De huidige bouwval boerderij Welgelegen. Foto: Wim van Vossen Fotografie
De huidige bouwval boerderij Welgelegen. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Adri van der Laan

Welgelegen in oude luister hersteld

OUDDORP – De Langen & Van den Berg bouwbedrijf / vastgoed uit Bergambacht heeft de vervallen boerderij Welgelegen op het perceel aan de Hazersweg / Smalle Einde / Havenweg in Ouddorp gekocht. Burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee hebben recent ingestemd met het principeverzoek voor ontwikkeling van woningbouwplan op genoemd perceel.

Door Jaap Ruizeveld

De oorspronkelijk karakteristieke boerderij is de afgelopen jaren steeds verder in verval geraakt. Enkele pogingen om tot herontwikkeling te komen kwamen echter niet van de grond. Het gaat hier om een beeldbepalend project aan de rand van de dorpskern direct grenzend aan de nieuwbouwwijk Welgelegen. De boerderij is in 1774 gebouwd. Na een brand in 1920 is het woonhuis herbouwd. In 2006 werd door de toenmalige eigenaar bij de toenmalige nog zelfstandige gemeente Goedereede een sloopvergunning aangevraagd, maar dat verzoek werd toen niet ingewilligd.

Opknappen

De Langen & Van den Berg zal de historische boerderij nu in oude luister herstellen naar de originele staat en daarmee in tact houden. Achter de boerderij wordt een passend bouwplan ontwikkeld vanuit landschappelijk en stedenbouwkundig perspectief. Het gemeentebestuur, portefeuillehouder Daan Markwat, gaf - mede kijkend naar behoud van cultureel erfgoed - in de afgelopen periode met contacten en onderhandelingen steeds aan dat de gemeente grote waarde hecht aan het opknappen van de huidige verloederde bouwval aan de rand van de Ouddorpse dorpskern. Het bouwbedrijf De Langen & Van den Berg is deskundig in het opkopen van oude panden om die vervolgens geschikt te maken voor een nieuwe bestemming. Onderdelen die door het bedrijf worden uitgevoerd hebben betrekking op woningbouw, zorgvastgoed en utiliteitsbouw.