Afbeelding
Foto: Kees van Rixoort

Een bewuste keus voor Jersey-koeien

Blijf je gewassen telen onder de kostprijs of onderscheid je je op de markt? Die vraag stelde Piet Breen zich enkele jaren geleden. Over het antwoord hoefde hij niet lang na te denken. Hij zette een punt achter zijn gemengd akkerbouwbedrijf, specialiseerde zich in het verzorgen en melken van Jersey-koeien en liet een nieuwe boerderij bouwen op een akker aan de Oude Westerloosedijk in Goedereede. "Het is het beste om je als boer op één ding te focussen. Dat is wat wij doen."

Piet Breen nam in 2008 het bedrijf van zijn vader over. "Ik ben de vierde generatie. Het was een melkvee- en akkerbouwbedrijf in Ouddorp, tegenover het Blauwe Huis. Met de melkkoeien ben ik gestopt. Met twintig koetjes was dat te kleinschalig en te bewerkelijk. Naast de akkerbouw ben ik begonnen met zoogkoeien. Die worden voor het vlees gehouden en brengen jaarlijks een kalfje ter wereld. In de zomer liepen ze in natuurgebieden."

Met de zoogkoeien is Breen gestopt, net als met de akkerbouw en het loonwerk. De verplaatsing van Ouddorp – waar nu 26 woningen worden gebouwd op de vrijgekomen locatie – naar Goedereede heeft daarmee te maken, evenals het vruchtbare contact dat de agrariër wist te leggen met de Jerseyhoeve in Stellendam. "Eind 2014 heb ik de Jersey-veestapel overgenomen van een collega die stopte en zijn we overgeschakeld. Eerst huurde ik een stal in Melissant. In november 2015 zijn we gestart met het bouwen van een nieuwe stal aan de Oude Westerloosedijk en in mei is de veestapel daarnaartoe verhuisd. 90 procent van de bouw is klaar. In 2018 moet ook ons huis klaar zijn."

Waarom Jersey-koeien? "Ze geven 14 tot 15 liter melk per dag. Dat is de helft van de zwartbonte koe De melk heeft een hoger vetgehalte, wat de melk veel romiger maakt. De Jersey-koe is verder kleiner en efficiënter: er is minder ruwvoer nodig om melk te produceren. Het is een gezonde koe met weinig problemen aan de poten", verklaart Piet Breen zijn keuze voor deze Deense koe. De dagelijkse werkzaamheden doet hij samen met zijn vrouw en een vaste werknemer; in piekperioden kunnen ze een beroep doen op losse hulp.

Streekproduct

De melk, die 1,5 procent vetter is dan de melk van de zwartbonte koe, gaat voor het grootste gedeelte – 80 procent – naar de Jerseyhoeve. De overige 20 procent wordt verwerkt in de melkfabriek van EKO-Holland. De Jerseyhoeve maakt kaas en ijs van de melk. "Het is een streekproduct. Daarmee spelen we in op wat de markt vraagt: de consument wil het verhaal achter het product weten. Bovendien draagt het bij aan de promotie van Goeree-Overflakkee", zegt Breen, die biologische boert: hij gebruikt geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen op zijn grasland.

Momenteel telt de veestapel 250 dieren, waarvan 120 melkkoeien. De rest bestaat uit stierkalven en ander jongvee. Breen wil doorgroeien naar 170 melkkoeien. Zes maanden per jaar lopen de koeien buiten, het melkvee het dichtst bij het bedrijf, de rest in natuurgebieden bij Ouddorp en Stellendam. In de stal, een potstal, kan een deel van de veestapel vrij door het stro lopen. Dat is innovatief, evenals de warmteterugwinning uit melk. Piet Breen: "Het dierenwelzijn is enorm verbeterd. Er is veel licht, lucht en ruimte in de stal. We voldoen ruimschoots aan de normen."

Biologisch boeren, Jersey-koeien melken, investeren in een nieuw bedrijf – het is allemaal het resultaat van een bewuste, gerichte keuze om onderscheidend te zijn. Om te specialiseren en te focussen. Piet Breen heeft de akkerbouw nog geen seconde gemist. De laatste tijd ging veel van zijn aandacht noodgedwongen uit naar de nieuwbouw. "Het genieten moet nog komen: lekker bezig zijn met de natuur, met levende have. Elke dag is een uitdaging, zeker als je alles zo goed mogelijk wil doen…"

Afbeelding