Met raad en daad

Vet in patat

Wanneer is er sprake van het minste vet in patat, als ik ze gewoon voorbak of als ze eerst vijf minuten in de magnetron leg?

Antwoord: Normaal frituurvet is als alle harde vetten verzadigd en dit is niet bevorderlijk voor uw gezondheid. Gebruik daarom in ieder geval de plantaardige onverzadigde vetten, zoals die o.a. in slaolie en zonnebloemolie zitten. Patat wordt voorgebakken vanwege de houdbaarheid. Patat kan in een magnetron voorgebakken worden en daarna in de frituurpan maar het kan ook anders. Zo kunt u rasppatat maken, waarbij niet voorgebakken hoeft te worden. Hiervoor is een speciale aardappelsnijder te koop. De frietjes zijn dun, het nadeel is dat er naar verhouding meer vet wordt opgenomen omdat het oppervlakte relatief groter is dan bij patat van gewone afmetingen. U kunt de patat natuurlijk ook in een koekenpan bereiden, het nadeel is dat dit minder smakelijke frietjes oplevert. Onlangs hoorden wij van de volgende bruikbare methode: de voorgesneden rauwe patatten legt u op bakpapier op de bakplaat van de oven. Op 1 kilo aardappels gebruikt u drie eetlepels olie. De bereidingstijd ligt tussen de 20 en 30 minuten, afhankelijk van de dikte van de patat. Bij deze methode wordt het minste vet opgenomen.

Alle boeken

Weet u of er een totaaloverzicht bestaat bijv. op een cd-rom van ALLE boeken die in de afgelopen, zeg 100 jaar in de Nederlandse taal op de markt zijn gebracht?

Antwoord: Een dergelijke cd-rom bestaat helaas niet. U kunt echter voor navraag naar Nederlandse literatuur terecht bij de Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag; tel. (070) 3140911. E-mail: info@konbib.nl. Eén van de belangrijkste taken van de Koninklijke Bibliotheek is de zorg voor het behoud van het Nederlandse cultureel erfgoed in gedrukte en geschreven vorm. In het recente verleden heeft deze taak gestalte gekregen in het Depot van Nederlandse publicaties, waarin alles wat in en over Nederland verschijnt, wordt bewaard. Voor de oudere perioden beschikt de Koninklijke Bibliotheek, met haar collectie van inmiddels meer dan twee miljoen banden, over omvangrijke verzamelingen op het gebied van de Nederlandse cultuurgeschiedenis.

De blauwe vinvis

De laatste tijd hoor ik zo weinig over de blauwe vinvis. Als ze er nog zijn, waar leven ze dan? Hoeveel zijn er nog over?

Antwoord: De blauwe vinvis luistert naar de wetenschappelijke naam 'Balaenoptera musculus'. Het is het grootste dier dat ooit op aarde geleefd heeft. Het dier komt over de hele wereld, voornamelijk in de koudere wateren voor. Het gewicht van een volwassen dier bedraagt zo'n 100-120.000 kg, een pasgeboren baby weegt rond de 2.500 kg bij een lengte van ongeveer zeven meter, dus een stevige boreling! De vinvis is vegetariër en voedt zich met krill en kan daarbij de fraaie leeftijd van 90 jaar bereiken. Door zware bejaging zijn de aantallen helaas zeer sterk afgenomen. Na beëindiging van de jacht in 1966 heeft de 'vis' zich weer enigszins kunnen herstellen. Men schat dat nu zo'n 2000 stuks op het noordelijk halfrond en meer dan 10.000 op het zuidelijk halfrond voorkomen.

Luchtje jasje met een luchtje

Mijn dochter heeft op de markt een tweedehands fluwelen jasje gekocht. Het vervelende is dat het nogal naar zweet ruikt. We hebben al van alles gedaan om van die lucht af te komen, tevergeefs. Weet misschien een methode?

Antwoord: Hier hebben we vaker vragen over gehad. Helaas moeten we weer vertellen dat hier bijzonder weinig aan te doen is. De geur van zweet is zeer 'vasthoudend'. Zoals u al schreef hielp stomen en parfumeren niet. Koopt u nog eens een tweedehands jasje, dan raden wij u aan eerst even onopvallend te 'snuffelen'.