Wils Flohil in Dorpstienden. Foto: Jaap Ruizeveld
Wils Flohil in Dorpstienden. Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Adri van der Laan

Wils Flohil levert sleutels in van 'zijn' Zalencentrum Dorpstienden

OUDDORP – Hij voelt zich aan de kant geschoven. Is niet boos, maar wel zeer teleurgesteld over de manier waarop in de afgelopen periode met hem is omgegaan. Het rekken en vooruitschuiven van concrete informatie, het open laten en niet invullen van mogelijkheden, gepaard gaande met het uitblijven van gedegen communicatie, hebben hem fysiek en lichamelijk aangetast. Op 2 januari 2017 valt voor hem het doek. Na bijna 32 jaar moet hij dan de sleutels inleveren van het multifunctionele Zalencentrum Dorpstienden in Ouddorp, dat hij samen met de buurtaccommodaties Oostdam in Goedereede en 't Haegse Huus in Stellendam, als beheerder/exploitant runde. "Niet chique zoals het verlopen is", verzucht Wils Flohil (54), correct zijn emoties onderdrukkend. Vanuit verenigingen en instellingen die gebruik maken van het Zalencentrum klinkt ongeloof en verontwaardiging.

Door Jaap Ruizeveld

"Als je in een proces, of bij een op te zetten nieuw beleid, goed en tijdig wordt geïnformeerd en in de ontwikkelingen wordt meegenomen dan heb je de gelegenheid om inbreng te geven. Mee te praten. Dan kan je laten zien wat er allemaal op locatie wordt gepresteerd. Al die vele jaren. Als er echter over je - en bijna zonder je - wordt gehandeld, dan sta je vol onbegrip langs de kant. Om het nog wat aan te scherpen: Als je ook nog op de valreep van het afscheid een businessplan moet aanreiken en daar niet eens een reactie op ontvangt. Ja dan val je stil". Wils Flohil had zo graag doorgegaan. Bedroefd en aangedaan kijkt hij naar het tafelblad. Uit de gehele samenleving in de badplaats kreeg en krijgt hij positieve signalen over zijn organisatie van bijeenkomsten, evenementen, demonstraties, sportactiviteiten en als gastheer voor jarenlange inzet bij het tijdelijk huisvesten van kerkelijke gemeenten voor hun erediensten. Dit ten tijde van het verbouwen of juist bij nieuwbouw van hun kerkgebouwen.

Warm sociaal trefpunt

Diverse clubs kozen juist voor Dorpstienden omdat het voor hen niet alleen een vertrouwde plek was. Maar juist door de gastvrijheid, de ontvangst en de geboden sfeer die de beheerder en zijn team creëerden, het als een warm sociaal trefpunt voelden. Van vissers tot wielrenners, van allerlei sportclubs tot spelbijeenkomsten. Culturele activiteiten, bruiloften, familiefeestjes, beurzen. Nooit een onvertogen woord aan het adres van de beheerder / exploitant. Dorpstienden was de place to be. Het was Wils zijn "tweede" huis. Over en uit is het. Lange tijd heeft hij het niet zien aankomen. Begonnen in 1985. Samen met zijn vader, die hem in feite van zijn werk op een booreiland naar Ouddorp loodste. In 1996 ging hij alleen verder omdat vader, die eerder al een strandtent en het toenmalige Verenigingsgebouw runde, door gezondheidsproblemen moest afhaken. In 2011 kwamen de buurtaccommodaties Oostdam en Haegse Huus er bij. Alles nog in de zelfstandige gemeente Goedereede.

Na samenvoeging 2013

Na de samenvoeging kwam er een tweejarig contract. Met verlenging. In april 2016 klonken signalen van een mogelijke inrichting op ander eilandelijk niveau. Daarna verliep het allemaal onbevredigend zowel in overleg als in communicatie, zegt Flohil. Wat waren de plannen?. Geen duidelijkheid. Was er plek voor hem als beheerder / exploitant? Uiteindelijk - deze maand - de keiharde bevestiging: "We stoppen" met de samenwerking. Wils voelt zich af geserveerd. Het verdriet zit hem hoog. Er is, na inschakeling van een advocaat, inmiddels een regeling getroffen over de overname van een deel van de inventaris. En nu? Wils zegt: "Ik ga eerst mijn hoofd leeg maken. Ik moet tot rust komen. Ben moe gestreden. De emoties en de lange onzekerheid hebben flink vat op me gehad. Na die time-out kan ik enige tijd aan de slag op De Klepperstee (snackbar) bij Jeroen den Hollander. Van daaruit verder kijken. Waarom moest het zo?"

Reactie gemeente

In het journalistieke kader van hoor en wederhoor heb ik de gemeente vrijdagmiddag in de gelegenheid gesteld op de headlines van het gesprek met de beheerder / exploitant te reageren. De gemeente stelt: "Er is geen sprake van tekortschieten aan communicatie en omgaan met mensen. Hier is door de gemeente heel secuur mee omgegaan. De feiten die in de headlines zijn aangegeven liggen genuanceerder. Sommige quotes zijn onjuist. Echter de gemeente kiest ervoor om een individuele kwestie niet in de krant te behandelen. Vandaar dat zij hierop geen inhoudelijke reactie geeft".