Commissaris van de Koning Jaap Smit ontvangt het Agrarisch Ontwikkelingsprogramma uit handen van de opstellers Marloes van Eck en Sander Kroeze (rechts) en Frank van Oorschot van LTO-Noord
Commissaris van de Koning Jaap Smit ontvangt het Agrarisch Ontwikkelingsprogramma uit handen van de opstellers Marloes van Eck en Sander Kroeze (rechts) en Frank van Oorschot van LTO-Noord Foto: Adri van der Laan

Waar verdient de boer in 2030 zijn brood mee?

Agrarisch Ontwikkelingsprogramma gepresenteerd tijdens boerenontbijt

Waar verdient de boer in 2030 zijn brood mee op Goeree-Overflakkee? Die vraag stond centraal op vrijdag 1 juli. Toen schoven meer dan honderd mensen aan voor een bijzonder ontbijt in de stal van familie van Adrighem in Melissant. Agrariërs, bestuurders en andere betrokken waren getuige van de presentatie van het Agrarisch Ontwikkelingsprogramma Goeree-Overflakkee (AOP).

LTO Noord afdeling Goeree-Overflakkee wil de ontwikkelingen in de land- en tuinbouw goed in beeld krijgen. Met medewerking van Rabobank Het Haringvliet, het EduDelta College, HAS Hogeschool 's-Hertogenbosch en de gemeente Goeree-Overflakkee wordt hiervoor een agrarisch ontwikkelingsprogramma Goeree-Overflakkee opgesteld. De studenten Marloes van Eck en Jos Koenders van HAS Hogeschool hebben het AOP opgesteld. Centraal in het AOP staat de vraag: 'Waar verdient de boer in 2030 zijn brood mee op Goeree-Overflakkee'. Het doel van het programma is om de komende vijftien jaar de agrarische sector op het eiland verder te ontwikkelen.

Tijdens het onderzoek is naar voren gekomen dat de agrariërs een aantal waarden belangrijk achten: economische mogelijkheden, water- en bodemkwaliteit, ondernemerschap, innovatie, rentmeesterschap, samenwerking en onderwijs. Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat de agrarische sector als financieel gezond wordt beschouwd.

Over het algemeen is de verwachting dat Goeree-Overflakkee zich zal ontwikkelen tot een hightech landbouweiland. De omstandigheden hiervoor zijn heel goed te noemen. Men beschikt over een goede bodemkwaliteit, een gunstige logistieke ligging, de aanwezigheid van zoetwater en vanwege het klimaat kan er al vroeg in het seizoen geoogst worden. "In combinatie met het ondernemerschap op het eiland zorgen deze omstandigheden ervoor dat de animo bij potentiële opvolgers van agrarische bedrijven op Goeree-Overflakkee hoger ligt dan in de rest van Nederland", aldus het onderzoek.

Uit het ontwikkelingsprogramma blijkt dat de eilandelijke agrariërs steeds meer zijn gaan spreken over een 'wij-gevoel', men is bereid om veel meer dingen in gezamenlijkheid aan te gaan pakken.

Er zijn natuurlijk ook wel wat zwakke punten op 'landbouwterrein'. Het document spreekt van relatief hoge grondprijzen en men denkt te weinig oppervlakte te hebben voor landbouwgrond. Dit kan de concurrentiepositie in gevaar brengen. Ook kan volgens een aantal agrariërs de omvorming van landbouwgrond tot natuurgebieden de grondprijzen verder doen stijgen. Men verwacht dat, ondanks de te nemen maatregelen, de verzilting van Goeree-Overflakkee toe zal nemen.

In het ontwikkelingsprogramma is een ontwikkelingsagenda opgesteld. Een greep hieruit: een betere digitale infrastructuur voor een beter gebruik van GPS-signalen en internet. Betere landbouwwegen voor de grotere machines, een waarborging voor de zoetwatervoorziening, kennisoverdracht en duurzaamheidsinitiatieven.

Door verschillende instanties zal in de toekomst de hand aan de ploeg worden geslagen om het ontwikkelingsprogramma gestalte te geven. Veel sprekers gaven tijdens de bijeenkomst aan dat nauwe samenwerking rondom innovatie van levensbelang is voor een bloeiende agrarische sector op het eiland.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding