Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

'Er is veel in gang gezet, maar het kan nog beter'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Martin Boisen was betrokken bij de totstandkoming van Eilandmarketing op Goeree-Overflakkee. Als afsluiting van de serie over dit onderwerp interviewen we de docent en adviseur op het gebied van marketing en branding van steden en regio's in binnen- en buitenland.

Door Kees van Rixoort

Wat is het onderscheidene van Goeree-Overflakkee?
"Onderscheidend ten opzichte van wat en in welke context? Voor mensen die niet op het eiland wonen of komen is er wellicht weinig wat Goeree-Overflakkee onderscheidt van Zeeland. Ik denk dat 'de Nederlander' er niet van op de hoogte was. Belangrijke steden en regio's zijn vaak uitgebreider in beeld."

Welk advies heeft u Goeree-Overflakkee gegeven?
"Wij hebben een voorverkenning gemaakt voor de gemeentelijke samenvoeging om richting te geven aan een realistisch marketingstrategie op het gebied van wonen, werken en recreëren. Het rapport stond bomvol met adviezen, maar ikzelf herinner me vooral twee belangrijke. Er was geen eilandgevoel. Op twee verschillende manieren. De bewoners waren niet bezig met het eiland, maar met hun eigen gemeenschap. Maar ook in de beleving van bezoekers was er geen eilandgevoel. Als bezoeker had je toen echt niet het idee dat je op een eiland was. Daar is een beetje verbetering in gekomen, maar beiden punten hebben nog veel aandacht nodig in de komende jaren."

Is er goed geluisterd naar het advies? Heeft het effect?
"Ja en nee. Veel van de inhoud van de voorverkenning van toen heeft later gestalte gekregen in de strategie die de nieuwe gemeente heeft gevolgd. Het effect zal in beginsel intern zijn - en dat is ook niet erg. Ik denk dat zowel de activiteiten in de Markthal Rotterdam, de actie bij de klimaattop in Parijs en het algemene momentum een direct effect zijn van Eilandmarketing. Er is een positieve vibe ontstaan die veel (maar niet alle) stakeholders delen en voelen."

Heeft u nog aanvullende tips met het oog op de toekomst? Wat kan er nog beter?
"Eilandmarketing op Goeree-Overflakkee heeft de afgelopen vier jaar veel in gang gezet. Dat schept verwachtingen en verhoogt ook het ambitieniveau. Het eilandgevoel heeft een boost gekregen. En dan? Hoe gaat het verder vanaf hier? Blijft het bij het verzinnen en uitvoeren van ludieke acties om aandacht te genereren, of komt er écht een strategische kijk op keuzes die ook productontwikkeling (wonen, werken, recreëren) sturing gaat geven? Een zeehonden-opvang is een fantastisch voorbeeld van productontwikkeling, maar hoe kan het gebeuren dat de tentoonstelling alleen in het Nederlands is wanneer er ook veel Duitse bezoekers (zullen) komen? Ik weet dat ze ermee bezig zijn - dus dit is misschien een wat onaardige opmerking - maar het feit dat het niet vanaf het begin gebeurd is laat wat mij betreft zien dat de marketing-denkwijze meer door moet dringen in zoveel mogelijk van de beslissingen en plannen die gemaakt en uitgevoerd worden. Het goede gevoel moet omgezet worden in goede activiteiten.

Een ander - niet onbelangrijk - punt is dat het huidige enthousiasme drijft op een reeks personen die zich hard hebben gemaakt voor Eilandmarketing. In de nabije toekomst moet Eilandmarketing geborgd worden als opdracht en taak om de kwetsbaarheid te verlagen wanneer een wethouder, ambtenaar of betrokken ondernemer naar een andere functie gaat."