Tot Driekoningen nog geen winter in 't land

        
'Driekoningen breekt of maakt de brug' is een tamelijk bekend weergezegde. Op 6 januari aanstaande is het Driekoningen (Epifanie of Openbaring van de Heer, een christelijke feestdag waarbij men de wijzen uit het oosten herdenkt die een opgaande ster uit het oosten zagen en daarop de Koning der Joden gingen zoeken)
Driekoningen is regelmatig een belangrijk omkeerpunt geweest wat de te volgen wintertrend betrof.
Grote winters van weleer begonnen vaak al in december, maar vaak start een serieuze winter begin januari.
De strekking van dit weergezegde is eigenlijk dat als het na 6 januari niet echt wintert, de kans op een winter van kaliber niet zo groot meer is. Uitzonderingen zijn er ook te noemen. In de afgelopen decennia zijn er legio voorbeelden te noemen waarbij de winterkoude zich pas in februari aandiende zoals in 2012.
Na een boterzachte Kerst met topmaxima van een graad of 12, is het inmiddels weer minder zacht buiten.
Voor de zoveelste keer verblijven we onder invloed van een krachtig hogedrukgebied in onze omgeving.
De Eilandse barometers geven een zeer hoge 'luchtdrukking' aan van 1040-1045 millibar. Het weerbeeld blijft voorlopig rustig met overwegend weinig wind, wolkenvelden en soms ook enkele zonnige perioden.
Mocht het langer uitklaren de komende nachten kan het tot wat lichte vorst komen. Overdag wordt het nog een graad of 5 tot 8, maar blijven de mist en lage wolkenvelden langer hangen, dan blijft het koeler. Vooral vrijdag lijkt een vrij koude dag te blijven met maxima van enkele graden boven nul in het Zuid-Hollandse.
Het hoog heeft de neiging om weg te trekken richting het oosten van Europa waardoor de stroming iets meer ruimt naar zuidelijke richtingen. Direct heel zacht wordt het nog niet daar de lucht met een omweg via het vrij koude continent wordt aangevoerd. Op de laatste dag van 2016 en 1 januari'17 kan het tot 8 graden worden in onze contreien. Het blijft wel zo goed als droog tot aan het begin van het nieuwe jaar.

Begin januari zien we weer nieuwe hogedrukgebieden ontstaan en waarschijnlijk manoeuvreren die zich naar een iets wat wintervriendelijker stek. Meer hoge drukinvloeden op het noorden van de Atlantiek en een lagedrukverzameling boven Scandinavië geven dan een meer noordelijke tot noordwestelijke luchtaanvoer.
Over een week weten we veel meer over de eventuele winterse aspiraties die de atmosfeer voor ons in petto zou kunnen hebben vanaf Driekoningen.