Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Michel Schreuders van Werelds aan het Strand

?'Blijf met je poten in de klei…'

Het ondernemen zat er al vroeg in bij Michel Schreuders. Toen hij als klein jongetje zag dat er bij een manege in de buurt appelbomen werden gerooid, zag hij er meteen brood in. Hij ging ermee langs de deur en verkocht het als haardhout. Vijf gulden voor een volle kruiwagen. "Ondernemer is niet iets wat je wordt, maar wat je bent", zegt de eigenaar van onder andere Wereld aan het Strand in Ouddorp.

Werelds aan het Strand staat aan de oever van de Grevelingen, te midden van de villa's en hotellodges van Punt West. De uitspanning – strandtent, beachclub en restaurant aan het water in één – ging op 6 juni 2015 open en trok sindsdien al vele duizenden bezoekers. Om wat te drinken, te ontbijten, te lunchen, te dineren, te vergaderen, een feest of een receptie te geven, om te relaxen of met een waterscooter de Grevelingen op te gaan…

Volgens Michel Schreuders is het de locatie die Werelds aan het Strand aantrekkelijk en uniek maakt. De sfeer en vibe van mediterrane bestemmingen als St. Tropez, Cannes en Ibiza. Maar dat is niet het enige. Het is ook het stoere, tijdloze interieur, de knusse sfeer, de prijs-kwaliteitverhouding en de service. "Wij bieden betaalbare luxe. Er is voor elk wat wils. Je bepaalt zelf wat je uitgeeft. Je kunt een tomatensoepje nemen, maar ook een luxe tapasplank. Hier leggen grote boten aan en komt de bemanning een paar flessen champagne drinken. Maar we ontvangen ook fietsers die even afstappen voor een kopje koffie en een punt appeltaart. Wij doen iets anders dan de echte strandtent. Hier eet je heel wat gerechten op restaurantniveau."

Michel Schreuders had al het nodige verleden in de horeca. Ooit nam hij 'gedwongen' wegens ziekte het café van z'n moeder over in Papendrecht. Later volgden onder andere Werelds Eten en Drinken, voortgezet als Werelds aan de Kade, in Oud-Beijerland en Werelds Inside in Middelharnis. Daar is Werelds aan het Strand vorig jaar juni dus bijgekomen. Evenals Werelds Parkbeheer voor de villa's en hotellodges rond Werelds aan het Strand.

Wil ik dit?

Hoe bereik je dat als ondernemer? Schreuder is er duidelijk in: "Blijf bij jezelf. Stick to the plan. Zorg dat je je huiswerk goed gedaan hebt en dat je goed kunt rekenen. Ga op je intuïtie af. En: opgeven is geen optie. Vertrouw op jezelf. Raak niet in de stress, roei met de riemen die je hebt." Hij geeft dit direct mee als tips voor startende ondernemers. "Bij mij heeft het gewerkt." De beste tip is wellicht nog: "Stel jezelf de vraag of je zelfstandig ondernemer wilt zijn. Wil ik dit? Zelf wilde ik het omdat ik niet zo graag gezag boven me heb. Maar het moet wel in je zitten: je bent ondernemer of je bent het niet."

"Valkuilen zijn er altijd. Te groot denken, bijvoorbeeld. Naast je schoenen gaan lopen. Ik zeg: blijf met je poten in de klei… Ga niet gelijk een Porsche 911 leasen. Ook een valkuil: niet de goede mensen om je heen hebben. Alleen kun je niets", zegt Schreuders, die eraan toevoegt dat de balans tussen werk en privé ook belangrijk is. Net zoals het ondernemersklimaat. "Met de bedrijven op Goeree-Overflakkee is het prettig samenwerken. Het ondernemerschap is goed hier. What you see is what you get. Ik denk dat de potentie van het eiland nog veel groter is."

Voor Werelds aan het Strand ziet Schreuders ook nog veel meer mogelijkheden. Hoe de toekomst eruitziet, weet hij niet. "Het pad ontstaat door erop te gaan lopen…"

Tekst: Kees van Rixoort, Foto: Hans Villerius

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding