Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Frisse ideeën

Jonge ondernemers op Goeree-Overflakkee

"Wat is je ondernemersleeftijd?" Die vraag stellen ondernemers elkaar niet zo vaak. Terwijl het eigenlijk niet zo een gekke vraag is. Want je kan de zestig al gepasseerd zijn en toch een jonge ondernemer zijn, en een dertiger die al op de middelbare school startte met 'handelen' heeft al ruime ervaring met het ondernemerschap. In deze uitgave staan jonge ondernemers centraal.

Jonge bedrijven verliezen het bij ondernemersprijzen altijd van de gevestigde orde. Daarom bedacht Jan Verhage van de Rabobank dat er een aparte prijs moest komen voor ondernemingen die jonger zijn dan vijf jaar. Zo gezegd, zo gedaan. Donderdag 21 april wordt de eerste Jonge Ondernemer GO 2016 Award uitgereikt. Verhage: "We willen bijzondere ondernemers laten shinen, dat is het doel van de ondernemersprijs."

Beter gebruik van ICT
Verhage die op zijn visitekaartje heeft staan: 'Adviseur Coöperatie en Duurzaamheid', vertelt enthousiast over de pluspunten van jonge ondernemers: "Jonge bedrijven denken echt out-of-the-box, ze kijken nauwelijks naar bestaande bedrijven. Daardoor is er nauwelijks sprake van concurrentie. Een ander verschil tussen jonge bedrijven en de gevestigde orde is dat startende ondernemers veel beter gebruik maken van alle mogelijkheden die ICT biedt. Dat verhoogt de snelheid binnen de onderneming, levert gemak op voor de klant en maakt het mogelijk om 24-uurs service te leveren."

"Het succes van jonge ondernemers is veelal te verklaren doordat ze echt kijken naar wat de klant wil en welke vraag er leeft in de markt. Ze zijn niet bezig met wat andere bedrijven doen, maar kijken gewoon naar datgene wat klanten willen en nog niet bestaat. Dat zie je bijvoorbeeld bij Joost Boeter van LesautoRent, die is genomineerd voor de Jonge Ondernemer GO 2016 Award. Die zag dat er nog mogelijkheid was voor rij-instructeurs om snel aan een vervangende lesauto te komen als er sprake is van pech, of schade. Hij schreef er zijn scriptie over en is vervolgens aan de slag gegaan. (Lees zijn verhaal op pagina 8.) Het gevaar zit 'm voor veel jonge ondernemers dan ook niet in concurrentie, maar in het risico dat anderen het idee kopiëren."

"Een ander verschil met de oudere garde is dat jonge ondernemers veel minder gebonden zijn aan bestaande (bedrijfs)structuren. Zo is het niet ongebruikelijk om een succesvol bedrijf na een paar jaar alweer te verkopen. De jonge generatie schakelt snel en start na een overname gewoon weer met een nieuw idee."

Doorpakken zit in de genen
"Goeree-Overflakkee is absoluut een goede plaats om te starten als ondernemer," aldus Verhage. "Als je goed bent vinden klanten je makkelijker in een dunbevolkt gebied dan in de drukke Randstad. Daarnaast zit het in de genen van de eilanders om hard te werken. De ondernemers op het eiland tonen karakter en zetten door. Dat zie je ook in andere gebieden die vroeger min of meer geïsoleerd waren. Veel amateurvoetbalclubs langs de kust gooien hoge ogen in de competitie. De eeuwenlange strijd tegen de elementen heeft zich in de genen verankerd en vindt haar weerslag in hard trainen en doorpakken op het voetbalveld. Dat is ook te zien op Goeree-Overflakkee. Wist je dat 100% van de radijs die bij de Albert Heijn wordt verkocht in Oude-Tonge word geteeld? En dat de beste boerenyoghurt uit Sommelsdijk komt? En dat er op het eiland ijs van de bijzondere Jerseykoeien wordt geproduceerd? En dan hebben we het alleen nog maar over de agrarische sector. Er is veel talent om door te pakken op Goeree-Overflakkee."

Urenlange discussies
De jury gaat niet over één nacht ijs. De juryleden hebben diepgaande en soms urenlange discussies gevoerd. Na een eerste selectie zijn er diepte-interviews afgenomen met vijf ondernemers. Op basis daarvan beslist de jury welke drie bedrijven er worden genomineerd voor de ondernemersprijs. De voltallige jury gaat vervolgens op bezoek om het in het bedrijf te kijken, te ruiken en te luisteren. Het thema voor deze verkiezing is: 'Grensverleggend ondernemerschap'. De jury heeft daarom specifiek gekeken naar de manier waarop de ondernemer grenzen verlegt binnen de betreffende branche. Verder is er gekeken naar zaken als de toekomstvisie, de kritieke prestatie-indicatoren en specifieke talenten van de ondernemer.

Startcoach
Jaarlijks starten er tussen de 200 en 300 nieuwe ondernemingen op Goeree-Overflakkee. Verhage vertelt dat er vroeger een project was op het eiland om startende ondernemers te helpen. "Het project 'Startcoach' matchte startende ondernemers met ervaren ondernemers. Een aantal van ondernemers die toen zijn gecoacht zijn uitgegroeid tot succesvolle ondernemingen, bijvoorbeeld Bureau Jip in Dirksland, Island Solar in Oude-Tonge en Manuel Beroepskleding. Startcoach werd gedragen door de gemeente, Kamer van Koophandel en de Rabobank."

Het zou mooi zijn als er in de toekomst weer partijen zijn die zich inzetten voor het matchen van startende ondernemers met ondernemers die hun kennis willen overdragen. Voor startende ondernemers zijn de kennis en het netwerk van de ondernemer ideaal om een goede start te maken. Voor een ervaren ondernemer is het verfrissend om een starter te begeleiden, die bruisen van de ideeën en hebben doorgaans veel verstand van de online wereld. Op die manier ontstaat er een mooie wisselwerking….

Over de winnaar wil de jury uiteraard nog niks verklappen. Juryvoorzitter Helmig, advocaat bij Den Hollander Advocaten, wil wel kwijt dat de jury verrast is over het hoge niveau van de inzendingen voor de Ondernemersprijs voor jonge ondernemingen. "De drie genomineerde bedrijven voor deze prijs hebben lef en gedrevenheid getoond bij de start van hun onderneming. Het zijn slimme ondernemers die zich tot het uiterste inspannen om hun jonge ondernemingen te laten groeien en tot een succes te maken."

Afbeelding
Afbeelding