Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Joost Boeter van LesautoRent bv:

'Een belangrijke uitdaging is het vinden van de juiste balans'

"Vaak hoor je dat je als startende ondernemer op zoek moet naar het geniale idee, het gat in de markt, de nieuwste billion dollar company. Maar ik zeg: Ga gewoon aan de slag. Werk hard, wees creatief en sta open voor samenwerking. En bovenal, zorg dat je plezier hebt in dat wat je doet. Links- of rechtsom, als je dat weet vol te houden, kom je er wel. Durf jezelf in het diepe te gooien." Dat zegt Joost Boeter. Zelf is hij er een goed voorbeeld van. In minder dan twee jaar tijd bouwde hij zijn startup LesautoRent uit tot een succesvolle onderneming. De 24-jarige Flakkeeënaar is genomineerd voor de Jonge Ondernemersprijs Goeree-Overflakkee.

LesautoRent komt voort uit een eerdere onderneming van Boeter: RijschoolmetSchade.nl. Via dat bedrijf voorzag hij rijscholen in geval van schade van een vervangende lesauto. Hij werkte samen met negentig autoschadeherstelbedrijven in Nederland.

Het liep goed, maar de focus veranderde. Boeter kreeg steeds meer vragen van rijscholen om een lesauto bij hem te huren of te leasen. Dat was het sein om de bakens te verzetten en LesautoRent te starten. In samenwerking met onder andere autoverhuurmaatschappij Hertz, biedt LesautoRent verhuur en lease van lesauto's aan door heel Nederland. "Rijschoolhouders die bij ons een lesauto leasen, hebben de zekerheid dat de mobiliteit van hun rijschool A tot Z is geregeld. Daarnaast is een lesauto leasen voor een rijschool voordeliger dan een eigen auto kopen", verklaart Boeter het succes van zijn bedrijf. "De lesauto is het belangrijkste gereedschap van een rijschool. LesautoRent zorgt ervoor dat rijscholen altijd mobiel blijven."

Dat Boeter talent voor ondernemen heeft, is duidelijk. Hij vertelt dat hij vroeger op school tijdens schoolreisjes al handelde in snoep, en met meer zakgeld thuiskwam dan hij vooraf had meegekregen. "Het moet in je zitten", beaamt hij.

Dat betekent niet dat het allemaal van een leien dakje gaat. Joost Boeter waarschuwt voor valkuilen. "Een belangrijke uitdaging - Boeter spreekt liever over uitdagingen dan valkuilen - is het vinden van de juiste balans. Bijvoorbeeld tussen tijd en kwaliteit. Ik ben perfectionistisch en wil van een 8 altijd een 10 maken. Vaak is daar veel tijd voor nodig. Soms te veel tijd waardoor het ten koste gaat van je groei en je beter genoegen kunt nemen met een 8 of een 9."

Een andere uitdaging voor de jonge ondernemer is focus. "Je bent enthousiast begonnen en komt in aanraking met allerlei nieuwe mensen en ideeën. Als je niet uitkijkt ga je van het één naar het ander en verlies je de focus op je core business. Aan de andere kant moet je ook niet met oogkleppen gaan rondlopen. Ook hier geldt dat de juiste balans nodig is."

Balans is ook nodig tussen werk en privé. "Ik denk dat het goed is om alles met overgave te doen; hard werken, maar daarnaast ook goed ontspannen. Zo houd ik mezelf in evenwicht en presteer ik het best."

Internet

Volgens Boeter is er, zonder te generaliseren, wel een verschil zichtbaar tussen de oude gevestigde ondernemer en de jonge net gestarte ondernemer. "Ik denk dat de jonge generatie makkelijker in oplossingen denkt. Dat komt mede door het internet, dat laagdrempelig is en veel kansen biedt. Het is wel een misvatting dat succesvol ondernemen door het internet gemakkelijk is geworden. Je moet net zo goed hard werken, maar op een andere manier. Vroeger had je veel geld en een pand nodig. Toen was ondernemen niet voor iedereen weggelegd. Door het internet hebben steeds meer mensen de mogelijkheid, maar lang niet iedereen heeft de kwaliteit om succesvol te worden. Je ziet daarom ook relatief veel startende ondernemers weer stoppen."

Denkend aan de toekomst ziet Joost Boeter geen einddoel voor zich. "Een einddoel wekt de suggestie dat je ooit je doel hebt bereikt en klaar bent. Als ondernemer zal ik nooit klaar zijn en altijd naar die 10 blijven streven. Mijn doel is om met veel plezier te blijven ondernemen en, met de juiste balans, een gelukkig leven te leiden."

Tekst: Kees van Rixoort, Foto: Hans Villerius