Raad van State legt hoogte woningbouw Prutweg vast

DEN HAAG/SOMMELSDIJK/OUDDORP – De Raad van State vindt dat de gemeente Goeree-Overflakkee alsnog goede redenen heeft gegeven waarom de bouw van nieuwe woningen aan de Prutweg in Sommelsdijk ruimtelijk aanvaardbaar is.

Alleen was de gemeente vergeten een maximale bouwhoogte in het bestemmingsplan vast te leggen. Dat heeft de Raad alsnog zelf gedaan, zo blijkt uit een definitieve uitspraak. De zeven woningen mogen niet hoger dan 11,5 meter worden. De Raad vindt dat acceptabele hoogte ten opzichte van omliggende woningen die gemiddeld 10,5 meter hoog zijn. In ieder geval vindt 's lands hoogste bestuursrechtscollege dat de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee in tweede instantie alsnog met een betere ruimtelijke onderbouwing voor de bouw van zeven zogenoemde ruimte-voor-ruimte-woningen is gekomen. Het woningbouwplan past niet alleen in het gemeentelijke beleid maar ook in het provinciale woningbouwbeleid.

Volgens de gemeente en ontwikkelaar Estate BV levert de bouw van de zeven woningen levert volgens de raadsman een aanzienlijke landschappelijke kwaliteitsverbetering op het eiland op. In ruil voor de bouw van zeven luxe woningen op ruime kavels verdwijnen er zeven overtollige agrarische bedrijven met bijbehorende kassen en andere bebouwing. Dat er tevens concrete plannen bestaan voor woningbouw in de zuidelijker gelegen Everdinapolder ziet de Raad ook niet als een onoverkomelijk probleem. Immers, daar willen de gemeente en Estate nog eens een vijftigtal woningen bouwen. Samen met de zeven ruimte voor ruimte-woningen sluit het bouwproject bij de kern van Sommelsdijk aan. De gemeente was niet verplicht om de twee plannen in één plan te regelen, zo blijkt uit de uitspraak. (Persbureau Cerberus)