Merkel

Duitsland is ongetwijfeld het machtigste land in Europa. Die macht rust vooral op het economische potentieel van het land. De macht van dit land is sedert de Tweede Wereldoorlog steeds met een zekere argwaan bekeken. Waren tenslotte de Duitsers niet deze oorlog begonnen en vond er niet een verschrikkelijke moord op de Joden plaats? Af en toe laaide de weerzin tegen het machtige Duitsland krachtig op. Vooral bij de vereniging van West en Oost-Duitsland waren deze sentimenten krachtig. We hebben er vandaag de dag de euro aan te danken.

Het nare imago is Duitsland ondertussen wel kwijtgeraakt. De oudere generatie is inmiddels goeddeels overleden en de huidige mensen in Duitsland hebben eigenlijk part noch deel aan de gruwelen van de oorlog. Dat neemt niet weg dat de smet wel bleef hangen. Toch is daar mijns inziens ook verandering in gekomen. Vooral het Duitsland onder leiding van de huidige Bondkanselier Merkel vertoont een opvallend hoog moreel karakter. De opstelling in de vluchtelingencrisis van mevr. Merkel dwingt, voor zo ver ik het kan zien, bewondering af. Uiteraard zijn er op dit punt best lastige problemen, maar de medemensen in nood hulp nodig hebben heeft ze goed begrepen. Het Duitsland heeft zijn hand naar medemensen uitgestoken, meer dan enig ander land in Europa. De morele hoogheid van Merkel heeft dit voor een belangrijk deel tot stand gebracht. Daarmee heeft ze denk ik een deel van de smet van de wereldoorlog voorgoed naar het verleden verbannen. Het nieuwe Duitsland is weet haar taak in een kantelende wereldorde. We kunnen er denk ik blij mee zijn.

Inmiddels staat de huidige politiek van de Bondskanselier onder zware politieke druk. De aanslagen in Berlijn en de rellen in Keulen brengen het beleid van Merkel in diskrediet. Ook in Nederland zijn er partijen die de staf breken over het beleid van mevr. Merkel. De vluchtelingenproblematiek is niet eenvoudig, maar mensen in nood moeten geholpen worden. Dat is de diepe wortel achter het beleid van mevr. Merkel. Het zou een grote schande zijn en diep te betreuren als ze daarom volgend jaar bij verkiezingen het veld zou moeten ruimen. Dat is nu net iets wat we vandaag de dag niet nodig hebben. Het nieuwe Duitsland wijst een goede weg. Laten we hopen en bidden dat die gevolgd mag worden in het komende jaar. Daar varen we wel bij.