke icoonprojecten, zoals de getijdencentrale en de duurzame visserij. Dus het biedt zeker kansen als we dit concept koppelen aan de kracht van Zuid-Holland als innovatieregio met veel onderzoeksinstellingen en toeleveranciers op het gebied van water en deltatechnologie en cleantech."

Wat zijn uw verwachtingen van Smart Water?
"In het onderzoek naar toekomstige economie en arbeidsmarkt op Goeree-Overflakkee zijn de groeikansen voor diverse sectoren in beeld gebracht. Ik verwacht dat Smart Water een verbindende rol speelt in de economische ontwikkeling op Goeree-Overflakkee."

Wat is de rol van de provincie in het geheel?
"De provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee hebben de krachten gebundeld om de regionale economie op Goeree-Overflakkee een impuls te geven. Zij werken samen in het Integraal Ruimtelijk Programma Goeree-Overflakkee. Op dit moment wordt er nagedacht over een vervolg op dit programma. Bij de start van het programma, nu vier jaar geleden, bestond de FOGO nog niet. Het is goed dat nu ook de samenwerking met de FOGO gezocht wordt. In een gezamenlijk programma kunnen gezamenlijk prioriteiten worden bepaald en bekeken worden waar de provincie een meerwaarde heeft. De rol van de provincie? Wij dragen bijvoorbeeld bij aan Energy Island door waterstofbussen op te nemen in de OV-concessie en zijn initiatiefnemer en trekker bij de getijdencentrale."

Hoe ziet u de samenwerking tussen de provincie en de eilandelijke ondernemers?
"Uitgestoken hand: vooral daar ondersteuning bieden waar ondernemers echt wat willen investeren. Verder: verbindingen leggen met de rest van de provincie. Op Zuid-Hollands niveau opereert de Economische Programmaraad Zuidvleugel, waarin cleantech en water- en deltatechnologie aandacht krijgen. Een belangrijke partij is ook InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. Zij financieren vernieuwende en snelgroeiende bedrijven, assisteren buitenlandse ondernemingen bij het vestigen in Zuid-Holland en organiseren samenwerking tussen innovatieve ondernemers, kennisinstellingen en de overheid."

Kan de provincie nog wat betekenen voor het ondernemersklimaat op Goeree-Overflakkee (verbetering N59, glasvezel, bijvoorbeeld)?
"De provincie heeft een vraaggericht bedrijven(terreinen)beleid. Behoeftes en investeringsinspanningen van bedrijven zijn leidend. Dat kan zeker betekenen dat glasvezelnetwerken verbeterd kunnen worden, dat proeftuinen op het gebied van Smart Water worden gefaciliteerd.
De provincie spant zich al jaren in om het Rijk ervan te overtuigen dat de N59 verbeterd moet worden. Provinciale Staten hebben financiën gereserveerd om een bijdrage te leveren, maar voor de aanpak van deze Rijksweg hebben we het Rijk nodig. Onze inzet is om de verbetering van de N59 niet alleen te koppelen aan doorstroming en veiligheid, maar ook aan duurzaamheid en Smart Water. Want aan deze weg ligt het toekomstige waterstofvulpunt. Ondernemers kunnen helpen om het duurzame profiel van de weg te versterken. Daarnaast start de provincie een studie naar de corridor Rotterdam-Antwerpen, die het eiland ook kansen biedt."

Ziet u het al voor zich: Goeree-Overflakkee als Smart Water-regio, zoals Brainport Eindhoven of Food Valley Wageningen?
"Goeree-Overflakkee is niet te vergelijken met Eindhoven, wellicht meer met Wageningen. Het gaat hier echt om de inzet van de kracht van het gebied voor nieuwe duurzame ontwikkelingen. Het gebied zélf is de proeftuin. In Eindhoven is dat anders. Daar clusteren bedrijven en onderzoekers zich rond een paar multinationals. Ik zie het zeker voor mij. De toekomstige maatschappij verlangt dit soort ontwikkelingen en icoonprojecten. Techniek en innovaties gaan hand in hand samen met verbeteringen van het milieu en de samenleving. Zuid-Holland begint in dat opzicht een belangrijke trendsetter te worden."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding