Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Maerke - creatie en communicatie

'Alles moet kloppen om een ijzersterk merk te creëren'

Een merk is meer dan een herkenbaar woord of beeld. Het is de algehele persoonlijkheid van een organisatie, product of dienst en het gevoel dat wij daar bij hebben. Iedere vorm van interactie – of het nu een brief, website, advertentie, brochure of beursstand is – draagt bij aan het beeld dat wij hebben van dat merk. En welke positie het in ons hoofd inneemt ten opzichte van de concurrenten. De vraag is hoe je als merk kunt opvallen in een wereld vol merken die zich allemaal willen onderscheiden. Hoe je je merk, kortom, ijzersterk maakt. Gemakkelijk is dat niet. Maar sinds kort is er expertise op Goeree-Overflakkee: Maerke - creatie en communicatie. Het bureau van Debbie Grijpink en Stephan de Wolf helpt merken te creëren die staan als een huis.

Maerke – het Deense woord voor merk – is begin 2015 gestart in Ooltgensplaat. Debbie had al langere tijd de wens om voor zichzelf te beginnen en Stephan was naast zijn baan al freelance ontwerper. Ze werkten bij Van Nicholas, een fietsenproducent in Numansdorp, zij als marketingcoördinator en hij als product- en grafisch ontwerper. Toen de producent verhuisde naar het verre Heerenveen, was het moment daar om de krachten te bundelen en Maerke te starten.

"Eén en één is twee: creatie en communicatie. Bij Van Nicholas hebben wij bijgedragen aan de bouw van een sterk merk en dat is precies wat wij anderen ook willen bieden. Omdat wij zien dat er veel organisaties zijn die hun potentieel nog niet ten volle benutten. Maerke is vorig jaar voorzichtig begonnen. Het eerste jaar zagen wij als een soort try-out. Maar het volgende jaar zou iedereen ons moeten kennen."

Inderdaad, Maerke is een merk aan het neerzetten. "Overigens is Van Nicholas gewoon klant gebleven. Onze ervaring in de fietsindustrie heeft geleid tot mooie opdrachten, onder andere voor De Fietser – het nieuwe Fiets Experience Center in Ede – en Koga, de moederorganisatie van Van Nicholas."

Is Maerke nu een reclamebureau? "Wij presenteren ons liever niet als reclamebureau, al is het wel een ingeburgerde term. Bij ons gaat het over branding. Niet over zee en strand, maar over het bouwen van merken. Wij werken vanuit een overkoepelende merkvisie. Van origine denkt men bij een reclamebureau alleen aan advertenties, maar Maerke biedt veel meer. We denken met de klant mee vanuit de identiteit, de waarde en de doelen. Wat wil je bereiken, wat wil je overbrengen? Hoe doe je dat en met welke middelen? Iedere visuele uiting, maar ook het bedrijfspand, hoe het personeel gekleed is en de manier waarop de telefoon wordt opgenomen – alles moet samenhangen en één consistent verhaal vertellen. Dan creëer je een ijzersterk merk", vinden Debbie en Stephan.

Consistentie

Duidelijk: Maerke kijkt breed. Daar hoort een totaalpakket bij. "Een eenmalige opdracht voor een visitekaartje is welkom, maar liever gaan we een intensieve samenwerking aan, kijken we verder en vragen we door. Strookt dat visitekaartje met je andere uitingen, met wat je wilt uitdragen? Waarom staat het logo hier links en daar rechts? Waarom is er kleurverschil? Aandacht voor de details, dat vinden we belangrijk. Alles moet kloppen, van het begin tot het eind. Consistentie, dat is het keyword. Zo creëer je een gevoel, een beleving. Zo bind je mensen aan je merk en maak je klanten loyaal. "

De ervaring leert dat anno 2016 de focus vaak ligt op online media. Tegenwoordig kun je als merk niet meer zonder een website Stephan: "Online is doelgericht, vluchtig en meetbaar, je weet precies wat je bereik is. Maar met een magazine bijvoorbeeld, lekker op de bank, heb je minimaal twintig minuten de aandacht voor je merk. De resultaten zijn minder meetbaar, maar het doel van een magazine is dan ook anders. Dit dient voor het verhogen van het vertrouwen en daarmee de klantenbinding. Offline media moet in dit digitale tijdperk niet worden vergeten. Online en offline kunnen elkaar juist aanvullen en versterken. Mits goed ingezet natuurlijk."

Het eerste Maerke-jaar is voorbij. Over de try-out zijn Debbie en Stephan zeer tevreden. "Het werk komt naar ons toe. We werken van Goeree-Overflakkee tot Friesland. Regionaal, nationaal en zelfs internationaal." Sterke merken bouwen, dat kan immers overal.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding