Afbeelding
Foto:

Bij Greenhuus gaan duurzaamheid en commercie hand-in-hand

"We gaan het anders doen, we zijn niet het zoveelste vakantiepark." Architect Kees van Wuyckhuyse vertelt enthousiast over zijn project Greenhuus. Comfortabele vakantiewoningen voor vier personen, die verplaatsbaar en zelfvoorzienend zijn. Daardoor kunnen ze midden in de natuur worden geplaatst, zonder gas-, water- en elektriciteitsaansluiting.

"Duurzaamheid serieus nemen doe je door het op grote schaal toe te passen," zegt de innovatieve ondernemer. Het plan is om tussen de twintig en dertig van de huisjes te plaatsen in het recreatiegebied achter Port ZĂ©lande. Duurzaamheid komt naar voren in alle aspecten van Greenhuus. De huisjes worden lokaal gebouwd, om milieubelasting door transport te voorkomen. Er worden zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt, het belangrijkste bouwmateriaal is hout. Er wordt lokaal geteeld vlas gebruikt om de woningen te isoleren. Een verblijf in het Greenhuus moet een duurzame ervaring worden. "We willen de gasten tijdens hun verblijf inzicht geven in het verbruik, maar niet op een dwingende manier."

Het idee voor Greenhuus werd zo'n vijf jaar geleden geboren. De aanleiding was een oproep van de provincie Zuid-Holland om bijzondere recreatieprojecten te bedenken rondom de Grevelingen. Samen met zakenpartner Mike Dreisch ontwikkelde de architect het plan voor recreatiewoningen middenin de natuur. Waarbij duurzaamheid en commercie hand in hand gaan.

Businesscase
De huisjes komen op een gebied van 7 hectare, dat eigendom is van Staatsbosbeheer. Greenhuus gaat de grond pachten. De totale kosten voor de huisjes zijn anderhalve ton per stuk, daar zijn ook de kosten voor de aanleg van het terrein in opgenomen. Er wordt momenteel gezocht naar mogelijkheden om de financiering rond te krijgen. Dat de vakantiewoningen verplaatsbaar zijn is handig als er in de toekomst getijde terugkomt in de Grevelingen. Dan kunnen de Greenhuusen gewoon wat hoger worden geplaatst. Indien nodig kunnen de huisjes ook Goeree-Overflakkee naar een andere locatie verhuizen. Vanuit verschillende regio's is er al belangstelling voor Greenhuus, maar de initiatiefnemers willen dichtbij huis starten.

Drempels overwinnen
Als in de toekomst de eerste gasten binnenstappen in een Greenhuus zijn er heel wat drempels overwonnen. "Twee belangrijke drempels waren het faillissement van de bouwer van de Greenhuusen en het rondkrijgen van het bestemmingsplan. Het perceel was bestemd voor verblijfsrecreatie. Het gebied krijgt nu de bestemming natuur, met daarin kleine lapjes grond waar verblijfsrecreatie is toegestaan." En dan zijn er een heleboel kleine hindernissen. "We hebben te maken met een waterwet van meer dan 100 jaar oud, daarin staat dat alleen water dat door het waterbedrijf wordt geleverd geschikt is voor consumptie." Bij een huisje dat niet is aangesloten op de waterleiding is dat uiteraard niet het geval. "De manier waarop het water wordt gefilterd is honderd procent veilig, maar toch moeten er stickers op de kranen met daarop 'Dit water is niet geschikt voor consumptie'.

Wind als tussenoplossing
Is Goeree-Overflakkee duurzamer dan andere regio's? "Nee, dat denk ik niet. Al wordt er hier wel veel wind opgewekt door al de windmolens," zegt het lid van de Raad van Bestuur van Deltawind. "De vier nieuwe turbines bij Battenoord leveren stroom voor 11.000 huishoudens, als je alleen kijkt naar de huishoudens is het eiland al lang energieneutraal." Windenergie ziet hij als een tussenoplossing. "Mensen zeggen weleens: 'kunnen we geen zonnepanelen plaatsen in plaats van windmolens?' Maar als we de windmolens zouden vervangen door zonnepanelen zouden we een tiende van het eiland vol moeten zetten met zonnepanelen. Dat is ook geen fraai gezicht."

Smart Water
De innovatieve architect en voorvechter van duurzaamheid gelooft in de strategie Smart Water. "We zijn nog steeds een eiland. Het is goed om water als verbindend element te gebruiken. En er zijn veel bedrijven actief op het eiland die innovatief bezig zijn op het gebied van water. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van pulsvisserij in de haven van Stellendam. Dat is een nieuwe, duurzame manier van vis vangen. Eigenlijk ligt Smart Water erg voor de hand."

Douchewater filteren
Greenhuus is een project dat past bij Smart Water. Het maakt gebruik van de recreatieve waarde van de Grevelingen. En in de huisjes wordt slimme technologie toegepast om het opgevangen regenwater optimaal te benutten, zodat er altijd voldoende water is om te drinken, douchen, koken en de toilet door te spoelen. Hoe dat werkt? Al het water van het puntdak stroomt langs de zijgevels naar beneden en wordt opgevangen in verschillende watertanks onder de vloer. Door middel van filters wordt het water, op het moment dat het nodig is, klaargemaakt voor consumptie. Om water te besparen wordt het water van de douche gefilterd en opnieuw gebruikt, op die manier kost een gemiddelde douchebeurt maar tien liter water in plaats van tachtig.

Schimmels
Het huidige Greenhuus ziet Van Wuyckhuyse als een concept dat nog verder moet worden ontwikkeld. "De stand van de techniek is over vijf jaar heel anders." De architect laat een stuk vlasisolatie zien. "Kijk als je hier paddenstoelen op laat groeien ontwikkelen zich allerlei schimmels in het vlas. Daardoor wordt het een keiharde plaat, dat is ontzettend duurzaam bouwmateriaal. In de toekomst kunnen we dat misschien gebruiken in plaats van hout." Veel innovatie op het gebied van duurzaamheid gebeurt in Eindhoven. Over de vraag of hij weleens heeft overwogen om zich in de omgeving van Eindhoven te vestigen hoeft hij niet lang na te denken. "Nee, laten we dat vooral hier doen en laten zien dat we ook op Goeree-Overflakkee innovatief bezig zijn."

Afbeelding
Afbeelding