Afbeelding
Foto: Wim van Vossen Fotografie

'Flakkeese agrariërs zijn innovatieve ondernemers'

Agrariërs die op Goeree-Overflakkee grond willen kopen, moeten diep in de beurs tasten. De grondprijzen behoren tot de hoogste in Nederland. Volgens Tonnie van Peperstraten, akkerbouwer en makelaar in Oude-Tonge, heeft dat te maken met de gunstige locatie. "Het is een kwestie van vraag en aanbod. Je kunt gerust zeggen dat Goeree-Overflakkee een van de gebieden in Nederland is met de beste agrarische grond." Die grond is gewild en dus duur.

G-O loopt voorop

Van Peperstraten legt uit waarom Goeree-Overflakkee zo gunstig is voor agrariërs: "Het gaat niet alleen om de grote hoeveelheid zonlicht en de kwaliteit van de grond, lichte klei, maar ook om de logistiek. Die is heel goed: het eiland ligt tussen twee grote havens. Verder zijn er sinds de ruilverkaveling grote kavels en is er voor bijna alle percelen zoet water beschikbaar. Daardoor kun je een grote variatie aan gewassen verbouwen. Alle kavels zijn goed geëgaliseerd en gedraineerd. Verder loopt Goeree-Overflakkee voorop als het om techniek gaat. Dat heeft te maken met het ondernemerschap, dat op het eiland goed ontwikkeld is. Je ziet hier ook veel innovatie. Meerdere agrarische ondernemers gaan hun eigen weg en zijn echte voorlopers. Akkerbouwkundig staat Goeree-Overflakkee heel goed op de kaart."

Zelf is Van Peperstraten ook een goed voorbeeld van een innovatief ondernemer. Hij is de vijfde generatie op het akkerbouwbedrijf dat van oorsprong in Achthuizen was te vinden. In 1987 verhuisde de vader van Tonnie het bedrijf naar de huidige locatie aan de Tonisseweg. "We hebben een breed, extensief bedrijf en verbouwen aardappelen, tarwe, uien en suikerbieten. Een deel van de grond verhuur ik voor de teelt van tulpenbollen. Gemiddeld hebben we 250 hectare, op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard. Schaalgrootte – minimaal 70,80 hectare – is nodig om je investeringen in machines en schuren rendabel te maken."

Windmolens bouwen

Het innovatieve blijkt uit het feit dat Van Peperstraten vijftien jaar geleden al, als een van de eersten op het eiland, met GPS ging werken. "GPS bespaart kosten en geeft tijdwinst. Je kunt de factor arbeid op deze manier beter benutten. Nu zijn er ontwikkelingen o, het bemesten en bespuiten via GPS specifiek per plaats te maken. Ook daarmee willen wij aan de slag. Waarom? Omdat ik wil dat mijn zoon, die nu 13 jaar is, straks een bedrijf kan voortzetten dat voorop loopt als het om innovatie en duurzaamheid gaat."

Innoveren en verduurzamen, die vormen een duidelijke doelstelling voor de ondernemende akkerbouwer. Hij formuleerde die doelstelling toen hij als makelaar zag dat de tuinbouw veel vernieuwender was. "Ik had het idee dat de akkerbouw een beetje stilstond", zegt Van Peperstraten. "Zeven jaar geleden ben ik met twee collega-akkerbouwers en twee melkveehouders een maatschap gestart om windmolens te gaan bouwen. Waarschijnlijk medio 2018 zijn ze klaar."

Greenpoint

Greenpoint is ook een innovatief initiatief. "Het is de bewaarschuur van de toekomst. De opslag van landbouwproducten kost veel energie: fossiele brandstoffen. Terwijl de voorzieningen zelf uitnodigen tot radicaal andere oplossingen. Het dakoppervlak van de loodsen lenen zich uitstekend voor het plaatsen van zonnepanelen en het opvangen van regenwater. Water uit de opgeslagen producten vangen we ook op in de opslagkelder. We gebruiken het om gewassen te besproeien. Dat is voordeliger dan leidingwater en beter voor het milieu, want schoon water bespaart minstens 15 procent op bestrijdingsmiddelen. We gebruiken het water ook om de opslagloods te koelen of te verwarmen, auto's en machines te reinigen en waterstof te produceren als brandstof voor waterstofvoertuigen", vertelt Van Peperstraten, die zijn concept met andere bedrijven, overheden en wetenschappers ontwikkelt.

Waterstofvoertuigen kunnen binnen een jaar terecht bij Greenpoint Holland-Zeeland, nabij de aansluiting van de N215 op de N59. In augustus gaat de bouw van start. Overigens zijn er ook alle andere brandstoffen te tanken. Er komen ook Greenpoints op andere locaties in Nederland.