Nabij water geen parkeerplaatsen tekort stelt Brouwerseiland bv. in brief aan gemeente

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een brief aan het college van b. en w. en de gemeenteraad geeft drs. G. Hendriks namens Brouwerseiland bv, een reactie op het gevoerde raadsdebat van 15 december, op de aangenomen motie om de parkeersituatie nader te onderzoeken, en op de inspraak namens de 'Surfers' en de Zeil- en Surfschool Brouwersdam.

Door Jaap Ruizeveld

"Geconcludeerd kan worden dat de beweringen die door tegenstanders zijn genoemd bij het agendapunt niet kloppen. Het verhaal dat Brouwerseiland het einde van de 'surfhotspot' en de zeil- en surfschool zou betekenen is volkomen uit de lucht gegrepen. Dit geldt ook dat er een tekort aan parkeerplaatsen nabij het water zou komen. De reacties zijn op geen enkele wijze onderbouwd", aldus de brief van Brouwerseiland bv.

Drs. Hendriks stelt dat "om te controleren of de beweringen kloppen, Brouwerseiland zelf twee uitgebreide onderzoeken heeft laten verrichten door onafhankelijke en gerenommeerde bureaus. In de eerste plaats is dat een gebruikersonderzoek, naar het feitelijk gebruik van de baai. Eén van de conclusies is dat niet de veelbesproken windomstandigheden, maar de gelegenheid die men heeft (vrije dag, weekend, vakantie) bepalend is of men al of niet naar de surfbaai komt. Een andere conclusie is dat de wind en windrichting ook niet bepalend zijn voor de opstel- of opstapplek van surfers. Het blijkt dat terugkerende bezoekers steeds op dezelfde plaats gaan staan; men heeft vaak een 'eigen stekkie'".

Onderzoek

Het onderzoek geeft verder aan dat er langs de hele baai parkeerruimte is voor ruim 800 voertuigen, en dat er 150 dagen minder dan 5 voertuigen zijn geteld. Slechts 24 dagen waren er meer dan 150 voertuigen aanwezig, met eenmaal een maximum van 360 op Tweede Pinksterdag 2015. Uit deze onderzoeken blijkt dat er dus gemiddeld altijd ruim 600 onbezette parkeerplaatsen beschikbaar zijn en er te allen tijde ruimte genoeg is voor iedereen om nabij het water te parkeren. Daarnaast is er onderzoek verricht naar de effecten van Brouwerseiland op de toeristische waarde van de Brouwersdam, inclusief de effecten op de surfhotspot aan de oostzijde van de Brouwersdam. (ZKA, oktober 2016). De conclusie van dit rapport, luidt dat: "De Brouwersdam verandert door de komst van Brouwerseiland in positieve zin voor het toerisme en de recreatie. Dit geldt ook voor de economische, natuur en milieu- en windsurfwaarden van de Brouwersdam", aldus de brief aan b. en w. en de gemeenteraad. Brouwerseiland bv geeft aan graag met een presentatie en of gesprek de aspecten te willen toelichten.