Afbeelding
Foto: Wim van Vossen Fotografie

'Samen optrekken, samen ondernemen'

Snelle, eenmalige deals. Daarvan is Peter van der Klooster, accountmanager food en agri van Rabobank Het Haringvliet, niet zo gecharmeerd. Liever werkt hij aan een langetermijnrelatie. "Elkaar vinden, samen optrekken, samen ondernemen", zegt hij aan de keukentafel van René en Jorg Buth. Bij de maatschap van vader en zoon Buth komt Van der Klooster al twaalf jaar over de vloer. René: "Als ik over de bank praat, heb ik het over Peter."

In 1994 nam René Buth het akkerbouwbedrijf aan de Oudelandsedijk in Dirksland over van zijn vader. Die was in 1966 naar deze locatie verhuisd. "Voor die tijd had hij een dorpsboerderij in Nieuwe-Tonge. Toen kwam de mogelijkheid om deze boerderij over te nemen van oom Gerrit Buth, een rasbestuurder die jarenlang voorzitter is geweest van de bank in Nieuwe-Tonge", vertelt René Buth, die in 1980 van school kwam en een maatschap vormde met zijn vader. Nu herhaalt de geschiedenis zich: René en zijn zoon Jorg vormen samen de maatschap M. en J.L. Buth. "Een goede manier om je bedrijf binnen de familie door te geven aan een opvolger."

Op het land – dat op een stuk in de Hoeksche Waard na in een straal van 10 kilometer rond de boerderij ligt – telen René en Jorg Buth tafelaardappelen, frietaardappelen, poot- en zaaiuien, suikerbieten, tarwe, witlofwortelen en conserve-erwten. Het areaal is de laatste jaren via samenwerking met collega's flink gegroeid. "Dat is nodig om te overleven in een tijd dat de marges lager worden en de investeringen hoger. Denk bij dat laatste aan GPS en elektronica. Daarom zie je de laatste jaren veel schaalvergroting. Een andere reden is dat jongeren niet altijd bereid zijn het bedrijf over te nemen", zegt René. Zijn zoon Jorg: "Je moet een vakidioot zijn om te boeren. Het moet in de genen zitten."

Peter van der Klooster, een van de drie accountmanagers food en agri bij Rabobank Het Haringvliet, ziet bij de jonge garde op Goeree-Overflakkee veel animo om het bedrijf voort te zetten. "Het is landbouwkundig gezien een mooi eiland: goede grond en mogelijkheden op te beregenen, een vroege oogst en goed ondernemerschap. De basis is uitstekend."
Het probleem is grond, dé productiefactor van de boer. Die is schaars – veel agrariërs willen groeien – en dus relatief duur. Van der Klooster spreekt over een lastige spagaat. Daarbij komt dat een paar hectaren toevoegen geen zoden aan de dijk zet; je moet grote stappen maken bij het opschalen, wil je je inkomen uit de landbouw op niveau houden.

Vreemd vermogen
Bij investeringen in grond – maar ook bijvoorbeeld machines en gebouwen – is doorgaans vreemd vermogen nodig. Twaalf jaar geleden kwam Peter van der Klooster voor het eerst bij de familie Buth op visite. Er moest een nieuwe schuur komen. "De boer kan niet zonder de bank en de bank niet zonder de boer. Je hebt elkaar nodig", zegt René. "Een goede relatie is heel belangrijk, in goede tijden én in mindere tijden. Ook als het tegenzit, is de bank er om je te helpen. De relatie is persoonlijk. Als ik over de bank praat, heb ik het over Peter. Het is goed dat hij af en toe langskomt om met ons te brainstormen over de toekomst. Dat is relatieonderhoud. Het is ook goed dat we niet ieder jaar een andere accountmanager hebben."

Van der Klooster beaamt dat: "Het is people's business. Je kent elkaar en je hebt een passie voor de sector. Je weet waar de ondernemer mee bezig is en je praat open en eerlijk met elkaar." Kom je met een goed onderbouwd en verantwoord investeringsplan, is de boodschap, dan is de Rabobank bereid te financieren in de landbouw.

"De Rabobank is groot geworden in food en agri. Dit blijft een speerpunt voor de bank", zegt de accountmanager. "Dat is verstandig, omdat agrarische ondernemers betrouwbaar zijn en de bankier zekerheid bieden."

Afbeelding
Afbeelding