Afbeelding
Foto:

Smart Water biedt Goeree-Overflakkee economisch perpectief

Silicon Valley staat bekend om alle technologiebedrijven, het Westland om de tuinbouw en Wageningen is de FoodValley van Nederland. Als het aan de mensen achter Smart Water ligt past Goeree-Overflakkee binnen een paar jaar in dit rijtje. In de toekomst moet het eiland bekend staan om de kennis en ervaring op het gebied van het innovatief omgaan met water.

Om ergens in uit te blinken, moet je keuzes maken. Een bedrijf dat 'alles' doet kan nooit opboksen tegen specialisten. Een strategie uitstippelen betekent dan ook kiezen wat je wel doet en wat juist niet. Op die filosofie is Smart Water gebaseerd. Een veelomvattend plan dat Goeree-Overflakkee als economische regio op de kaart moet zetten.

In Stellendam wordt er gewerkt aan robots die vis vangen. Een project dat uniek is in de hele wereld. Het is een schoolvoorbeeld van Smart Water. Net als het Greenpoint in Oude-Tonge, waar in de toekomst regenwater wordt opgevangen en omgezet naar brandstof. En er zijn plannen om in de Brouwersdam de eerste getijdencentrale van Nederland te realiseren. En wat denkt u van een drijvend zonnepark op het Grevelingenmeer? De zonnepanelen draaien met de zon mee om op die manier zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken.

De keuze voor de strategie Smart Water is gebaseerd op het feit dat er op het eiland al veel kennis aanwezig is op het gebied van waterbeheer, visserij, energieopwekking en het efficiënt gebruik van water in de landbouwsector. Daarnaast is Smart Water gebaseerd op de ligging van het eiland. Er grenst zowel zoet, zout als brak water aan Goeree-Overflakkee.

Smart Water is een initiatief van ondernemersvereniging Fogo, waaraan ook de gemeente, de provincie en de Rabobank deelnemen. Het doel van Smart Water is niet alleen de krimp killen, maar vooral zorgen voor groei. Door de regio economisch sterker te maken ontstaan er meer banen op Goeree-Overflakkee, komen er meer mensen op het eiland wonen, kan de gemeente de voorzieningen op pijl houden, zijn er genoeg leerlingen voor alle scholen en zijn er voldoende koopkrachtige consumenten om producten en diensten af te nemen bij de lokale ondernemers. Een scenario dus, waar iedereen op het eiland baat bij heeft. Van de bakker in het dorp tot de projectontwikkelaar.

De hamvraag is natuurlijk: Hoe zorgt Smart Water ervoor dat de economie op het eiland zich in de toekomst positief ontwikkeld? Het antwoord is volgens het strategisch plan: Door als regio uit te blinken op het gebied van innovaties die te maken hebben met water. Dat heeft een aanzuigende werking op bedrijven en onderwijsinstellingen die zich bezig houden met watergerelateerde producten en diensten. De bedrijven die zich bezig houden met Smart Water vormen in de toekomst samen de motor voor de economie.

Om Smart Water te realiseren is er tijd en geld nodig. Tot op heden hebben er een flink aantal ondernemers tijd en geld in de visie gestoken. Voor de uitvoering hoopt de organisatie op bijdragen van de provincie en de gemeente. De visie moet in 2050 werkelijkheid zijn. Om dat te bereiken werkt de stuurgroep aan een concreet stappenplan. Het is de bedoeling dat er een reeks van projecten worden ondersteund en geïnitieerd om Smart Water concreet vorm te geven.

Het 'smart' van Smart Water staat voor het toepassen van slimme technologie, waardoor er innovaties ontstaan. Smart staat ook voor het delen van kennis tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en andere organisaties. Net als in Silicon Valley moeten slimme bedrijven elkaar opzoeken, kennis delen en samen innoveren. Door kennis te delen ontstaat er nieuwe kennis. Op die manier ontstaat er een voorsprong op de rest van de wereld.

De ambities van Smart Water zijn groot. In de visie voor 2050 is te lezen dat er twee nationale universiteiten een dependance op het eiland hebben gevestigd. Op de basisscholen en middelbare scholen op het eiland wordt innovatie onderdeel van het standaard lespakket. Hierdoor worden leerlingen slimmer en ondernemender. Door samenwerking met het bedrijfsleven wordt het ook vanzelfsprekend om na een studie op het eiland te werken. Met dank aan Smart Water zijn er ruim voldoende uitdagende banen voor 'slimme koppen'.

Als Smart Water kan worden gerealiseerd ligt er een mooie toekomst in het verschiet. Om dat te realiseren moeten de handen in elkaar worden geslagen en de mouwen opgestroopt. Het is tijd om te bouwen aan de economische toekomst van Goeree-Overflakkee.