Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Martijn van Eck en André Huijer van MTeck:

'Het is onze ambitie om het plafond te zoeken'

Martijn van Eck en André Huijer van MTeck:

'Het is onze ambitie om het plafond te zoeken'

Het plezier straalt ervan af, als je bij het Stellendamse bedrijf MTeck over de vloer komt. Werken is hier een hobby. Daarnaast is MTeck zo ver gekomen door nooit concessies te doen aan de kwaliteit, de normen en de duurzaamheid, door innovatieve durf te tonen en door Flakkees te ondernemen: doen wat je belooft en betrokkenheid tonen, ook als een klus is afgerond. "Alles is gebaseerd op vertrouwen", zegt Martijn van Eck, die MTeck vier jaar geleden samen met André Huijer en Tinelot Tjebbes oprichtte.

MTeck begon met service en onderhoud aan kranen. De allereerste klus was de totale renovatie van het machinepark van een steengroeve in Suriname. Daarna reisden Van Eck en Huijer naar verre landen voor het onderhoud van machines en voor het in gebruik stellen van twee kraantrolleys waarvoor ze hydraulische en elektrische besturing hadden gerealiseerd. De complete revisie van een baggerkraan volgde.

Het bedrijf bleef sterk in service en onderhoud. Bijvoorbeeld aan de kraantjes van heel veel binnenvaartschepen. MTeck, vier jaar geleden begonnen in een klein pandje in Oude-Tonge, zit voor dit soort werkzaamheden op een uitstekende locatie: dicht bij de haven van Stellendam.

Naast service en onderhoud telt het bedrijf nog een belangrijke poot: een in eigen beheer ontwikkelde baggerkraan. Deze kraan bevat geen dieselmotor en geen hydrauliek, maar is honderd procent elektrisch. Daarmee laat de onderneming in Stellendam zich van een zeer innovatieve kant zien. Er is in de wereld geen ander bedrijf dat een elektrische baggerkraan heeft gebouwd. MTeck deed het in opdracht van de bekende baggerfirma Paans Van Oord. Daarna kwam algauw de opdracht voor de tweede elektrische kraan binnen… "Er is veel interesse voor, ook vanuit Amerika."

"Het is onze ambitie om het plafond te zoeken. Dat is nog niet in zicht", zegt Martijn van Eck. "Als zelfstandig ondernemer kun je zelf sturing geven aan die ambitie. Die vrije rol heb ik altijd gewild, ook al toen ik nog in loondienst werkte." André Huijer: "Het is allemaal een kwestie van vraag en aanbod. Door goede service te verlenen, kregen we de vraag om zelf een kraan te bouwen. Daar zijn we op ingegaan. Wij zeggen nooit nee. En dat heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat een klant in Amerika nu dealer is van ons kraanmerk. Zonder ambitie zou je dat niet bereiken."

Natuurlijk, valkuilen zijn er ook als je een onderneming start. Van Eck: "Te snelle groei: zoveel werk dat je het niet aankunt. En de onderlinge verhoudingen in je bedrijf kunnen veranderen, ook doordat er verschillende ideeën ontstaan." Huijer: "Personeel zou ook een valkuil kunnen zijn als je groter wordt. Je trekt het niet met mensen die van school komen, je moet ze zelf opleiden." De groei heeft al tot gevolg gehad dat MTeck al voor de derde keer in iets meer dan vier jaar moet verhuizen. Nu naar een veel groter pand, iets verderop in Stellendam. Anticiperen op de toekomst is dat. "Hier hopen we het wat langer vol te houden dan twee jaar", lacht Martijn van Eck.

Tips

Durf. Vertrouwen in jezelf. Niet te grote risico's nemen. Bescheiden blijven. Dat zijn zomaar wat tips de Huijer en Van Eck voor startende ondernemers hebben. "Je hoeft niet voor in de parade te staan of alles vol van de daken schreeuwen", zegt de laatste. "Wij hebben ook geen dikke Mercedes voor de deur staan… En hier is geen strakke hiërarchie: een platte piramide."

Over het ondernemersklimaat zijn de mannen van MTeck goed te spreken. "Het is prettig zakendoen met de bedrijven op Flakkee. Er wordt hard gewerkt. Wij zien veel mensen met ambitie op het eiland. Mensen die een stapje extra doen." Zelf behoren ze ook tot die categorie: "Dat er wereldwijd kranen van ons staan." Een Nederlands kwaliteitsproduct. Uit Stellendam.

Tekst: Kees van Rixoort, Foto: Hans Villerius

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding