Afbeelding
Foto: Wim van Vossen Fotografie

Steef Visser over Smart Water

"Er moet een sfeer ontstaan waarin grenzen worden verlegd"

"Willen we een krimpregio zijn? Nee, absoluut niet." Aan het woord is Steef Visser, voorzitter van de FOGO. De ervaren ondernemer is één van de stuwende krachten achter Smart Water. Het doel van de strategie is om de economie op Goeree-Overflakkee een boost te geven. Dat resulteert in meer banen en een stevige groei van de lokale economie. Is dat realistisch? "Zelf ben ik optimistisch van aard. Als we in acht uur op de maan kunnen staan, dan moet al het andere toch ook mogelijk zijn! "

De keuze voor Smart Water is gebaseerd op de informatie die is verzameld tijdens roadshows. Daarin hebben allerlei ondernemers van het eiland antwoord gegeven op drie vragen: Wat hebben we? Wat kunnen we? Wat willen we? Daarbij kwamen al snel de volgende punten naar voren: De ligging van het eiland is uniek. Er zijn veel innovatieve ondernemers actief op het eiland en er zijn hoogwaardige voorzieningen, zoals het ziekenhuis.

Alle proposities bij elkaar opgeteld kwam de FOGO uit op Smart Water. Een strategie waarbij wordt gefocust op innovatieve projecten op het gebied van watertechnologie, deltatechnologie en maritiem. "Ik ben ervan overtuigd dat als je kiest, je gaat uitblinken. We kiezen op ons eiland voor Smart Water omdat het omgeven is door water én omdat veel van de economische activiteit hieraan direct of indirect gebonden is. Ook vindt op het gebied van water veel innovatie plaats. We hebben zoet, zout en brak water om ons heen en de havens van Antwerpen en Rotterdam zijn dichtbij."

Samenwerking overheid

"De gemeente omarmt Smart Water, de provincie gaat daarin mee. We gaan regelmatig naar Den Haag om ons verhaal te doen. Bij de provincie vinden ze het uniek dat ondernemers zelf met een economische toekomstvisie komen. Het is wennen voor de overheid om op deze manier samen te werken met ondernemers. Maar dat gaat goed. Het is fijn dat we hier wethouders hebben die ook ondernemer zijn. Die begrijpen waar het om gaat."

Grenzen verleggen

Voor de komende jaren hoopt Steef Visser op een groot project, als visitekaart voor Smart Water en als kapstok voor andere projecten. Hij noemt als voorbeeld de aanleg van een getijdencentrale in de Brouwersdam, het creëren van een open verbinding tussen de Grevelingen en het Haringvliet, de Scharrezee. Dat laatste betreft de aanleg van een natuurgebied gecombineerd met een hoogwaardig woningaanbod. "Als we één of twee grote projecten hebben, dan kunnen we accelereren. Er moet een sfeer ontstaan waarin grenzen worden verlegd."

Goed vestigingsklimaat

"Het is belangrijk dat de basisgedachte van Smart Water wordt uitgewerkt in een strategisch denkraam. Dat kan worden gebruikt om te kijken of plannen daadwerkelijk passen en bijdragen aan Smart Water. Verder is het van belang om te zorgen voor een goed vestigingsklimaat. Meerdere voorzieningen zoals glasvezel, bereikbaarheid, staan niet ter discussie. Dit zijn voorwaarden en moeten worden gerealiseerd. "

"We moeten omdenken." zegt Steef Visser regelmatig. "Stuur een speedboot het Haringvliet op om watersporters uit te nodigen om aan te meren in de haven van Middelharnis. Verbind Hernesseroord met de Menheerse Werf en maak er één gebied van. 'Maar daar ligt een weg tussen,' zeggen mensen dan. Nou en? Die kun je toch weghalen." Te weinig slechtweervoorzieningen op het eiland? "In 35 minuten ben je in het centrum van Rotterdam, dat is onze slechtweervoorziening…"

1500 nieuwe banen

Dat Smart Water juist nu ontstaat is niet toevallig. Kort na de gemeentelijke fusie ontstond de FOGO, de Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee. "Ons doel is dat bedrijven op het eiland meer winst maken, om dat te bereiken is er een bloeiende economie nodig." De plannen van Smart Water zijn doorgerekend door een extern bureau. Die becijferen dat Smart Water tot 2025 ruim 1.500 nieuwe banen genereert op Goeree-Overflakkee, waarvan 30% hoogwaardig. Daarbij is de prognose dat de lokale economie in diezelfde periode 400 miljoen euro groeit.

Steef Visser wil van het eiland een kenniscentrum maken op het gebied van water. Een prachtig doel is dat universiteiten die zich richten op watermanagement niet langer om Goeree-Overflakkee heen kunnen. Net als innovatieve bedrijven die rondom het eiland de ruimte hebben om te experimenteren en door samenwerking met andere pioniers een kennisvoorsprong opbouwen. "Laat men straks vanuit de Europese Unie hier komen kijken naar alle bijzondere dingen die er gebeuren."

"De komende jaren moeten we het verhaal van Smart Water herhalen, herhalen, herhalen. Het is als een steen die je in het water gooit, dat zorgt voor rimpelingen, maar die worden steeds kleiner. Daarom moeten we keer op keer een nieuwe steen in de vijver gooien."

Solarzee

Nóg een voorbeeld van omdenken: Solarzee. Dit is volgens de oprichter en CEO van Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs een goed voorbeeld van Smart Water. "Op grote stukken in de Grevelingen kan niet worden gevaren omdat het veel te ondiep is. Op zo'n plek kunnen drijvende zonnepanelen worden geplaatst." De voordelen van deze techniek zijn dat de panelen met de zon mee kunnen draaien en dat het water zorgt voor afkoeling, waardoor het rendement beter is dan bij plaatsing 'op land'.

Plezierig wonen

"Met de werkzaamheden rondom de FOGO en Smart Water zijn vele uren gemoeid," geeft Steef aan. "Maar als Flakkeeënaar en ondernemer en wil ik graag iets terugdoen voor het eiland." Aan het einde van het gesprek vertelt hij dat drie van zijn kinderen in Rotterdam waren gaan wonen na hun studie. Twee ervan wonen ondertussen weer op het eiland, de derde is momenteel een huis aan het bouwen in Sommelsdijk. We denken op het eiland soms klein, maar het is hier heel plezierig wonen."

Innovatieve Tesla

Steef Visser gelooft in innovatie. Op de parkeerplaats staat zijn Tesla, een volledig elektrische auto. De dealer kan op afstand inloggen op het systeem van de auto om te controleren of alles naar behoren werkt. "De garage is hartstikke schoon, want er komt geen olie aan te pas. Mensen vragen weleens of je met een Tesla ook op wintersport kan. Zeker weten, ik heb het gedaan." Bij de dealer van Tesla sprak hij laatst een man die met zijn volledig elektrische auto naar de Noordkaap was gereden. Een actie die het motto van Steef Visser onderstreept: "Als we naar de maan kunnen vliegen, is al het andere ook mogelijk."