Afbeelding
Foto:

Heeft u uw overeenkomsten al getoetst aan de Wet DBA?

Op 2 februari 2016 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wdba) aangenomen. Hiermee vervalt met ingang van 1 mei 2016 de verklaring arbeidsrelatie (VAR). De VAR zal plaatsmaken voor een systeem waarbij partijen overeenkomsten kunnen voorleggen aan de Belastingdienst, zodat die een oordeel kan geven of al dan niet sprake is van een dienstbetrekking.

Kwalificatie arbeidsrelatie

Een opdrachtgever en opdrachtnemer hebben groot belang bij een juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie. Is wel/niet sprake van een dienstbetrekking? De opdrachtnemer wil zekerheid hebben over of hij/zij wordt aangemerkt als ondernemer. De opdrachtgever wil zekerheid hebben of wel/niet loonheffingen moeten worden ingehouden op de vergoeding aan de opdrachtnemer.

Huidige regeling (tot 30 april 2016)

Bij afgifte van een VAR-WUO (Winst uit onderneming) mag de ondernemer erop vertrouwen dat hij als ondernemer wordt behandeld voor de inkomstenbelasting. De opdrachtgever is met een dergelijke VAR gevrijwaard van naheffingen loonheffingen mocht achteraf toch blijken dat de arbeidsrelatie kwalificeert als een dienstbetrekking.

Nieuwe regeling (vanaf 1 mei 2016)

Vanaf 1 mei 2016 vervalt de VAR en loopt, tot 1 mei 2017, de zogenoemde implementatiefase. In die periode zal de Belastingdienst aandacht besteden aan voorlichting en toezicht houden zonder het nemen van repressieve handhavingsmaatregelen. Vanaf 1 mei 2017 worden de nieuwe regels strikt gehandhaafd.

De VAR maakt plaats voor een systeem waarbij belangenorganisaties en individuele opdrachtgevers en/of opdrachtnemers hun overeenkomsten kunnen voorleggen aan de Belastingdienst, zodat die een oordeel kan geven of al dan niet sprake is van een dienstbetrekking. De beoordeling van de voorgelegde overeenkomst zegt, in tegenstelling tot de afgifte van de VAR, alleen iets over de loonheffingen en niets over het ondernemerschap van de opdrachtnemer. De Belastingdienst heeft zelf, veelal in overleg met belangenorganisaties, een aantal algemene modelovereenkomsten opgesteld en gepubliceerd. Tevens is op de site van de Belastingdienst een overzicht gepubliceerd met kenmerken van een echte dienstbetrekking waaraan de arbeidsrelatie moet worden getoetst.

Wordt er gewerkt volgens een overeenkomst die door de Belastingdienst is beoordeeld, dan heeft de opdrachtnemer vooraf zekerheid dat hij geen loonheffing hoeft in te houden en te betalen. De opdrachtnemer is dan niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen (WW, ZW en WIA). Als later blijkt dat de manier van werken niet volgens de overeenkomst gaat en dat er toch sprake is van een dienstbetrekking, moet de opdrachtgever alsnog loonheffingen inhouden en betalen.

Er bestaat overigens geen verplichting om een overeenkomst voor te leggen. De opdrachtgever kan ook zelf bepalen of sprake is van een dienstbetrekking en derhalve besluiten om geen loonheffing inhouden. Er bestaat dan uiteraard geen zekerheid vooraf.

En nu?
Wij adviseren zowel opdrachtnemers als opdrachtgevers kritisch hun arbeidsrelatie te beoordelen en de contracten te toetsen aan de gepubliceerde kenmerken van een echte dienstbetrekking. Vanwege het wegvallen van de vrijwarende werking van de VAR per 1 mei aanstaande is het van belang waar nodig de contracten te herzien. Graag zijn wij u van dienst bij het opstellen en/of beoordelen van uw overeenkomsten.