Afbeelding
Foto:

7 vragen over

Het Ondernemersfonds op Goeree-Overflakkee

De Federatie Ondernemersverenigingen op Goeree-Overflakkee (FOGO) onderzoekt samen met de gemeente de mogelijkheden voor het opzetten van een ondernemersfonds. Daarbij dragen alle bedrijven en organisaties op het eiland bij aan collectieve voorzieningen en projecten. Dat kan bijvoorbeeld worden georganiseerd door middel van een 'verplichte' heffing op de Onroerend zaakbelasting. In zeven vragen en antwoorden wordt uitgelegd hoe een Ondernemersfonds precies in zijn werk gaat.

1. Wat is een Ondernemersfonds?
Een Ondernemersfonds is een fonds dat wordt gevuld door een heffing op de OZB niet-woningen die alle bedrijven en organisaties binnen een gemeente betalen, met als doel om collectieve voorzieningen en projecten ook collectief te financieren.

2. Is dit het eerste Ondernemersfonds in Nederland?
Nee, zeker niet. In 2005 is in Leiden het eerste Ondernemersfonds van Nederland totstandgekomen en sindsdien zijn er vele steden en gebieden gevolgd. Het Ondernemersfonds is dus zeker geen nieuw verschijnsel. Er zijn verschillende, succesvolle voorbeelden.

3. Wat is zijn de doelen van het Ondernemersfonds?
Het Ondernemersfonds is een middel om collectieve initiatieven en investeringen te financieren. Denk aan camerabeveiliging, gebiedspromotie, feestverlichting of parkmanagement. Ondernemers in een gebied kunnen hier zelf over beslissen.

4. Hoe worden de gelden van het Ondernemersfonds onderling verdeeld?
Per winkelgebied en bedrijventerrein is er sprake van één ondernemersvereniging dat bij het Ondernemersfonds een bestedingsvoorstel kan indienen. De verenigingen bepalen zelf waaraan het geld wordt besteed. Voorwaarde is wel dat de plannen waarvoor geld wordt aangevraagd, worden gedragen door de ondernemers die zijn aangesloten bij de betreffende vereniging.

5. Hoe werkt het Ondernemersfonds in de praktijk?
Een voorbeeld, een ondernemersvereniging doet een aanvraag bij het Ondernemersfonds voor financiering van een cameranetwerk op een bedrijventerreinen. De aanvraag wordt vervolgens procedureel getoetst door het bestuur van de stichting. Elke ondernemersvereniging kan beroep doen op het geld waar ze recht op hebben, dat wil zeggen het geld wat uit het gebied wordt geheven. Omdat de heffing voor alle niet-woningen verplicht is en er geen free-riders meer bestaan neemt de financiële slagkracht van elke vereniging toe.

6. Gaat de gemeente nu taken bij het fonds neerleggen?
Nee, in een overeenkomst tussen de stichting Ondernemersfonds Goeree-Overflakkee en de gemeente zal expliciet worden afgesproken dat het fonds niet ingezet wordt voor reguliere overheidstaken. Daar ziet het stichtingsbestuur ook op toe.

7. Hoe staat het met de privacy van individuele ondernemers?
De stichting Ondernemersfonds krijgt geen individuele OZB-gegevens van de gemeente. Dit mag niet in het kader van de privacywetgeving. Wel krijgt de stichting de gegevens op gebiedsniveau, om zo de budgetten uit het fonds te kunnen bepalen.

Kijk voor meer informatie op www.fo-go.nl.